Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   21/27 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
350 Genel lise Anadolu Lisesi Oldu
350 Genel lise Anadolu Lisesi Oldu
 
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) bütün genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararı kapsamında yaklaşık 350 genel lise Anadolu lisesine dönüştürüldü.
 
28 Ağustos 2010 Cumartesi - 11:06

il milli eğitim müdürlükleri, Anadolu lisesine uygun olan okulları belirleyerek, Milli Eğitim Bakanlığına bildirme çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede çeşitli illerden 350'ye yakın genel lisenin Anadolu lisesine dönüşmeye uygun olduğu belirlenerek, onay verildi.
MEB yetkilileri, genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle eğitimde kalitenin artması, genel liselerin kalitesinin Anadolu liseleri seviyesine ulaşması, proje tamamlandığında tüm genel liselerin Anadolu lisesi standartlarında eğitim vermesi hedefleniyor.
Anadolu liselerine dönüşümün, 2012-2013 eğitim-öğretim yılı sonuna kadar tamamlanması planlanıyor. Bu tarihten sonra Anadolu liselerine sınavla öğrenci alımının sona ermesi, sınavın sadece Fen ve Sosyal Bilimler liseleri ile Güzel Sanatlar ve Spor liselerine öğrenci alımı için yapılması planlanıyor.
MEB, bu kapsamda Anadolu liselerine öğretmen alımını da sınav kapsamından çıkarmaya hazırlanıyor. Mevcut durumda Fen ve Anadolu liseleri ile güzel sanatlar, sosyal bilimler ve spor liselerinde görev yapacak öğretmenler sınavla seçiliyor. Bu çerçevede bir sınav komisyonu oluşturuluyor ve sınava katılacak öğretmenlerin deneyimli olma şartı aranıyor.
Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Mayıs 2010'da illere gönderdiği bir genelgeyle, "Ortaöğretimde kalitenin artırılması, mesleki ve teknik ortaöğretime daha fazla öğrencinin yönlendirilmesi amacıyla genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi uygulamasının Dokuzuncu Beş Yıllık Kalkınma Planı'nın sonu olan 2013 yılına kadar tamamlanması" talimatı vermişti.
Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi uygulamasının 2005-2006 eğitim-öğretim yılından itibaren başladığını anımsatan Çubukçu, bu uygulamaya 2008'den itibaren hız verildiğini ifade etti.
Valiliklerden 2010-2011, 2011-2012, 2012-2013 eğitim öğretim yıllarını kapsayan bir planlama yapmalarını isteyen Çubukçu, bu planlamanın yerleşim merkezinin nüfusu, öğrenci sayısı, Anadolu liselerine kayıt yaptırabilecek öğrenci akışı, derslik ve öğretmen ihtiyacı ile fiziki mekan durumu ve bazı okulların ikili öğretim yaptığı hususları gözönünde bulundurularak gerçekleştirileceğini belirtmişti.
Çubukçu genelgede, merkez nüfusu 10 binin altında olan küçük ilçe ve beldelerde bulunan genel liselerin Tebliğler Dergisinde yayımlanan Kurum Açılması ve Kapatılmasına İlişkin Esaslar Çerçevesinde değerlendirileceğini, merkez nüfusu 10-20 bin arasındaki yerleşim birimlerinde 1, 20-40 bin arasındaki yerleşim birimlerinde 2, merkez nüfusu 40 binin üstünde olan yerleşim birimlerinde ise öğrenci potansiyeli ve gelişmişlik düzeyi dikkate alınarak uygun sayıda Anadolu lisesi olacak şekilde planlama yapılacağını kaydetmişti.
Çubukçu, diğer genel lise bina veya binalarının, mesleki eğitimin uygun alanlarına yönelik hizmet verecek şekilde kademeli olarak yapılandırılarak mesleki ve teknik eğitime dönüştürüleceğini, böylece mesleki eğitimin destekleneceğini vurgulamıştı.
Türkiye'de 1713 genel lise bulunuyor ve genel liselerin sınıf mevcudu ortalaması 38 öğrenci
YÖNETMELİK
Mevcut Anadolu Liseleri Yönetmeliğinde Anadolu liseleri, "İlköğretim üzerine hazırlık sınıfı bulunan veya bulunmayan ve hazırlık sınıfı dışında en az 4 yıl öğrenim veren karma okullar" olarak tanımlanıyor. Yönetmelik, bu okulların amacını, "Öğrencilerin, ilgi, yetenek ve başarılarına göre yüksek öğretim programlarına hazırlanmalarını; yabancı dili, dünyadaki bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyebilecek düzeyde öğrenmelerini sağlamak" olarak açıklıyor.Yönetmelikte her dersliğin öğrenci mevcudu 30 olarak belirleniyor.
 
Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, tüm genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesi kararının "aceleyle" alındığını düşündüğünü söyledi ve şöyle devam etti: "Bir tabela değiştirmekle okulların kalitesini artırmak mümkün olmuyor. Milli Eğitim Bakanlığı bir karar aldı, 2013 yılına kadar şu anda genel lise olan okulların bir kısmı Anadolu lisesi, bir kısmı da mesleki teknik eğitim okulu olacak. Bu teorik olarak doğru gibi görünebilir ama bu mümkün değil çünkü okullarımızın fiziki yapıları uygun değil.
Böyle bir karar Anadolu liselerini bir nevi yok etme kararıdır bana göre. Esasında Anadolu liseleri fiilen yok ediliyor. Genel liseler anadolu liselerine değil, anadolu liseleri genel liselere dönüştürülüyor. Buna karşıyız. Bu karar, 1-5 Kasım 2010 tarihlerinde yapılacak Milli Eğitim Şurası'nda uzmanlar tarafından enine boyuna değerlendirilip alınması gereken bir karardır ama Bakanlık böyle bir karar aldı. Ben doğru bulmuyorum."
Koncuk, konuyu şura gündemine taşıyacaklarını bildirdi. Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle o genel lisede görev alan öğretmenlerin Anadolu lisesi öğretmeni olacağını, ancak mevcut uygulamada Anadolu liselerine öğretmenlerin sınavla alındığına işaret etti.
İsmail Koncuk, "Genel liselerin Anadolu liselerine dönüştürülmesiyle sınıf mevcutları bakımından elbette bir kar olabilir ama genel liselerin sınıf mevcutlarını da düşürürseniz kalite gelebilir. Yani tabela değiştirmekle birşey olmaz" dedi.
Mevcut uygulamada Anadolu liselerine sınavla öğrenci yerleştirildiğini ancak bütün genel liseler Anadolu lisesine dönüştürülürse sınavla öğrenci alınıp alınmayacağı konusunda açıklama yapılmadığını savunan Koncuk, "Bütün genel liseler Anadolu lisesi olursa sınav yapmanın da bir anlamı kalmaz. Belki okullar diploma notuna göre öğrenci alırlar. Zaten Anadolu liselerine öğretmenlerin sınavla alınması uygulaması da kaldırılıyor" diye konuştu.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
YSK'dan Sürpriz Kimlik Numarası Kararı
 
Karıncanın Gen Haritası Tamamlandı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Serçe Parmak Şovu
Guinness Rekorlar Kitabında 3 rekoru bulunan ve "dünyanın en güçlü adamı" ...
Kayısı Çekirdeği Hayatını Kararttı
Van'ın Edremit ilçesinde yediği kayısı çekirdeğinden zehirlenen 4 yaşındaki ...
Çocuklar Yapıştırıcılardan Uzak Tutulacak
Sağlık Bakanlığı, 18 yaşından küçüklere uçucu madde içeren yapıştırıcıların ...
Grekoromen Güreş Milli Takımı'nın Kadrosu Tamam
Rusya'nın başkenti Moskova'da 6-12 Eylül tarihleri arasında yapılacak ...
 
 
Erzurum'da Feci Kaza: 2 Ölü 4 Yaralı
Erzurum'da meydana gelen trafik kazasında 2 kişi hayatını kaybederken 4 kişi de yaralandı.
Gökçeada'da Deprem
Çanakkale’nin Gökçeada ilçesinde 3.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi.
Cep Telefonu Hayat Kurtardı
Eskişehir'de uğradığı bıçaklı saldırı sonucu yüzünden ve bacağından yaralanan ...
Ağız Kokutan Dondurma
Kastamonu'nun Taşköprü ilçesinde bir pastane, sarımsaklı dondurmayı halkın hizmetine sundu.
 
 
Kerevit Avı 55 Tonla Sınırlı
Isparta Valisi Ali Haydar Öner, Eğirdir Gölü'nde kerevit avının 55 tonla ...
Çocuk Parkına Giren Domuzları Site Sakini Vurdu
Muğla'daki TOKİ Sitesi'nin parkında oynayan çocuklara saldıran domuzlar, ...
Rize'de Yağış Sel Getirdi: 1 Ölü
Rize'de gece boyu etkili olan şiddetli sağanak yağış, su baskınlarına ...
Kolundan 21 Dikiş İğnesi Çıkarıldı
Bursa'da özel bir hastanede, 16 yaşındaki bir kızın sol kolundan farklı ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya