Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   20/30 °C
 
 
    Anamur ,Girne Hızlı Feribotla 1.5 Saat  
 
    İyi turşunun sırrı Bahçede Yaşam Var Etkinlğinde Anlatıldı  
 
    Antalya Adliyesi Türk Halk Müziği Korosu’ndan Muhteşem Konser  
 
    AKDÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Mezuniyet Sergisi açılışı  
Barolar Birliği’nden Değerlendirme
Barolar Birliği’nden Değerlendirme
 
Barolar Birliği bir yazılı açıklama yaparak para borçları nedeniyle hapse gönderilen borçluların durumunu değerlendirdi.
 
8 Aralık 2011 Perşembe - 12:42

Açıklamanın tam metni şöyle:"Son zamanlarda taksitlerini ödemedikleri için hapse gönderilen borçluların eşleri ve yakınları ve birçok borçlu veya borçsuz vatandaş, Barolar Birliğine gelerek veya telefon ederek, mahkemeleri ve avukatları ve siyasileri suçlamaktadırlar.
Şikayet edenlerin birleştikleri en önemli noktalar şunlardır; Avrupa’daki yasal düzenlemelerden dolayı, Avrupa’da sivil borçları nedeni ile borçluların hapse gönderilmesi söz konusu olamaz, KKTC’de bu tür yasal düzenlemeler yoktur, mahkemeler taksit emrine uygun olarak taksitlerini ödeme güçleri olmayan borçluları , hapse göndermektedirler, yüksek faizler nedeni ile, ödenen tüm taksitler faize gitmektedir ve borçlar azalacağı yerde yükselmektedir.
Avrupa örneğine kesinlikle katılmamaktayız. Hatta faizlere sınır koyma konusunda, dünya bankasından rapor alınmış ve dünya bankasına göre faizlere sınır getirilmesi doğru değilmiş. Bu görüşe de katılmıyoruz. Artık bu taklitçi davranışlardan vazgeçmemizin zamanı çoktan gelmiş ve geçmiştir. KKTC benzeri bir devlet var mıdır? Dünya devletleri KKTC‘yi tanıyor mu?, KKTC’yi takıyor mu? İngiliz Sterlinine yılda yüzde 70 faiz uygulayan bir dünya devleti var mı? Türk Lirasına, Türk Lirasının sahibi Türkiye’de yılda yüzde 80-200 faiz uygulanıyor mu? Dünyada tüm halkını birkaç bankaya ve tefeciye çalıştıran bir devlet var mıdır? Dünya bankası bu durumları bilmiş olsa böyle bir rapor verir mi? Daha doğrusu verebilir mi?
Mahkemelerin, ödeme gücü olmayan borçluları hapse gönderdiği hususundaki yaygın görüş ise yanlıştır. Bu yanlışlığı izah edebilmek için yasal durumu halkımıza anlatmamız icap etmektedir.
Yürürlükteki mevzuatımıza göre, borcunu ödemeyen borçlu aleyhine öncelikle alacaklının bir dava açması gerekmektedir. Açılmış olan bir davada, davalıya müdafaa hakkı verilmekte ve sonuçta mahkeme, davacıyı haklı bulur ise, davalının, davacıya bir miktar parayı ödemesine dair hüküm vermektedir. Davacı, davalı aleyhine bir hüküm elde ettikten sonra, davalı hükme bağlanan parayı davacıya ödemediği takdirde, davacı davalı aleyhine icra yollarına başvurmaktadır. Öncelikle başvurulan icra yöntemi, davalının taşınır mallarının zaptedilerek satılmasına yöneliktir. Maalesef bu icra yöntemi genelde sonuçsuz kalmaktadır. Şu veya bu nedenle, davalının, icraya tabi bir taşınır malı bulunamamaktadır. Bu arada davacı, davalının takside bağlanması talebi ile mahkemeye başvurmaktadır. Mahkemenin, davalıyı takside bağlayabilmesi için, davalının, elzem giderleri dışında bir gelirinin olması gerekmektedir. Davalının geliri, elzem giderlerinin üzerinde değil ise, davalı, takside bağlanamamaktadır. Daha doğrusu bağlanmaması gerekmektedir.
Genellikle Borçlular ilk yanlışlığı bu noktada yapmaktadırlar. Birkaç tehirden sonra, sırf mahkemeye gelmemek için, bir miktar taksidi ödeyeceklerini kabul etmekteler ve mahkeme de davalıların kabul beyanları üzerine, davalıları takside bağlamaktadırlar. Davalılar bu şekilde günü kurtardıklarını zannetmektedirler. Halbuki, ödeme güçleri olmadığı halde sırf mahkemeye gelmeme uğruna kabul ettikleri taksitlerin ileride başlarına bela olabileceğini düşünmemektedirler. Bu noktada halkımızın bilmesi gereken şudur; elzem giderlerinizin üzerinde bir geliriniz yoksa, lütfen herhangi bir taksit miktarını kabul etmeyiniz. Gerekirse, yüzlerce defa mahkemeye geliniz ve gidiniz.
Mahkeme tarafından takside bağlanmış olan bir davalı, taksidini ödemediği gerekçesi ile hapsedilemez. Takside bağlanmış olan bir davalının, taksidini ödememesi nedeni ile hapse gönderilebilmesi için, ÖDEME GÜCÜ OLDUĞU HALDE TAKSİDİNİ KASTEN ÖDEMEMİŞ OLMASI GEREKMEKTEDİR.
Takside bağlananların yaptıkları ikinci yanlışlık buradadır. Taksitlerini ödemedikleri nedeni ile haklarında hapislik istemi ile yapılmakta olan dilekçeler, davalılara tebliğ edildiği zaman, davalılar genellikle, dilekçe gününde mahkemelere gitmemekte ve ödeme güçlerinin olmadığı konusunda mahkemeye bilgi vermemektedirler. Halbuki davalılar, takside bağlanmış olmalarına rağmen, sonradan ödeme güçlüğü içerisine girmiş olabilirler. Böyle bir güçlük içerisine girmiş olan davalılar, bu durumlarını mahkemeye izah edebilirler ve bu konuda mahkeme tatmin olduğu takdirde, taksitlerini ödemeyen davalıları hapse gönderemez.
Bu noktadaki tavsiyemiz şudur: Bir davalı takside bağlandıktan sonra ödeme güçlüğü içerisine girmişse ve taksitlerini kasten değil de içerisine düşmüş olduğu ödeme güçlüğü nedeni ile ödeyemiyorsa, aleyhine yapılmış olan hapislik dilekçelerine kayıtsız kalmamalı ve dilekçe gününde ve saatinde mahkeme huzurunda hazır bulunarak bu durumunu mahkemelere izah etmelidir. Takside bağlandıktan sonra bağlandığı taksit miktarını ödemeyen davalının, ödememe nedenini mahkemeler kendiliklerinden bilememektedirler. Genelde takside bağlanmış olan davalılar, bağlandıkları taksit miktarlarını zamanında ödememekte ve alacaklıların hapis istemi ile yapmakta oldukları dilekçeleri kaale almamaktadırlar. Böyle olunca da, alacaklılar, davalıların gıyabında, davalıların, ödeme güçleri oldukları halde taksit borçlarını ödemediklerini ileri sürmekte ve mahkemeler de, davalıların gıyabında ileri sürülmekte olan bu yöndeki iddiaları doğru kabul ederek, davalıları hapse göndermektedirler. Halbuki, takside bağlanmış olan bir davalı, taksit borcunu, ödeme güçlüğü nedeni ile ödeyemiyorsa, mahkeme böyle bir davalıyı hapse gönderemez. Yeter ki, davalı, hakkında hapislik istemi ile yapılmış olan dilekçe gününde mahkemede hazır bulunarak bu durumunu mahkemeye izah etmiş olsun.
Barolar Birliğine yapılmakta olan şikayetlerde , yargıçların genellikle bu konularda borçlulara söz hakkı vermedikleri ve gerçek durumu araştırmadan, ödeme gücü olmayan davalıları, hapse gönderdikleri, belirtilmektedir. Ne yazık ki, özellikle genç avukatlarımızdan elde ettiğimiz bilgilere ışığında bu yöndeki şikayetlerde haklılık payı olduğunu gözlemlemiş bulunmaktayız. Bu noktada bir hususun bilinmesinde fayda vardır ki, birçok davalı da, ödeme güçleri olduğu halde, taksit borçlarını ödememekte ve ödeme güçleri olmadığı savunmasını yapmaktadırlar. Bu nedenle, yargıçların bu noktada gerçek durumu ortaya çıkartmak için biraz sert davranışlar içerisine girmeleri hoş karşılanmalıdır.
Sonuç olarak diyoruz ki, bir davalı, elzem ihtiyaçları dışında bir gelire sahip değilse, takside bağlanmamalı ve takside bağlanmış olan bir davalının ödeme gücü sonradan bağlanmış olduğu taksidi ödeyemeyecek hale gelmişse de, bu durumu yargıca izah etmelidir. Bu nedenle gerekirse yüzlerce defa mahkemeye gelip gitme, göze alınmalıdır.
Faizler konusundaki şikayetlere ise aynen katılmaktayız. Özellikle 3 yıldan beridir, faizlere sınırlandırma getirilmesi hususunda uğraşlar vermekteyiz.
Halk olarak artık utandırılarak, bağırılıp çağrılarak, mahcup edilerek, tehdit edilerek, korkutularak, sindirilerek, hakkımızda işlem yapılmasına, karar alınmasına, aptal ve ahmak yerine konmamıza müsaade etmemeyi öğrenmeliyiz. Bunları kim yapmaya kalkarsa kalksın, bu tür hareketlere tevesül edenlere dur demeyi öğrenmeliyiz.Taksitlerini ödemedikleri nedeni ile hapiste olanlara ve hapse düşecek olanlara sesleniyoruz; rahatınızı bozup gününde mahkemeye gitmediniz veya mahkemeye gidip de korktuğunuz için veya utandığınız için veya sindiğiniz için veya size bağırılıp çağrılmasına tahammül edemediğiniz için veya tehdit edildiğiniz için, durumunuzu izah etmediniz ve ödeme gücünüzün üzerinde taksit kabul ettiniz ve hapislik dilekçelerinin gününde mahkemeye gitmediniz veya gidip de ses çıkarmadınız ve mahkeme de eldeki bilgilerle sizleri hapse gönderdi. Sizlerin bu tutumlarınız nedeni ile, mahkemelerimiz, avukatlarımız suçlanmaktadır. Eşlerinizi, ailelerinizi, çoluk çocuğunuzu
 Mağdur etmiş durumdasınız. Buna hakkınız yoktu.
Her zamanki gibi ortaya çıkan odur ki, KKTC’de icrada, tebliğde sorun vardır ve bu sorunun ivedilikle çözümlenmesi gerekmektedir. Bu çözümü gerçekleştirmekte yetkili olan makam ise, yasama ve yürütme organıdır.
 
 Hasan Sözmener                                                                                Feyzi Hansel
Barolar Birliği ve Baro Konseyi Başkanı                                      Genel Sekreter"

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
'Dağda Mermi Sıkmadı Ama Güzel Omlet Yapardı'
 
'Başbakan'ın durumu çok iyi'
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Gazimağusa Belediyesi’nden Nüfus Sayımı Çalışması
Gazimağusa Belediyesi, Pazar günü gerçekleştirilen Genel Nüfus ve Konut ...
Maliye Bakanı Tatar: Bu Af Sondur
Maliye Bakanı Ersin Tatar, “Kayıt altında olmak bu ülke için çok önemlidir” ...
Dev-İş ile Türk-Sen’den Hükümete Uyarı
Dev - İş ile Türk - Sen, bugün düzenledikleri ortak basın toplantısında, ...
Başbakan Küçük, Görmez’i Ziyaret Etti
Başbakan İrsen Küçük, Ankara’daki temasları çerçevesinde, Türkiye Diyanet ...
 
 
Başbakan Küçük, TBMM Başkanı Cemil Çiçek İle Görüştü
TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakanı İrsen Küçük'ü makamında kabul ederek, ...
KTHF, Gençlik Dairesi Müdürü Eroğlu’nu Ziyaret Etti
Kıbrıs Türk Hentbol Federasyonu, Gençlik Dairesi Müdürü Gencay Eroğlu’nu ziyaret etti.
TÜRKAK Heyeti Kaşif İle Görüştü
Sağlık Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Devlet Laboratuarı’nın akreditasyon ...
Bakanlar Kurulu Özel Gündemle Toplandı
Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında özel gündemle toplandı.
 
 
Belediyeler Birliği’nden Elektronik Belediyecilik Çalıştayı
“Çağdaş Belediyecilik ve Sürdürülebilir Ekonomik Kalkınma İçin Elektronik ...
Belediye Emekçileri Sendikası'ndan Uyarı Grevi
Belediye Emekçileri Sendikası (BES), yarın, Lefkoşa Türk Belediyesi’nde ...
Muhaceret Affı Cumhuriyet Meclisi’nde Onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, “Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı”nı onayladı.
CTP Meclis Grubu’ndan Çalışma İzinlerini Düzenleyen Yasa Önerisi
CTP - BG Meclis Grubu, “Yabancıların Çalışma İzinleri (Değişiklik) Yasa ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Anamur ,Girne Hızlı Feribotla 1.5 Saat

Anamur ,Girne Hızlı Feribotla 1.5 Saat

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Rumlara Güven Duymak
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya