Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/24 °C
 
 
    KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri  
 
    Antalya Büyükşehir Belediyesi’nden iki önemli protokol  
 
    Seçim Günü Engelli, Hasta, Yaşlı ve Yatağa Bağımlı Muratpaşa sakinlerine Ulaşım Desdeği  
 
    KKTC'de CTP Başkanı Erhürman'dan Gelecek Uyarısı  
KKTC'de Koronayı Tedavi Eden Dr.Mustafa Akansoy KKTC'nin Kırk Gününü Anlattı
KKTC de Koronayı Tedavi Eden Dr.Mustafa Akansoy KKTC nin Kırk Gününü Anlattı
 
KKTC Gazimağusa Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi Şefi Dr .Mustafa Akansoy Koronavirüsle yapılan mücadelenin 40 gününde yaşananları anlattı
 
19 Nisan 2020 Pazar - 22:21

KKTC 'de Gazimağusa Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi  Şefi Dr .Mustafa Akansoy Koronavirüsle yapılan mücadelenin 40 gününde bugüne kadar neler yaşadıklarını ve yapılan tedavideki süreçte neler yapıldığını Byturco Meya Grubumuza ait KKTC'ye Özel  kibrisgecegunduz.com İnternet gazetemizde yer alan haberde  anlattı.
İşte Dr Akansoy'un  dikkatle okunup anlaşılması gereken paylaşımı
Sevgili Halkımız,
     Korona virüsü ile aktif mücadelede 40 günü doldurmak üzereyiz. Bu  süre içerisinde bizler de yeni bilgiler, yöntemler öğrendik, uyguladık;  göğüs hastalıklarından 7 ,  enfeksiyon  hastalıklarından 4 doktoruz, ama diğer  bölümlerden de doktor arkadaşlarımız bizlere katıldı.
     Ülkemiz,  korona virüs salgınında  İtayla, İngiltere, Türkiye vb  ülkelerdeki yıkımı yaşamadı, bunun   başlıca sebepleri  okulların erken tatil edilmesi ,  kamu ve özel  iş yerlerinin kapatılması ve yurtdışından gelişlerin kontrol altına( bir hafta önce yapılsaydı daha iyi olacaktı) alınmasıdır. Sizlerin, sevgili  halkımızın  evlerinde kalmak için gösterdiğiniz çabaya ve sabıra minnettarız. Toplumun büyük bir kısmının  evinde kaldığını gözlemledik.  Bir ay  önce  sizlere  bir söz vermiştik,  bir de söz  istemiştik.  Covid tanısı alan  hastalarımıza en iyi şekilde bakıyoruz, sizlerin de evde kalması  işimizi kolaylaştırıyor.
     Korona doktor ekibinin   ortak  görüşü olarak şunu  söylemek istiyorum,   bir  ay daha   mevcut durumu korumamız gereklidir.  Bir ay sonra ise, duruma göre karar verilmelidir.   Evde kalmaya, sosyal mesafeyi  korumaya devam etmeliyiz. Korona virüsün tehdit ettiği kesim  yaşlı ve ek  hastalıkları olanlardır, bu nedenle evde kalma ve çocukların  okula gitmemesi  çok önemlidir. Hekim olarak şu tespiti yapmak istiyorum,  bana  gelen  yaşlı  hastaların çoğu grip veya benzeri enfeksiyonları  torunlarından almaktadırlar. İleride,  çalışma hayatı kademe kademe  açılacaktır, burada ise çalışan kişilere   yaşlı anne ve babalarını  korumak için çok büyük görevler düşecektir. 
     Maske ile yaşamaya  alışacağız, korona virüsün ne zaman ortadan kalkacağı konusunda kesin bir bilgi yok, bu nedenle  maske takmaya ve ellerimizi sık sık  yıkamaya, sosyal mesafeyi korumaya çok dikkat etmeliyiz,   korona yıkımına uğramadık  diye  rehavete kesinlikle kapılmamalıyız, yoksa bunun faturası çok ağır olur. ‘ Erkekliğin onda dokuzu kaçmaktır, geri kalanı yakalanmamaktır. ’derler,  lütfen koronadan kaçın ve yakalanmayın.
     30 yaşın  altındaki  hastalarımızın  hastalığı  çok rahat geçirdiğini, hatta pek çoğunun şikayeti bile olmadığını gözlemledik. 30 yaşın üzerinde ise hastalarımızın  çoğunda  her iki akciğeri tutan zatürre saptadık, dördünü kaybettik, diğerleri tamamen iyileşti. 
      Korona için yapılan testlerden; PCR dediğimiz test  boğazdan ve burundan alınan sürüntüler çalışılıyor ve  yanılma payı çok çok düşük olan testtir, çalışması  zaman alıyor.     Hızlı test ise  kan  örneği ile çalışılıyor ve 10 -15 dakikada sonuç çıkıyor, hızlı testte pozitif çıkanlar PCR testi ile kontrol ediliyor, hızlı testte pozitif olanların %60’a varan oranda gerçekte pozitif olmadıkları saptanıyor, diğer yandan  hızlı testin  negatif çıkmasında ise  doğruluk %97- 98’dir.  Bir hafta öncesine kadar  testleri bilgisayar ortamında isterken , ani bir kararla testleri  kağıda yazıp istem yapmamız istendi.
     40 gündür medyada, sosyal medyada pek çok kişi  korona virüs hakkında konuştu, bazısı gerçekten bilgi verdi,  bazısı ise ahkam kesti.  Konunun uzmanı olmayan   kişilere korona virüsü çok cazip geldi, beğeni almak uğruna neler yapılmadı ki?  Beylik sözler söylendi, top yekün savaşa denildiğinde, bizler 4 haftadır zaten savaştaydık.  Bir doktor beyimiz, eşi doktor hanıma rapor almak için çırpındı durdu. Üzüldük, ama sevgili Halkımız, sizler üzülmeyin. Çünkü astımı olduğu halde raporu reddedip, gönüllü çalışan doktor hanımlarınız da var, bilin istedim.
     Guguk  kuşu doğadaki  en  kurnaz kuştur, neden mi? Guguk  kuşu, diğer kuşların yuvalarını  izler, yuva boş kalınca  hemen yuvaya uçar. Yuvada 3 veya 4 tane yumurta vardır,  birini yere atar. Hızlı  bir şekilde yumurtlar, bu esnada can havliyle bağırır. Yumurtladıktan sonra  yuvadan ayrılır. Yuvanın sahibi olan kuş  gelir, yumurtaların üzerine oturur, zaman gelir yavrular yumurtalardan çıkar. Bu arada guguk kuşu yuvayı  gözler,  yavrusunu diğer kuşa besletir, uçma vakti  gelince  yavrusunu  gelip alır.
     Sevgili halkımız, 
     Medyada, sosyal medyada  can havliyle  yırtınıp duran guguk  kuşlarına itibar etmeyiniz, sizler için çalışan doktorlara, hemşirelere, ilgili kamu görevlilerine  güveniniz.  Korona virüs de bir hastalıktır, erken tanı hayat kurtarır,  bunun ayıbı yoktur, lütfen,  temas öykünüz varsa yetkili mercilere ulaşınız. 
     Rum tarafında gelen  KLOROKİN-FOSFAT etken maddeli ilaç üzerine birkaç cümle yazmak istiyorum. İkinci Dünya Savaşı’nda  sıtmaya tutulan Amerikan askerlerine bu ilaç veriliyor, bu askerler içerisinde romatizması olan askerlerin sıtmanın yanı sıra romatizmalarının da iyileştiği görülüyor, bunun üzerine romatizmal hastalıklarda da kullanılmaya başlanılıyor. Fakat bu ilacın görme kaybı yaptığı saptanıyor, bunu  üzerine HİDROKSİ-KLOROKİN  geliştiriliyor, bunun görme kaybı yapma ihtimali daha düşüktür. Bizim elimizde olan ilaç HİDROKSİ-KLOROKİN’dir.  İlaç ecza deposunda hidroksi klorokin isimli ilaçtan  26410 tablet vardır, bu sayıya  devlet hastanelerinin  eczanelerindeki  hidroksi klorokin sayısı dahil değildir. Hidroksi klorokin,  korona virüs tedavisinde kullandığımız ilaçlardan biri olup bugüne kadar yaklaşık 1600 tablet kullandık.
     Bu  süre içerisinde,  Göğüs hastalıkları Sevisindeki  22  yatak için,  yoğun bakım alt yapısı hazırlandı, gerektiğinde 22 yataklı yoğun bakım  ünitesine dönüşecek   şekilde hazırlandı. 3 gün önce,  yan koridordaki  Enfeksiyon hastalıkları servisinin  20 yatağı için aynı  çalışmalar başlatıldı.  Yoğun bakımda kullanılacak  mekanik ventilatörlerinin(solunum aletlerinin) ilk partisi geldi,  önünüzdeki iki hafta içerisinde ek olarak  40 adet solunum aletimiz daha gelecek.
    Sadece ateşi olan hastalar değil,  solunum sorunu  olan  her hastayı değerlendirip karantinaya alıyoruz,  kan tahlilleri,  korona testleri yapılıyor ve akciğer film ve tomografileri  çekiliyor.  İngiltere, İtalya, ABD, v.b  pekçok ülkede ateşi olan hastalar evine gönderiliyor, şikayetler artarsa arayınız deniyor.  Bizde, ateşi olan hastalar mutlaka hastanede doktor kontrolünde takip ediliyor, ateşi olmayan ama korona virüsü testi pozitif olanları 2-3 gün hastanede izleyip negatif olana kadar  otel veya yurtlara yerleştiriyoruz. Temaslı kişilerin takibini yapan ayrı  bir ekibimiz var, temaslılar tek tek saptanıyor.
    Dünyanın pek çok  güçlü ülkesini  dize getiren korona virüs, ekomonisi güçsüz olan ülkemizde de sıkıntılara yol açmaktadır.  Geçen 40 günlük sürede  eksiklerimizi gördük, bunların çoğu giderildi. Yapılan olumlu gelişmelere dahi  at gözlüğü ile bakan  UCUZCU tayfası türedi, hiç  bir şeyi  beğenmiyorlar, hep olumsuz eleştiri yapıyorlar. Bunlara tavsiyem, onar paket makarna, pirinç, bulgur ve kuru  bakliyat almaları ve en yakın muhtarlığa teslim etmeleridir, böylelikle ucuz olmayan bir iş yapmış olurlar. 
     Son olarak ,  ağır vakalarda kullanılan  favipiravir  ve tocilizumab isimli  ilaçlar elimizde var, 100 ağır hastaya  yeter ama kritik  hasta sayısı çok artarsa yetmeyecek. Bu nedenle bu ilaçların sayısını arttırmalıyız.
      Saygılarımla,
       Dr. Mustafa AKANSOY
   Göğüs Hastalıkları Klinik Şefi/Gazimağusa

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
KKTC Sağlık Bakanı Pilli :337 test yapıldı ve bu testler sonucunda 1 yeni pozitif vaka var
 
Bakan Koca :Son 24 saatte 127 hasta vefat etti, 1523 hasta iyileşti.
 
 
Etiketler :
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
KKTC'de ‘DAÜ Destek Grubu,Gazimağusa Belediyesi Yardım İş birliği Sürüyor
Yapılan İşbirliği neticesinde KKTC'de kalan 3 bin öğrenciye gıda ve temizlik yardımı ulaştırıldı
Yemyeşil Sanayi ve Ticaret'ten GAÜ Yurtlarında Kalan Öğrencilere Destek
KKTC’de hizmet veren Yemyeşil Sanayi ve Ticaret Ltd. tarafından,GAÜ Yurtlarında ...
GAÜ Online Etkinliklerinde Mikrosoft Bölge Direktörü Kayalı Anlatacak
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) 35. Akademik Yıl etkinlikler kapsamında ...
GAÜSEM'den Büyük Fırsat Farkıyla KKTC'de Bir İlk
GAÜSEM ,Onlıne sertifika programları ile yeni dünya düzenine uyum sürecini hızlandırıyor
 
 
Eczanelerin Çalışma Saatlerine Düzenleme
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde eczanelerin çalışma saatlerine, ülkenin ...
İşte KKTC 'de Vakaların Bölgelere Göre Dağılımı
KKTC Başbakanlık kriz merkezi iletişim başkanlığı KKTC genelindeki vakaların ...
Salgın Ruh ve Beden Sağlığımızın bir tehdit unsuru olmasın
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Psikoloğu Uzman Psikolog Rukiye Kaya ...
The American Future College Eğitimlerini Online Başarıyla Sürdürüyor
Girne Amerikan Üniversitesi(GAÜ) Okullar Grubu bünyesinde eğitim veren ...
 
 
Dr.Cenkler ,evde dikkat edilmesi gerekenlere vurgu yaptı
GAÜ bünyesinde dispanser hizmetleri veren "Smart Health Life Center" doktorlarından ...
Londra'da Yaşayan Kıbrıslı Türk Koronavirüsten öldü
İngiltere'nin Londra kentinde yaşayan 93 yaşındaki Kıbrıslı Türk Elmaziye ...
KKTC’de koronavirüs vakası 5’e yükseldi.
Gözlem altında tutulan Alman turist kafilesindeki iki kişide ve 9 gün ...
Girne Belediyesinden ''Kentin Güçlü Kadınlarına Ödül ''
Girne Belediyesi, bu yıl ilk kez vereceği “Kent Ödülleri” çerçevesinde, ...
 
 
uysal banner
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

KKTC'de 18 polis mensubuna yeni görev yeri

Reklam2
  Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
  Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz İyimisiniz Özgür Özel Bey
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye-AB İlişkilerinde Değişim
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
Byturco Medya Yayın Grubunda Özümüz Aynı ,Yenileniyoruz..
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya