Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/26 °C
 
 
    Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi  
 
    Milli iradenin simgesi TBMM 104 yıl Yaşında  
 
    AKDÜ Rektörlüğü koltuğunda Çocuklar Oturdu  
 
    Prof. Dr Ata Atun Yazdı :Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?  
Orta Asya'nın En Büyük Alışveriş Merkezine Ziyaretçi Akını
Orta Asya nın En Büyük Alışveriş Merkezine Ziyaretçi Akını
 
Kazakistan'ın başkenti Astana'da açılan Orta Asya'nın en büyük alışveriş merkezi ve dünyanın en büyük çadırı kabul edilen 'Han Çadırı'nı ilk gün 100 binden fazla kişi ziyaret etti.
 
6 Temmuz 2010 Salı - 15:29

Asrın Projesi olarak kabul edilen ve Kazakistan'ın genç başkenti Astana'da Türk şirketi Sembol İnşaat tarafından yaptırılan Han Çadırı Eğlence Merkezi, ilk günde ziyaretçi akınına uğradı. Han Çadırı'nın açılışını dün Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, Birleşik Arap Emirlikleri Şeyhi Muhammed Bin El Nahayan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç ve Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katılmıştı.
 
Halka bugün açılan alışveriş merkezinde Carretti, Vestel, İstikbal-Çilek, Malatya Pazarı ve Pink Point gibi firmalarının yanı sıra 50'ye yakın Türk markası bulunuyor. Han Çadırı ile ilgili olarak Cihan Haber Ajansı'na özel açıklamalarda bulunan merkezin Satış Müdürü Samim Hatipoğlu, AVM'nin Kazak lider Nazarbayev ve Cumhurbaşkanı Gül ile birlikte 8 farklı ülke cumhurbaşkanının aynı anda açılışını yaptığı tek merkez olduğunu söyledi.
Alışveriş merkezinin liderler tarafından büyük beğeni topladığına dikkat çeken Hatipoğlu, özellikle Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in, "Gördüğüm en güzel alışveriş merkezi." sözlerinin yapılan projenin ne kadar önemli olduğunu göstermesi adına büyük önem arz ettiğini belirtti.

Türkiye'nin gurur duyabileceği bir projeye daha başarıyla imza attığını ifade eden Samim Hatipoğlu, Sembol İnşaat'ın bu proje ile yurt dışında yaptığı en büyük proje olduğunu belirtti.
Alışveriş merkezinde Türk markalarının yanı sıra dünyaca ünlü bir çok markanın mağazalarının olduğumu da sözlerine ekleyen Hatipoğlu, "Bu alışveriş merkezi sadece ticaret yeri değil. İnsanların ailece gezebilecekleri bir proje olma özelliği de taşıyor. Son katta yapılan ve kumları Maldivya Adaları'ndan özel olarak getirilen plajımızda Astanalılar kış günü eksi 40 dereceyi bulan soğuk havalara bile deniz keyfini yaşayabilecekler." dedi.
Projesi İngiliz mimar Norman Foster tarafından çizilen çadırın toplam kapalı alanı 125 bin metre kareden oluşuyor. Temel oturum alanı 51 bin metre kareden olan merkezin temel inşaatına 12 metre uzunluğunda 12 bin 600 adet çakma kazık ve 30 metre uzunluğunda 100 adet fore kazık çakıldı. Bu kazıklar üzerine oturtulan bina 2 metre yüksekliğinde bir radye temel üzerine inşa edildi. Yapıda toplam 180 bin metre kare kalıp, 26 bin 400 ton demir ve 145 bin metreküp beton kullanıldı.

Normen Foster Parthners Firma yetkilisi Filomena Russo da Cihan Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, projenin çadır kategorisinde dünyada en büyük olma özelliği taşıdığını ve Kazakistan'da Pramid ve Han Çadırı gibi iki büyük ve zor projeye imza attıklarından dolayı gurur duyduklarını söyledi.

DÜNYA MARKALARI SIRAYA GİRDİ
Kazakistan'ın yeni sembolü Han Çadırı (Khan Shatyr) Alışveriş ve Eğlence Merkezi, dünyaca ünlü markalara ev sahipliği yapıyor. Orta Asya'nın en büyük alışveriş ve eğlence merkezi Han Çadırı'nda dünyaca ünlü markalar mağaza açabilmek için sıraya girdi.


HAN ÇADIRINDAKİ TÜRK FİRMALAR
Han Çadırı'nda, Türk şirketleri de yerlerini almış durumda. Carretti, Vestel, İstikbal-Çilek, Malatya Pazarı ve Pink Point gibi firmaların yanı sıra 50'ye yakın Türk mağazası da alışveriş merkezinde yerlerini aldı. İstikbal-Çilek Kazakistan Distribütörü Vedat Gümüş yaptığı açıklamada, Türkiye'nin kaliteli ürünlerini Kazak halkına sunmaktan büyük onur duyduklarını belirterek, Han Çadırı gibi bir projede ofis açmaktan büyük mutluluk duyduklarını söyledi.
Pink Point firma sahibi Kenan Özturan ise Kazak halkının Türk mallarına yoğun ilgi gösterdiğini ve bu durumun kendilerini oldukça memnun ettiğini belirtti. Çadırda ayrıca Malatya Pazarı da açan Türk girişimcilerden Uzman Beyazduman, Malatya'nın ve Türkiye'nin birbirinden güzel lezzetlerini Astana'da Kazak halkına sunduklarını belirterek, Türk menüsünün Kazakistan'da yaşayan halklar tarafından oldukça beğenildiğine dikkat çekti.
Öte yandan Han Çadırın'da bir ofis açan Türk Hava Yolları (THY) kurduğu standla davetlilerin ilgi odağı oldu. Stantta patenci kızlar tarafından yapılan gösteriler ise davetlilerden büyük beğeni topladı.

KIŞIN -35 DERECEDE PLAJ KEYFİ VE EĞLENCE
Han Çadırı tasarlanırken, ziyaretçilerine sunduğu alışveriş imkanının yanı sıra geniş bir yelpazede eğlence olanakları da sunması planlandı. Özellikle, Astana'da kışın -35 dereceyi bulan soğuk iklim şartları göz önünde bulundurularak inşa edilen yapı, 12 ay boyunca sıcak bir ortam sağlayan ve içerisinde bulunan aquapark, su kaydırakları, yüzme havuzu, dalga havuzu ve kumu Maldivlerden getirilen plajı ile ilkler arasına girmeyi başardı. Binanın en üst katında bulunan plaj bölümünde kum yerden ısıtılarak, gerçek ve doğal bir plaj hissi uyandırıldı.

SPA bölümünde ise masaj ve terapi odaları, güzellik salonu, buhar odaları, sauna, Türk Hamamı, fitness salonu, yoga, jakuzi ve havuzuyla özel tasarımlı VIP alanlar bulunuyor.
Yetişkinler ve çocuklar için aynı zamanda bir eğlence merkezi de olan Han Çadırı'nda 6 ayrı salona sahip sinema, atlı karıncalar, çarpışan arabalar, spor alanları, parklar, 9 bin metre kare alana kurulu çocuk eğlence bölümleri ve 7 metrelik palmiyeler kullanılarak tasarlanan iç mekan peyzajı ile sıradan alışveriş merkezlerinden farklı bir konsepte sahip.
Adrenalin tutkunları için binanın tam ortasında, 37 metrelik bölgenin en yüksek Drop Tower'ı (Düşüş Kulesi) ve plajın hemen alt katını dolaşan monorail tren sistemi de bulunuyor.

ASTANA'NIN SEMBOLÜ HAN ÇADIRI
Kazakistan'ın başkenti Astana'nın sembolü olacak Han Çadırı Alışveriş ve Eğlence Merkezi, şehir aksının üzerinde bulunuyor. 150 metre yüksekliğe sahip çadır biçimindeki binanın tasarımı İngiliz mimar Sir Norman Foster tarafından yapılmış ve boyutları, dizaynı ve teknolojik özellikleri bakımından dünya üzerinde eşi bulunmayan bir proje.
Projenin en önemli özelliklerinden biri olan ve çadırı oluşturan şeffaf çatı kaplama malzemesi (ETFE) doğal gün ışığından faydalanma imkanı sunmaktadır. 20 bin metre kare ETFE (Etilen Tetrafloretilen) Han Çadırı kaplaması 90 metre yüksekliğinde asimetrik bir koni formundadır, 23 bin 507 metre (400 ton) halat ağı yapısı üzerine montaj edilmiştir. ETFE kaplama ve halat ağı yapısı yaklaşık 2 bin ton ağırlığında 150 metre yüksekliğe erişen bir mast/direk olan çelik üç ayak (tripod) yapısı ile taşınmaktadır. Bu hali ile, dünya üzerinde bugüne kadar halat ağı üzerine kurulmuş olan en büyük ve bu ölçekteki tek ETFE kaplama yapı.
Han Çadırı, ülke ve şehir sembolü olmuş Mısır Piramitleri, Londra Saat Kulesi, Paris Eyfel Kulesi, ABD Hürriyet Heykeli gibi simge yapılar sınıfında yer alacak.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Tesislerin Protokolü Tamam
 
Ukraynalılara, Türkiye'de Döviz Hesabı Açma Hakkı
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Norveçli Bakan 'Turbo' Trond: Petrol ve Gazdan Daha Çok Ekmek Yeriz
Dünyanın dört bir yanındaki farklı ülkelerle yaptığı ziyaretler sayesinde ...
Forbes'un güçlü ünlüleri...
orbes dergisi dünyanın en etkili 100 ünlü ismini belirledi. Forbes'ün ...
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Türk Yıldızları Antalyalıları  büyüledi

Türk Yıldızları Antalyalıları büyüledi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Türkiye mi AB’ye, AB mi Türkiye’ye muhtaç?
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya