Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   18/26 °C
 
 
    Oğuzhan Hasipoğlu :Masadan Kaçmadık  
 
    Kırcami İmarında Müjdeli Haber İstinaf Mahkemesinden Geldi  
 
    ASFİM’de Parkinson Hastalarına özel egzersiz  
 
    Prof. Dr. Ata Atun Yazdı : Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor  
Prostat Kanserini yenmenin yolu var!
Prostat Kanserini yenmenin yolu var!
 
Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı Prof. Dr. Halim Hattat 11. Amerikan Kanser Araştırma Derneği (AACR) Uluslararası Toplantısında Beslenme ile Prostat Kanseri arasındaki yakın ilişkinin ortaya konduğunu söyledi
 
23 Ekim 2012 Salı - 09:51

Hattat kongrede özellikle portakal, greyfurt, çilek ve yeşil sebzelerde bulunan flavonoidlerin prostat kanserinin oluşması ve ilerlemesine karşı etkili olduğunun açıklandığını belirtiyor:

“Yaşam biçimi seçimlerinizin sağlığınızı etkilediğinden kuşku duymayın.

Özellikle beslenmenize ilişkin kararlarınızın yaşam kaliteniz üzerinde çok etkili olduğunu unutmayın. Beslenme biçiminiz ve kanserler arasında güçlü bir bağlantının olduğunu, bilinçli beslenmenin, besinleri yeterli, çeşitli ve dengeli tüketmenin kanserden korunmada etkili olduğunu daima hatırlayın.

Tabii ki tek başına herhangi bir besin ya da besin unsurunun doğrudan kanser yapacağını düşünmemek veya belirli bir besini veya besin unsurunu daha çok yiyerek kanseri önlemeyi beklememek lazım. Ancak son yıllarda özellikle prostat kanseri ile beslenme arasındaki ilişki en çok araştırılan konulardan biri. Bu önerilen besinlerin kanserden koruyucu yararlarından faydalanmayı arzuluyorsanız besinleri dengeli ve yeterli tüketmeye özen göstermeli, kanser savaşçısı besinlere daha çok yer vermelisiniz.

Prostat kanserinden korunmak istiyorsanız düşük yağ ve kalori içeren, zeytinyağı gibi doymamış yağ asitleri ve Omega 3 ile taze sebze ve meyveden zengin, selenyum ve E vitamini içeren bir beslenme planı tavsiye ediyoruz. Aşırı alkol ve sigaradan da uzak durmalısınız.

PROSTAT KANSERİYLE SAVAŞ İÇİN SEBZE VE MEYVE TÜKETİN
Sebze ve meyveler kansere karşı oynayan beslenme takımın ana oyuncularıdır. Antioksidan besin unsurlarından Beta Karoten, C ve E vitaminleri ile selenyum taze sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunmaktadır. Likopen, Lütein, Kuvercetin, Proantosiyanidin, Resveratrol gibi antioksidan besin unsurlarının en önemli kaynakları da taze sebze ve meyvelerdir. Lahana grubu besinlerde bulunan Sulforafan gibi bazı fitokimyasalların kansere karşı koruyucu olduğu bilinmektedir. Sebze ve meyveler zengin posa içerikleri ile de kanserden korunmada önemlidir.

TAHIL VE BAKLİYATI UNUTMAYIN
Tam tahılların ve kuru baklagillerin düzenli tüketiminde kanserden korunmada önemli bir destek sağladığı bilinmektedir. Bu grup besinler posadan zengin içerikleri ile özellikle sindirim sistemi kanserlerinden korunmada önemli destek sağlarlar.Vitamin, mineral muhtevaları ile bağışıklık sistemine güç katarlar.

YAĞI AZALTIN
Kanserden korunmada yağ tüketiminin azaltılması önemli bir faktördür. Özellikle doymuş yağlar ve trans yağ asidlerinin, akrilamid maddesinin yoğun bulunduğu besinlerin(unlu-yağlı-şekerli ürünler) azaltılması önerilmektedir. Omega-3 zengini deniz ürünlerini bol miktarda tüketmenin kansere karşı koruyucu olabileceği belirtilmektedir. Kanserden korunmak istiyorsanız mümkün olduğu kadar düşük yağlı bir beslenme planı yapmayı özellikle doymuş yağları ve trans yağ asitlerini azaltmaya özen gösterebilirisiniz.

YEŞİL ÇAYDAN YARARLININ
Araştırmalar yeşil çayda bol miktarda bulunan polifenollerin kanserden korunmada yararlı olabileceğini gösteriyor. Günde 4 fincan yeşil çay yetiyor. Bitki ve meyve çaylarının ( kaliteli ve güvenli olmaları koşulu ile) bağışıklık sisteminizi destekleyebileceğini belirtelim.

ALKOLÜ SINIRLAYIN
Sigara ve alkol tüketiminin kanser sıklığını arttırdığı kuşkusuzdur. Ayrıca beden ağırlığının korunmasının da kansere karşı önemli bir önlem olduğu kanıtlanmıştır. Beslenme tarzınız, beslenmeye verdiğiniz önem kanserden korunmanızda size ciddi anlamda yararlar sağlayabilir. Daha az kalori tüketmeye toplam yağ tüketiminizi en az düzeye indirmeye özen gösterin. Kilonuzu büyük bir dikkatle izleyin.

Fazla kilolarınızı verin. İdeal kilonuzu sürdürmeye özen gösterin. Proteinlerin onarıcı ve yenileyici gücünden istifade edin. Doğal ve katkısız besinler tüketmeye, mümkünse organik besinlere daha çok yer vermeye gayret edin.

Prostat kanseri erkeklerde en sık görülen kanserdir. Amerika’da her yıl ortalama 160 bin yeni prostat kanseri vakası tespit ediliyor. Yaklaşık her 6 erkekten biri prostat kanserine yakalanıyor. Yapılan çalışmalar prostat kanserinin en fazla 55 yaş üzerinde görüldüğünü gösteriyor. Genetik faktörler, ırk ve beslenme başlıca risk faktörleri. Bu kanserin en kötü yanı oldukça sinsi ilerlemesidir.

Özellikle erken dönemde hiçbir belirti bulunmayabilir. Gece sık idrara çıkma, idrar yapmada güçlük, zayıf-kesik kesik idrar yapma, idrar sonrasında ağrı ve yanma gibi belirtiler sadece bazı hastalarda görülür.

Eğer kanser ilerlemişse sırt, kalça veya bacak ağrılarıyla kendini gösterebilir.

Prostat kanserinde en iyi tedavi erken teşhistir. Bu nedenle özellikle ailesinde prostat kanseri olan kişilerin ve 40 yaşını aşan her erkeğin yılda bir kez prostat kontrolünden geçmesini tavsiye ediyorum.

KANSERLERİN %40’I HAYAT TARZINA BAĞLI
Genetik faktörler kanser gelişiminde önem taşır. Ancak genetik mirasınızda kanser olmaması korunmanız için yeterli değildir. İngiltere’de yapılan yeni bir araştırmaya göre tüm kanserlerin %40’ından fazlası hayat tarzı faktörleri nedeniyle gelişiyor.

Özellikle sigara, erkeklerde gelişen kanserlerin %23’ünden ve kadınlarda ise neredeyse %15’inden sorumlu.

Erkekler için ikinci risk faktörü taze sebze ve meyvelerden fakir bir beslenme planı. Alkol tüketimi de önemli. Kadınlarda ise sırayı kilo fazlalığı ve obezite alıyor.

Nerede yaşadığınıza (hava kirliliği ve kimyasallar açısından önemli), hangi işi yaptığınıza (asbestos gibi maddelerle temas açısından önemli) da dikkat etmelisiniz. Örneğin meme kanserinde kilo fazlalığı, yemek borusu kanserinde beslenme şekli, mide kanserinde aşırı tuz tüketimi ciddi risk teşkil ediyor. Yani kanser sadece genetiğe veya “kadere” bağlı gelişmiyor. İstatistikler erkeklerin kadınlara göre daha az kanser taraması yaptırdığını gösteriyor.

Bu nedenle sağlığınızı iyi yönetirken, kanserden koruyucu bir yaşam tarzı benimsemeniz ve hekiminizin önerisiyle doğru kanser taramalarını yaptırmanız şart.

HAREKETSİZLİK KANSER YAPIYOR
Aşırı hareketsiz bir yaşam kalp-damar hastalıkları, kemik-eklem problemleri, obezite gibi sağlık sorunlarına yol açıyor. Yeni bir araştırma ise, hareketsizliğin kanser riskini de arttırdığını gösterdi. Buna göre, düzenli egzersiz kalın bağırsak kanseri riskini yaklaşık %35, meme kanserini ise %25 azaltıyor. Araştırmalar, bir kişinin günde ortalama 15.5 saat oturduğunu (ev-okul-ofis ve trafikte), ofis çalışanlarında bu sürenin 18 saate kadar çıkabildiğini gösteriyor. Bu nedenle uzun süre yerinizde oturmayın. Sık sık ayağa kalkın. Ofis içinde daha az telefon ve email kullanın, daha çok yürüyün. Düzenli olarak bir egzersiz yapın. Vaktiniz yoksa bu süreyi bölün (sabah ve akşam yirmişer dakika gibi).

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Tayvan'da hastane yangınında 12 kişi öldü
 
Aile mesleğini internetten devam ettiriyor
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Kurban Bayramında Nasıl Beslenmeliyiz?
İşte size Kurban Bayramında sağlıklı beslenebileceğiniz 10 maddelik tavsiye...
Boşanmaların Faturasını Çocuklar Ödüyor!
Anne babanın boşanması, çocukların gelişimlerini ciddi biçimde etkileyebilecek, ...
Şeker Hastalarına Ameliyatla Tedavi Müjdesi
Şeker hastalığı ilaç ve insülin ile tedavi edilmesi kader olmaktan çıkıyor.
Osteoporozdan Korunmak için Günde İki Bardak Süt
Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ve genellikle ilerleyen yaşlarda ...
 
 
Şişmanlık beden zekası ile çözülebilir
Pek çok kilo ve yeme sorununun altında psikolojik nedenlerin yattığını ...
Multivitaminler erkeği farklı kadını farklı etkiliyor
2010 yılında İsveçli bilim insanlarının araştırması multivitaminlerin ...
Sedef hastalığının bilinmeyen yönleri
Sedef hastalığı sanılanın aksine sadece estetik sorun oluşturmuyor, tedavi ...
Hipertansiyonda yeni tedavi yöntemi: SRD
Hipertansiyon, düzenli ilaç kullanılmasına rağmen bazen kontrol altına ...
 
 
Soğuk algınlığı salgınına yakalanmayın!
Gün içinde değişen hava sıcaklığı, yağmur sonrasında hızla açan güneş ...
Çocuğunuz Yaşıyla uyumlu büyüyor mu
Çocuğunuz yaşıyla uyumlu büyüyüp büyümediğini nasıl öğrenebilirsiniz?
Fark Yaratan Öğretmenler Ödüllendiriliyor
Türkiye’de bir ilk olan ve Sağlık Bakanlığı Diyabet Kontrol programı kapsamında ...
'Yağmurun habercisi' ' Romatizma kabus olabilir
Romatizma denince akla genellikle yağmurdan önce yaşanan ve hayatı çok ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki   Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

Manavgat Büyük Yangın Alanınındaki Bakım Çalışmaları Hızla Sürüyor

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya