Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu'nun önümüzdeki saatlerde istifa edeceği öne sürüldü.
Atina'daki kaynaklar, Papandreu'nun bakanlar kurulunun olağanüstü toplantısı ardından Cumhurbaşkanı Karolas Papulyas'a istifasını sunacağını söyledi.
Papandreu'nun AB ile varılan mali anlaşmayı halk oylamasına götürme kararına kabinenin önde gelen bazı üyeleri ve lideri olduğu Pasok partisinden milletvekileri isyan bayrağı açmıştı.
Aralarında Maliye Bakanı Evangelos Venizelos'un da bulunduğu dört bakan, Papandreu'nun referandum planını desteklemediklerini açıkladı.
Yunanistan parlamentosunda cuma günü hükümet kritik bir güven oylamasından geçecek ve iktidar partisine üye en az üç milletvekili hükümete destek vermeyeceklerini ilan etti.
Bu durum, Papandreu hükümetinin düşmesi ihtimalini gündeme getirmişti.
300 milletvekilli Yunan parlamentosunda iktidar partisi Pasok'un sandalye sayısı 152.
Euro: 'Tarihi zafer'
Bundan önceki saatlerde, Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, Yunanistan'ın euro'ya katılımının ülkesi için 'tarihi bir zafer' olduğunu ve bir referandumla riske atılamayacağını açıklamıştı.
Bu açıklamanın ardından üç bakan daha referanduma karşıt bir tavır sergileyerek AB'nin sunduğu kurtarma paketinin parlamentoda oylanması gerektiğini söyledi.
Yunanistan, AB liderlerinin geçen hafta uzun pazarlıklar ardından vardığı anlaşma uyarınca, kemer sıkma politikalarını daha da sertleştirmesi kaydıyla, 100 milyar euro ek mali yardım alacak ve borç yükünün yüzde 50'sini geri ödemekten kurtulacak.
AB liderleri bunun karşlığında Başbakan Papandreu'dan kamu harcamalarını daha da kısmasını, maaş ve emeklilik ödemelerini azaltmasını ve çok sayıda devlet memurunun işine son vermesini talep ediyor.
Kurtarma paketi, kemer sıkma politikalarının şu anki haliyle bile geniş çaplı protesto gösterilerine neden olduğu Yunanistan'da kamuoyundan tepki çekti.
Yorgo Papandreu, kurtarma paketinin referandumda reddinin kaçınılmaz olarak Yunanistan'ın euro bölgesinden çıkması anlamına geleceğine işaret etmişti.