İnsan Hakları ve İfade Özgürlüğü Bağlamında Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Kamuoyunda 4. Yargı Paketi olarak bilinen kanun Genel Kurul'da kabul edilerek yasalaştı.
Buna göre, terör örgütünün yöntemlerini meşru gösterecek veya övecek kişi, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. Bu suçun basın ve yayın yoluyla işlenmesi halinde verilecek cezanın yarı oranında arttırılması hükmü korunuyor. Terör örgütünün üyesi veya destekçisi olduğunu belli edecek şekilde; örgüte ait amblem, resim veya işaretleri asanlar ya da taşıyanlar, slogan atanlar, ses cihazlarıyla yayın yapanlar, terör örgütüne ait amblem, resim veya işaretlerin üzerinde bulunduğu üniformayı giyenler, bu suçları toplantı ve gösteri yürüyüşü dışında da işlerse aynı cezaya çarptırılacak.
Terör örgütüne üye olmamakla birlikte, örgüt adına terör örgütlerinin bildiri ve açıklamalarını basmak ve yayınlamak suçunu, terörün propagandası suçunu ve kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşüne katılma suçunu işleyenler hakkında ayrıca “terör örgütüne üyelikten” dolayı ceza verilmeyecek. İşkence suçlarında zaman aşımı işlemeyecek.
İHALEYE FESAT KARIŞTIRANA 7 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Kamu kurum veya kuruluşları adına yapılan mal veya hizmet alım veya satımlarına ya da kiralamalara ilişkin ihaleler ile yapım ihalelerine fesat karıştıran kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacak. İhaleye fesat karıştırma suçunun; cebir veya tehdit kullanmak suretiyle işlenmesi halinde temel cezanın alt sının 5 yıldan az olamayacak.
Ancak kasten yaralama ya da tehdit suçundan veya tehdit suçunun daha ağır cezayı gerektiren nitelikli hallerin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca bu suçlar dolayısıyla cezaya hükmolunacak. AK Parti, CHP, MHP ve BDP milletvekillerinin imzasıyla verilen değişiklik önergesiyle kanuna eklenen geçici maddeye göre, 7 Kasım 1982 tarihinden önce işlemiş olduğu bir suç dolayısıyla, hürriyeti bağlayıcı cezaya mahkum olan kişi hakkında, ceza uygulanırken koşullu salıverilirdiğinde, deneme sürecinde yeni suç işlerse koşullu salıverilme kararı geri alınamayacak.
“GELECEKTE ÇOCUKLARIMIZA DAHA GÜZEL TÜRKİYE TESLİM EDELİM''
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, tasarının kanunlaşmasının ardından yaptığı konuşmada, ''Bir arada yaşama zemini oluşturmak ve bizden sonraki nesillere daha güzel miras bırakmak adına birikimlerimizi paylaşmalıyız. Tek üzüntüm var. Bunlar yapılırken üslup noktasında zaman zaman özensiz olabiliyoruz. Sözün şehvetine kapılıyoruz. Laf söylemenin heyecanına kapılıyoruz. Her bir grup bu ülkeye hizmet etme anlayışıyla yola çıkıyor buna inanıyorum. Birbirimizi rencide etmeden bayrağımızı daha yukarı taşımak için birikimlerimizi yan yana koyalım, gelecekte çocuklarımıza daha güzel Türkiye teslim edelim'' dedi.