Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun kurduğu 64.Hükümet programı, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden (TBMM) güven oyu aldı. 10 dakika süren ve elektronik ortamda gerçekleştirilen açık oylamada 315 kabul, 194 ret oyu çıktı. Bu oylama sonrası 64. Hükümet, resmen göreve başlamış oldu.
TBMM Genel Kurulu 3 ve 4. oturumlar, Hükümet Programı Güven Oylaması gündemiyle TBMM Başkanı Vekili Ayşenur Bahçekapılı başkanlığında toplandı. Genel Kurul'da kâtip üyeliği AK Partili Ömer Serdar ve MHP'li Zihni Açba yaptı.
Elektronik sistemle yapılan açık oylamaya 509 milletvekili katıldı. Hükümet programı, 194 milletvekilinin 'ret' oyuna karşı 315 milletvekilinin 'kabul' oyuyla güvenoyu aldı. Oylama süresinin 10 dakika olarak açıklanmasına karşın elektronik sisteme giremeyen milletvekillerinin oy pusulalarının kontrol edilmesi nedeniyle sonucun açıklanması bir süre gecikti.
Oylama boyunca milletvekilleri, Bakanlar Kurulu'nun oturduğu sıralara giderek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bakanları görevlerinden dolayı kutladı.
BAŞBAKAN TEŞEKKÜR KONUŞMASI YAPTI
Oylamanın ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu, teşekkür konuşması için kürsüye çıktı. Davutoğlu, ''Allah hayırlı etsin, Allah utandırmasın'' diyerek başladığı konuşmasında muhalefete çağrıda bulundu.
Başbakan Davutoğlu, vatandaşlara teşekkür ederek; ''Aldığımız oy yüzde 49,5 olabilir. Artık herkesin Başbakanı, herkesin hükümetiyiz. Hiçbir zaman hiçbir kesimi ihmal etmeyeceğiz. Herkesi dinleyeceğiz, geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz'' diye konuştu.
Konuşmasında muhalefet liderlerine seslenen Davutoğlu şu ifadeleri kullandı;
''Muhalefet demokrasilerin olmazsa olmaz şartıdır. Muhalefetimizin temsili, iktidarın temsili kadar haktır. Muhalefetimizin bu Meclis'te temsiline de eleştirilerine de her zaman saygı duyacağız. Burada her görüşü dinleyelim. Nezaket dışı ve şiddet dışında her şeye tahammül edelim. Buradan genel başkanlara bir teşekkür etmek istiyorum. Gerçekten güzel bir başlangıç yaptık. Sayın Meclis Başkanı'nın davetiyle, geçtiğimiz gün hükümet programı görüşülürken arkada 2 kez sayın Kılıçdaroğlu ve sayın Bahçeli'yle görüşme imkanı buldum.
Diğer eş başkanlar burada olsaydı, onlarla da görüşürdüm. Dolayısıyla bu Meclis'in çatısı altında kimseyi dışlamadık, dışlamayacağız. Bu görüşmelerde kendilerine 'Türkiye'nin zamanı yok, gelin geçici bütçe yerine kalıcı bütçeyi görüşelim' diye konuştuk. Yine milletim adına ricam, bütün muhalefet partilerine, geliniz normal, düzenli bütçemizi çıkaralım ve en sağlam adımı hep beraber atmanın onurunu yaşayalım. Emin olunuz ki milletimizin huzuruna çıkıp size teşekkürlerimi bizzat ben edeceğim. Ama bunu pazarlık konusu yaparsak Türkiye kaybeder. Genel başkanlardan ilk görüşmede olumlu bir intiba ben edindim.''
''MUHALEFET LİDERLERİYLE GÖRÜŞME TALEP EDECEĞİM''
Davutoğlu, gelecek dönemde muhalefet liderleriyle görüşme talebinde bulunacağını söyleyerek; ''Buradan doğrudan da ifade edeceğim; inşallah ilk fırsatta da sayın genel başkanlarla önümüzdeki 4 yılın temel konularını da görüşecek şekilde önü açık, hiçbir zaman limiti olmayan bir görüşme talebinde bulunacağım. Tabi takdir kendilerine ait. Bu görüşme gerçekleşirse, Türkiye'nin önündeki en temel sorunlarda dahil olmak üzere reformlarla ilgili kendilerine bilgi aktaracağım ve destek isteyeceğim'' dedi.