ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi, gündemine aldığı Ermeni soykırımı karar tasarısını oy çokluğuyla kabul etti.
Dış İlişkiler Komitesi'nde oylanan tasarıya 12 olumlu, 5 olumsuz 1 de çekimser oy çıktı.
Tasarının Kongre sürecinden geçmesi için yarın tatile girecek olan Senato Genel Kurulu'nda ele alınması gerekiyor.
Karar tasarısının ABD Kongresi'ndeki yasalaşma sürecini tamamlaması için Senato Genel Kurulu'nda oylanması gerekiyor.
Yarın mesai bitiminden başlayıp 28 Nisan'a kadar tatile girecek senatoda görüşebilmesi için bir günlük süre var.
Jen Psaki'den açıklama
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki, 1915 yılı olaylarına dair Ermeni iddialarına ilişkin, "Uzun süreden beri pozisyonumuz, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ölümlerine yürüyen veya katledilen 1,5 milyon Ermeninin kaybedilmesinin yasını tutma ve (bunu) tarihi gerçek olarak tanımaya yöneliktir. Bu korkunç olay, 20. yüzyılın en kötü zulümlerinden biri olarak sonuçlandı" dedi.
Psaki, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne gelen 1915 yılı olaylarıyla ilgili Ermeni tasarısıyla ilgili soruyu yanıtladı.
Bu konudaki pozisyonlarına ilişkin Psaki, şunları söyledi: "Uzun süreden beri pozisyonumuz, Osmanlı İmparatorluğu'nun son dönemlerinde ölümlerine yürüyen veya katledilen 1,5 milyon Ermeninin
kaybedilmesinin yasını tutma ve (bunu) tarihi gerçek olarak tanımaya yöneliktir. Bu korkunç olay, 20. yüzyılın en kötü zulümlerinden biri olarak sonuçlandı ve ABD, bunun Ermeni halkı ve Ermeni kökenliler için hala ciddi bir acı olarak kalmaya devam ettiğinin farkında. Bunun ötesinde başka bir yorumum olmayacaktır."
Psaki, Türkiye ile Ermenistan arasındaki normalleşme sürecine yönelik soru üzerine ise "İki ülkeyi de gerçekleri tam ve açık sözlü biçimde kabul etme yönünde birlikte çalışmaya çağırmayı sürdürdüklerini" belirtti.
Jen Psaki, şunları kaydetti: "Türkiye ve Ermenistan'ın, ortak tarihlerini birlikte ele alarak, tüm Kafkas bölgesinde istikrar ve refahı artıracaklarına inanıyoruz. Şu anda protokoller ileriye doğru yönelmese de iki tarafın da ilişkilerin normalleşmesi sürecine bağlı kalmayı sürdürdüğüne ve tarafların bundan çekilmediğine dikkati çekerim. Bizim en büyük ilgimiz, Ermenistan ve Türkiye'yi, geçmişin yaralarını sarmış olmalarını ve bölgede güvenlik ve refaha yönelik ortak geleceğe doğru ilerlemelerini görmek."