Belediye Başkanı İsmail Arter’in makamında gerçekleşen görüşme öncesinde basına açıklamada bulunuldu. Belediye Başkanı İsmail Arter, AKP Milletvekili Suat Kılıç’a çerçeveli Lefkara işi takdim etti.
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter yaptığı konuşmada, eski bakan ve milletvekilini Gazimağusa kentinde ve belediyede görmenin kendileri için onur verici olduğunu ifade ederek, hem geçmiş tecrübeleri konuşmak hem istişare etmenin kendileri için önemli olduğunu, milletvekili Kılıç’ın Gazimağusa’ya daha sık gelmesini beklediğini, geçmişteki görüşmelerinde faydalı temasları olduğunu ifade ederek teşekkür etti.
AK Parti Samsun Milletvekili ve Eski Spor Bakanı Suat Kılıç da konuşmasında Gazimağusa’ya 3. gelişi olduğunu, geçen sene göreve gelen İsmail Arter’in halkla iç içe olduğuna dair güzel şeyler duyduğunu ifade ederek, Türkiyeli öğrencilerin Belediye Başkanı İsmail Arter’e övgüler yaptıklarını, gösterilen misafirperverlik için teşekkür etti. Kılıç, Gazimağusa’nın tarihinin bölgedeki Türklerin tarihi olduğunu, dünyanın sayılı turizm merkezlerinden biri olabilecek tarihi ve doğa cenneti bir yer olduğunu söyledi. KKTC ve TC hükümetlerin çabalarıyla adadaki izolasyonların kalkmasını ve Gazimağusa’nın da Akdeniz havasında önemli turizm kentlerinden biri olarak yerini almasını diledi.
Sorulan bir soru üzerine KOP konusuyla ilgili de açıklamada bulunan Kılıç, UEFA, FİFA ve Uluslararası Olimpiyat Komitesi(IOC)’nin büyük haksızlıklar yaptığını, KKTC devleti ve bu devletin 10 binlerce genç sporcusu yokmuş gibi davrandığını, bu davranışın nefret suçundan bir önceki aşama olduğunu, evrensel spor hukuku ile bağdaşmadığını söyledi. Siyasi konular ne olursa olsun sporun siyasetin bir unsuru olarak görülmemesi gerektiğini, uluslararası kuruluşların KKTC’deki sporcu Türk gençleri için izolasyonları kaldırması gerektiğini, olimpiyat ahlakının tüm dünyaya önerdikleri bir ahlak olduğunu, adadaki Türk gençlerinin sportif başarılarına rağmen UEFA tarafından yok sayılmayı, FIFA tarafından hor görülmeyi, IOC tarafından umursanmamayı bu kuruluşların spor ahlakı ile bir türlü bağdaştıramadığını söyledi. KKTC’nin bağımsızlık ve müstakiliyet meselesinin Türklerin meselesi olduğunu, Rumların meselesi olmadığını, hem anavatan Türklerinin hem KKTC Türklerinin başkalarını sevindirecek davranışlar içine girmemesi gerektiğini, milli davayı zaafa uğratacak, iki ülkenin makamlarını birbirine düşürecek davranışların yanlış olduğunu söyledi.
TC Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın KKTC’deki ziyaretinde konunun gündem olduğunu, ardından konunun tüm Türkiye’de de gündem yapıldığını ifade eden Kılıç, TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in adada geldiği ve ardından UEFA ve FIFA’da uluslararası spor hukuku açısından girişim yapıldığı bir dönemde atılan adımların milli mesele ve KKTC’nin müstakiliyeti açısından iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.