ATSO Meclis Başkanı İzzet Bayar’ın başkanlığında gerçekleşen meclisin açılışında bir konuşma yapan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Osman Budak, oda faaliyetlerinin yanı sıra, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Konuşmasının başında meclis üyelerine “hayırlı olsun” dileklerini ileten Budak, “Görev dönemimizin bu ilk meclis toplantısında hepinizi bir kez daha tebrik ediyorum, hayırlı olsun. Bu 131 yıllık çatı altında, bu Mecliste Antalya işadamlarını temsil etmek hepimiz için onurlu, itibarlı bir görevdir ve büyük bir sorumluluktur. İnanıyorum ki, bu meclis çalışmalarıyla, fikirleriyle, nezaketiyle Antalya’ya örnek olacaktır” dedi.
ATSO Meclisi, ATSO Yönetim Kurulu ve Meslek Komiteleri’nin görev ve sorumluluklarına ara vermeden çalışmaya devam ettiğini ifade eden Budak, “Yapacağımız çok iş var. Sorumluluğumuz büyüktür, kamuoyunun bizden beklentileri büyüktür. Bu görev sadece 11 kişilik yönetim kurulunun değildir, 127 kişilik meclis bile bu yükün altından tek başına kalkamaz. Başarılı olmamızın tek yolu komitelerimizin, komisyonlarımızın uyumlu bir ekip çalışması yürütmesidir. Komitelerimiz ve komisyonlarımız ne kadar iyi çalışırsa Odamız o kadar başarılı olur. Hepimizin amacı burada güzel işler yapmak, Antalya’ya hizmet etmektir. Odalar icracı ve yatırımcı kurumlar değildir. Bizim ne yeterli yetkimiz ne de yeterli bütçemiz vardır. ATSO’nun Antalya’ya eser bırakması bütün üyelerin ortak gururudur. Bu çatı altında alınan bir kararla yapılan her eser bütün üyelerimizin ortak eseridir” diye konuştu.
ATSO Meclisi’nin dört önemli sorumluluğu bulunduğunu vurgulayan Budak şunları kaydetti;
“Birinci sorumluluğumuz Türkiye’ye, ikinci sorumluluğumuz Antalya’ya, üçüncü sorumluluğumuz üyelerimize, dördüncü sorumluluğumuz ise bu büyük kuruma karşı olan sorumluluğumuzdur. Her adımımızda, bu kurumun itibarını korumak ve yükseltmek hepimizin ortak görevidir. Çağımızda işadamları her ülkenin en dinamik aktörleridir. Geçmişte ekonomide devletin yatırımları önemliydi, en büyük şirketler devletin şirketleriydi. Günümüzde ise yatırımı, üretimi, istihdamı özel sektör gerçekleştirmektedir. Türkiye’nin büyümesi artık özel sektör eliyle olmaktadır. Buna karşılık özel sektör olarak devletten veya siyaset kurumundan taleplerimiz de bulunmaktadır. Bunlar kısaca, iyi bir eğitim sistemi, iyi bir hukuk sistemi, eşit rekabet şartları, sosyal adalet ve istikrar. Ve bütün bunların olması için tam bir demokrasi, çoğulcu ve katılımcı bir demokrasi istiyoruz.”
Türkiye’de çeşitli gelişmelere rağmen, toplumda sevgi ve saygının azaldığını belirten Budak, “Futbolda, sokakta, gençlerde, siyasette öfke hakimdir. Siyasetimiz kutuplaşmayı teşvik etmektedir. Türkiye’de her konu ya siyah ya beyazdır. Ortada renk kalmamıştır. Her konu siyasi kavga konusudur. Türkiye bu kutuplaşmayla, bu gerginlikle, bu çekişmelerle devam ederse gerekli iyileşmeleri gerçekleştiremeyiz. Bu nedenle işadamlarına çok önemli bir sorumluluk düşmektedir. Ülkenin gelişmesi gençlerin girişimci olmalarına bağlıdır. Bunun için de biz işadamlarının gençlere örnek olması, ümit vermesi gerekir” dedi.
Konuşmasında alkollü içki yasağına da değinen Budak, sözlerine şöyle devam etti:
”Ama buna rağmen, TBMM bu kanunları gündeme bile almazken, birden bire üç gün içinde alkollü içki ile ilgili yasa meclisten geçebiliyor. Durup dururken, gündem bir anda değişiyor, bir kavga bitmeden yeni bir kavga başlayabiliyor. Bu yasa Antalya’da 6 binden fazla işletmeyi ilgilendirmektedir. Yalnızca doğrudan ilgili bizim üyemizin sayısı 3 bin 800’dür. Bir o kadar da esnaf odalarına kayıtlı işletme bulunuyor. Bunların arasında yeni yatırım yapmış, yeni bir işyeri almış veya açmış olanlar var. İçlerinde dünya kadar para yatırmış olan var. Ama birden bire bir yasa değişikliği ile şimdi ne yapacaklarını bilemiyorlar. Antalya bir turizm şehri, biz bu yasakları şimdi turiste nasıl anlatacağız, gerçekten bilemiyorum. Aslında bu yasada çocuk ve gençlere içki satılmaması çok doğru bir karardır. Reklam sınırlaması doğru bir karardır. Karayolları üzerinde sınırlama doğrudur. Bunlara kimse bir şey söyleyemez. Gece geç saatlerde satış sınırı da olabilir. Ama saat 10’da satış yasağı birdenbire uygulandığında yüzlerce esnaf mağdur olur. Bu konuda yetki Belediyelerde olmalıydı. Kars’taki bir ilçe ile Bodrum veya Kemer aynı statüye konulmamalıydı. Ayrıca dışarıdan içki görünmemesi gibi bir karar da çıkmıştır. Restoranlar, sahildeki kafeler perde mi takacaklardır? Henüz bilmiyoruz. Bu konuda Amerika ve Kuzey Avrupa ülkeleri örnek verilmektedir. O ülkelerde alkol tüketimi Türkiye’den 10-20 kat fazladır. Türkiye’de alkol tüketimi, içkinin tamamen yasak olduğu İran’la aşağı yukarı aynı düzeydedir. “
Bu görev döneminde çok önemli bir konunun da EXPO 2016 organizasyonuna katkı olduğunu belirten Budak, “Bunun için bir EXPO komitesi kuracağız. Daha önemlisi artık elimizde Antalya 2023 Vizyon belgesi de vardır. 2023 vizyonu sadece Odamızın değil, Antalya‘nın bütün kurumlarının ortak eseridir. Bu belgenin hazırlığına Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız, kamu kurumları, meslek örgütleri ve STK’lar katılmışlardır. Antalya çapında bir katılımla yaptığımız iki arama konferansı, komitelerimizle yaptığımız diğer arama konferansı ve internet anketimizle birlikte yani birçok kurum ve kuruluştan yaklaşık 600 kişilik bir katılım ile Antalya’nın sloganı ve gelişme kriterleri belirlenmiştir. Burada 28 proje konularının bazıları değişecek ve ayrıca yeni konular eklenecektir. Ama önemli olan şudur: Gerek 2016 EXPO gerekse Antalya 2023 hedefleri bu Meclisin görev ve proje konularını büyük ölçüde belirlemiştir. Bunları komitelerimizle tekrar çalışacağız” diye konuştu.
Türkiye’de müze sayısının 100’e yakın ama AVM sayısının 300’lerde olduğunu söyleyen ATBO Yönetim Kurulu Başkanı Budak, “Antalya’da 2 müze var. Kaç AVM var? Bu çağda müze ve AVM sayısının bu şekilde olduğu bir ülke sağlıklı büyüyemez. AVM yapılmasın diye bağırıp çağırmak çözüm değildir. Tek çözüm şehir merkezinin ve caddelerin cazibesini AVM’lerden daha çekici hale getirmektir. Eğer şehir merkezinde kültür ve sanat yoksa kaldırımları altın yapsanız turizmde bir noktadan sonra tıkanırsınız” diye konuştu.
Bu dönemde öncelik verecekleri konular arasında önemli bir konunun da turizmin tarım ve ticaretle bütünleştirilmesi olduğunu ifade eden Budak, şunları kaydetti:
”Örnek olarak her otele bir köy projesi gibi projelere destek olacağız. Tarım Konseyinde gerekirse ortak şirket kuracağız. Kentsel dönüşüme öncülük edeceğiz. Antalya’nın ulaşım sorunlarının çözümü acil konular arasındadır. Antalya’da bu çirkin betonlaşma, yerini estetik açıdan hoş projelere bırakmalıdır. Antalya’da çevrenin korunmasına daha fazla saygı gösterilmelidir. Antalya trafiğinde de ticaretinde de saygılı, dürüst, Antalya’ya yakışır bir kent kültürü oluşmalıdır. ATSO olarak görevimiz bu değişime öncülük etmektir. Bu yıl turizmde Mayıs ayında yüzde 30’a varan bir artış, 5 aylık dönemde yüzde 9 gibi bir artış görüyoruz. Tarım ihracatımız iyi gidiyor. Tarım ve sanayi ihracatımızda yüzde 15 oranında artış var. Piyasada bir canlanma görüyoruz. Dünyada para bolluğu bir süre daha devam edecek. Bu sayede faiz indirimleriyle bir canlanma başladı. Ama asıl önemli olan dünyada faiz artışı başladığı zaman da bundan etkilenmeyecek bir ekonomik yapının oluşmasıdır. Önemli olan btün sektörlerde KOBİ’ler için elverişli yatırım, üretim ve ticaret şartlarının oluşmasıdır. Bunun için hükümetin özel sektörle işbirliği yapması, odaların sesine kulak vermesi gerekir. “
KOMISYON SEÇIMLERI
Meclis toplantısında daha sona komisyon ve ATSO iştiraklerine temsilci seçimleri yapıldı. Seçimler sonucu komisyonlar şöyle oluştu:
Hesapları İnceleme Komisyonu; Nihat Özen, Mustafa Yayla, Fahrettin Bozlar, Süleyman Yıldız, Rasim Feyzan Doğu, Murat Gülaydın, İbrahim Koru.
Çevre ve Enerji Komisyonu; Mustafa Karabağır, Murat Sönmez, İbrahim Koru, Sabriye Şule Kaya, Ahmet Öztürk, Halil Ersoy, Mustafa Yayla.
Denizcilik ve Deniz Ticareti Komisyonu; Tahir İbili, Mustafa Ayanoğlu, Cem Onay, Kubilay Yakar, Erhan Erdem, Ethem Altınbaş, Mehmet Yılmaz.
Dış İlişkiler ve Dış Ticaret Komisyonu; Harun Öztürk, Ramazan Atılgan, Aydın Acarlıoğlu, Okan Alanyalı, Mert Berberoğlu, İbrahim Ersoy, Rasim Doğu.
Eğitim Komisyonu; Kenan Çelik, Mustafa Temizkan, İsmet Akıl, Ahmet Özhan Özdamar, Metin Budak, Murat Totoş, Özkan Işıldar.
EXPO 2016 KOMISYONLARI
EXPO Teknik Komisyonu; Hakan Pakalın, Raşit Tabaklar, İlker yılmaz, Mustafa Ayanoğlu, Murat Gülaydın, Mustafa Karabğır, Adnan Saraç.
EXPO İzleme Komisyonu; Hüseyin Baytak, Abdullah Bayram, Münevver Genç Türk, Metehan Coşkun, Mızrap Cihangir Deniz, Ziya Özden Tezgel, Sedat Gümüş.
Şehircilik ve İnşaat Komisyonu; İsmail İltemir, Adnan Saraç, Zeynep Öztürk, Rıza Mavi, Seret Sezer, Kadir Sarı, Ali Özgür Karagöz.
Kültür ve Sanat Komisyonu; Mustafa Karabağır, Hasan Taş, Nihat Özen, Münevver Genç Türk, Murat Gülaydın, Zeynep Özkurt, Ziya Özden Tezgel.
Mevzuat Komisyonu; Erdal Tontu, Rıfat Çelik, Adnan Saraç, Osman Avşaroğlu, Hüseyin Erdem, Kenan Çelik, Mücahit Turgut.
Sağlım Komisyonu; Tayyar Gökçek, Cemal Özkan, Tarkan Ayçetin, Bülent Gürer, Osman Çoban, Murat Gerdan, Erdal Tontu.
Spor Komisyonu; Ziya Özden Tezgel, Ender Kuzucu, Sedat Gümüş, Güray Kanan, Niyazi Şahin, Sedat Terlemez, Mehmet Yılmaz.
Sanayi Komisyonu; Cihan Bulut, Hüseyin Erdem, İbrahim Emirdar, Rasim Doğu, Ahmet Bülbül, Mustafa Ergun, Ramazan Atılgan.
Tarım ve Hayvancılık Komisyonu; Atilla Demirez, Harun Öztürk, İlker Yılmaz, Hasan Taş, Fahrettin Bozlar, Hakan Pakalın, Nevzat Akçan.
Teknoloji ve Yenilikçilik Komisyonu; Mehmet Yılmaz, İlhan Kahraman, Ahmet Devran, İbrahim Güney, Mithat Yılmaz, Halil Şepitçi, İbrahim Ersoy.
Ticaret Komisyonu; Sefer Özkan, Ayşe Adıgüzel, Ali Asker Kağın, Mustafa İnceel, Ünal Taşkaya, Sefa Gülmez, Murat Ülger.
Turizm Komisyonu; Mustafa Karaman, Sefa Gülmez, Necdet Alacan, Mustafa Atılgan, Ziya Özden Tezgel, Ahmet Özhan Özdamar, Murat Savran.
Ulaşım ve Lojistik Komisyonu; İbrahim Erdoğan, Mustafa Karaman, Niyazi Şahin, Ziya Özden Tezgel, Mert Berberoğlu, İlhan Kahraman, Durmuş Seyfettin Semani.