Sekiz aylık Karam'ın hikayesi içinde bir dramı barındırıyor. Sırbistanlı Maida M. eski Yugoslavya'nın parçalanması sırasında savaştan kaçarak 13 yaşında Almanya'nın Bavyera eyaletine geldi. Iraklı Hacı R. de aynı dönemde ülkesindeki savaş nedeniyle Almanya'nın yolunu tuttu.
Ülkelerinde savaş nedeniyle kaçmak zorunda kalan bu iki genç Almanya'nın Neuburg kentinde mülteciler için oluşturulan kampa tanıştı. Maida, Iraklı sevgilisinden biraz daha şanslıydı. Okula gitti, Almanca'yı çok hızlı öğrendi ve daha sonra iş bularak çalıştı. Sırp Maida'nın Almanya'da geçici oturma izini hakkı var.
MÜLTECİ STATÜSÜ İÇİN BAŞVURUN
Iraklı Hacı R'nin yüzüne ise talih gülmedi. Savaştan kaçıp Almanya'ya sığınan Iraklı Hacı R.'ye mülteci statüsü tanınmadı. Almanya onu sınır dışı da edemediğinde, Neuburg'daki kampta yaşamaya mahkum edildi. Hacı R. statüsü gereği Neuburg sınırları dışını çıkamıyor. Ancak birbirlerine aşık olan iki genç bütün bu zorluklara göğüs gererek evlendi.
Maida ile Hacı'nın şu anda üç çocuğu bulunuyor. En son Karam doğdu. Karam dünyaya geldikten sonra yabancılar dairesi, aileye Karam için mülteci başvurusu yapmasını istedi. Anne oğlunun Almanya'da doğduğunu ve vatandaşlık haklarından yararlanması gerektiğini belirterek Karam için mülteci başvurusu yapmayı reddetti.
KARAM'A BİR HAFTA SÜRE
Mevcut Alman yasalarına göre, vatandaşlık statüsü belirlenemeyen 8 aylık Karam'ın bu ülkede yaşama hakkı bulunmuyor. Bavyera eyaleti yabancılar dairesi, Karam'ın anne ve babasının Almanya'da kalma statülerinin belli olduğunu ancak minik bebeğin bir hafta içinde bu ülkeyi terk etmesi için 27 Şubat'ta tebligatta bulundu.
Karam'ın ülkeyi terk etmesi için yolculuk masraflarının karşılanacağı belirtildi. Karam yolculukta tren, otobüs ve uçak seçeneklerinden yararlanabilecek. Anne Maida, kimsenin kendisini 8 aylık bebeğinden ayırmayacağını umut ediyor ve bu aşamada başka bir çaresi bulunmuyor.