Endüstriyel amaçlı üretilen ve kanser riski taşıyan zehirli dioksin maddesi içeren yağların, bitkisel yağların yerine kullanılması nedeniyle ortaya çıkan skandal Almanya'yı alarma geçirdi.
Dioksin seviyesinin kabul edilenden yüksek miktarda olup olmadığının tespit edilmesi üzerine Aşağı Saksonya ve Saksonya-Anhalt eyaletlerindeki binden fazla çiftlik karantina altına alındı. Kuzey Ren-Vestfalya ve Aşağı Saksonya eyaletlerindeki en az 34 çiftlikte denetimler başlatıldı. Kuzey Ren-Vestfalya'da dioksin maddesinin bulaştığı belirlenen 8 bin tavuk itlaf edildi.
Skandalın ortaya çıktığı Almanya'nın kuzeyindeki yem üreticisi Harles&Jentzsch firmasının Almanya'nın farklı bölgelerindeki birçok çiftliğe yem tedarik ettiği biliniyor. Hükümet sözcüsünün yaptığı açıklamaya göre Harles&Jentzsch firmasını Aralık ayı sonunda Kiel ve Hannover'deki yetkilileri durumdan haberdar ettiği açıklandı.
Uzmanlar bir süre için yumurta ve tavuk eti tüketiminden kaçınılması gerektiğini ifade ediyor. Berlin'deki Farmakoloji ve Toksikoloji Enstitüsü Profesörü Schöenfolder yaptığı açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün dioksini kansere sebep olabilen yüksek zehir sınıfında bir madde olarak tanımladığını söyledi. Schöenfolder, "Bu durumda hayvan yemlerine dioksinin bulaştığı belirlendi. Ben bir tüketici olarak marketlerden yumurta almam, bu noktada yumurta yemememiz gerekiyor. Dioksin bulaşan ürünlerin federal kurumlar tarafından yasaklanmasına kadar beklemeyi tavsiye ediyorum" dedi.
Öte yandan görüşlerini aldığımız Alman vatandaşları da bir süre yumurta yemeyeceklerini söylediler. Nils isimli bir vatandaş, "Tekrar güvenli duruma gelene kadar yumurta yemeyeceğim" dedi. Jürgen, "Bu konuda panik yapmıyorum. Kimsenin kahvaltıda yediğim yumurtamdan hoşlanmamam gerektiğini söylemesine izin veremem" derken Holder de, "Üreticilerin insanların yediklerinin sağlıklı olup olmadıklarını umursadığını sanmıyorum. Umurlarında olan tek şey insanların hayatı pahasına kendi çıkarları" diye konuştu.