Futbol turizmine iyi bir başlangıç yapan Antalya yılda 2 bin kulüp ağırlama kapasitesine ulaşarak ilk kademeyi geçti ancak bir üst lige çıkamadı. Almanya ve Hollanda'nın tanınmış bazı kulüplerini ağırlamayı başaran Antalya, Barcelona, Real Madrid gibi dünya devlerini bir türlü kendine çekemedi. Spor Turizmi Birliği Derneği Başkanı Ferit Turgut, futbol turizmini geliştirmek için dünya çapında saygınlık kazanan turnuvalar düzenlenmesi gerektiğini belirtti. Kamu desteği olmadan büyük turnuvaların yapılamayacağına da dikkat çeken Turgut, "Bu tür turnuvalarımız olmadığı için büyük kulüpler maalesef bizi tercih etmiyor. Büyük kulüpleri Antalya'ya getirmenin en önemli koşulu tesis ve etkinliktir" dedi.
79 ÜLKEDEN KULÜP
Antalya'ya 79 ülkeden spor kulübünün geldiğini ve yılda 2 bin kamp yapıldığını söyleyen Turgut, "Bu ülkeler arasında Japonya, Çin, Kore, Kanada gibi uzak ülkeler var. Hatta bu sene Yeni Zelanda'dan, 20 saat uçuş mesafesinden bir takım gelecek. Bu, aslında özel sektör olarak markayız ama kamu yatırımı ve desteği anlamında gerideyiz demek oluyor" şeklinde konuştu. Büyük kulüplerin önemli turnuvaların yapıldığı şehirlerde kamp yapmayı tercih ettiğini ifade eden Turgut, "Geçmiş yıllarda Efes Cup vardı ve büyük takımlar Antalya'ya bu yüzden kamp yapmak için geliyordu. Karaalioğlu Parkı içerisindeki eski stat bu etkinlik için çok uygun bir yerdi çünkü halkla iç içeydi. Kış turizmine başlamamız da o takımlar sayesinde oldu aslında. Çünkü büyük kulüpler gelmeye başlayınca diğerleri de gelmeye başladı. Biz mevcudun üzerine çıkamayıp var olanı da uzaklaştırınca kalite de düşmeye başladı" ifadelerini kullandı.
10 MİLYAR DOLAR YAKALANABİLİR
Antalya'nın kamu desteği olmadığı zaman gelinen noktayı gösteren bir örnek olduğunu söyleyen Spor Turizmi Birliği Derneği Başkanı Ferit Turgut, "Çünkü burada sadece özel sektörün çabası var. Şu an spor turizminin yıllık hacmi 1 milyar dolara oldukça yakın. Ama bu bizim potansiyelimizin sadece yüzde 10'u. Eğer kamu spor turizmine gerekli desteği verse çok rahat bir şekilde 10 milyar dolarlık bir hacim yakalanır" dedi.
OTEL SAHALARI UYGUN DEĞİL
Otelerde bulunan sahaların seyirci kapasitesinin yetersiz olduğunu hatırlatan Turgut, "İlçelerde bulunan statlar da FİFA standartlarında olmadığı için takımları buralara götürmeye korkuyoruz. Duşu sıcak değil, hijyenik değil. Biz spor turizminin başlangıç bölümünü atladık ama geliştirme kısmında tökezledik. İkinci dereceye geçmek için gerekli kamu desteğini alamıyoruz" ifadelerini kullandı.
ETKİSİ ARTARAK BÜYÜR
Büyük kulüplerin Antalya'ya gelmesinin turizme önemli katkılar sağlayacağını anlatan Turgut, sözlerine şu şekilde devam etti: "Birincisi bu kulüpler buraya kalabalık bir kadro ile gelirken hemen arkalarından taraftar grupları ve basın mensupları geliyor. İkinci unsur ise tuttuğu takımın Antalya'ya kamp yapmaya geldiğini öğrenen taraftar, 'Benim kulübüm kötü yerde kamp yapmaz' düşüncesiyle takımının kamp yaptığı otele tatile geliyor. Bir üçüncü unsur ise kulüp ile gelen oyuncu ve teknik heyetin aileleri ve yakınları daha sonra tatil için aynı oteli tercih ediyor."