Türkiye'deki KOBİ'ler son dönemde birbirinden önemli buluşlara imza atıyor. 25 yıldır soğutma teknolojileri üzerine faaliyet gösteren Antalyalı Cantek de kendi sektöründe devrim niteliğinde bir yenilik yaptı. Son yıllarda sınırlı sayıda firmanın başarabildiği kar yağdırma teknolojisiyle kendinden söz ettiren şirket, şimdi de soğuk hava depolarında yüzde 71 oranında tasarruf sağlayan bir yazılım gerçekleştirdi. Bu sayede dünya soğuk depolama sektörü literatürüne "akıllı soğutma makineleri" kavramını kazandıran Cantek, Octosense adını verdiği buluşunu patentle dünya çapında korumaya aldı.
MİLYARLIK TASARRUF
Ayrıca Uluslararası Teknik Gözetim Birliği (TUV) dünyada bir örneği olmayan, bütünüyle yerli üretim Octosense kontrol cihazının soğuk odalarda yüzde 71.14 oranında enerji tasarrufu sağladığını verdiği raporla belgeledi. Cantek Soğutma Sistemleri Yönetim Kurulu Başkanı Can Hakan Karaca, Octosense ile dünyada soğutma üretiminin değişeceğini söyledi. Octosense'nin Cantek'in dünya piyasasına kazandırdığı yeni bir kavram olduğuna dikkat çeken Karaca, devletin de enerji tasarrufuna yönelik üretimleri uzun süredir teşvik etme gayretinde olduğunu belirtti. Türkiye'de soğuk depolarda yılda 1 milyar euroluk elektrik tüketimi gerçekleştiğini ve üretim girdilerinde elektriğin en yüksek gider olduğunu ifade eden Karaca, Octosense ile soğuk odalarda servis riskinin azalacağını, ürün saklamanın kolaylaşacağını, elektrik tüketiminin ise asgari düzeye ineceğini kaydetti. Karaca, geliştirdikleri sistemin ayrıntılarına ilişkin ise şunları söyledi: "20 günlük iki aşamalı ve çapraz test sonucunda, soğutma odasının sıcaklığı Octosense ile kontrol edildi. Yapılan testlerin elektrik tüketimleri ve defrost sonucu ortaya çıkan drenaj suyu miktarları kayıt altına alındı. Testin her iki aşamasında da geliştirdiğimiz Octosense modeli ile toplam enerji tüketimlerinde ortalama elektrik enerji tasarrufu yüzde 71.14 oldu."
İNOVASYON TURU
1 CEBIT 2015 HEYECANI BAŞLADI
16-20 Mart 2015'te Hannover Almanya'da düzenlenecek olan CeBIT'in KOBİ'ler için yol haritası belli oldu. Deutsche Messe Sözcüsü Gabriele Dörries, enformasyon ve bilişim açısından dünyanın önde gelen fuarı olan CeBIT'in geçtiğimiz yıl itibarıyla yüzde 100 iş dünyasına odaklandığını söyledi. Hannover Fairs Turkey Genel Müdürü Alexander Kühnel de, sektörle birlikte CeBIT'in de dünya çapında büyüdüğünden söz etti. CeBIT 2015'in partner ülkesi Çin, son yıllarda uluslararası bilişim pazarında güçlü bir rakip oldu.
2 ANADOLU'DAKİ İŞLETMELERE ODAKLANDI
Katma değer liginde yükselmeyi hedefleyen KOBİ'ler birçok alanda verimlilik odaklı dönüşüme hazırlıyor. Bu süreçte KOBİ'lere dönüşüm rehberliği sunan danışmanlık şirketlerine son dönemde Libertas da eklendi. 2013'te kurulan şirketin hedefinde Anadolu'daki küresel lige çıkma arzusu taşıyan şirketler var. Libertas Danışmanlık Kurucu Ortağı Selim Yuna, Türkiye'deki KOBİ'lerde dönüşümün gerekli olduğunu söyledi. Yuna, "Şirketlerin birçoğu modern yönetim tekniklerini uygulamıyor" dedi.