Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   25/30 °C
 
 
    KKTC 'de Patates Krizi,Gözler Hükümette  
 
    Akdeniz Üniversitesi Dünyanın En İyi Üniversite Sıralamasında  
 
    GAÜ Eğitim Fakültesinden İlginç bir akademik Araştırma  
 
    Antalya Trafiğine Nefes Aldıracak Projelerin Müjdesi En yetkili İsimden geldi.  
Arınç: Gazeteci Özgür Olmalı
Arınç: Gazeteci Özgür Olmalı
 
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, basın mensuplarının kendi alanlarındaki faaliyetlerde özgür olması gerektiğini belirtti
 
19 Şubat 2011 Cumartesi - 15:23

Arınç, bir TV kanalının canlı yayınında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Basın özgürlüğünün olmazsa olmazlarından biri olduğunu vurgulayan Arınç, bunun hem Anayasa hem de basınla ilgili kanunlarda düzenlendiğini söyledi.
Yeni çıkarılan RTÜK'le ilgili kanunda ve hazırlıklarını bitirdikleri internet medyası ve haber portalları ile ilgili kanunlarda basın özgürlüğüne fevkalade önem verdiklerini dile getiren Arınç, ''Tabi bunun da sınırları, Anayasa'nın 28. maddesinde yani 'basın özgürdür sansür edilemez' dendikten sonra bazı kısıtlamalar var, bu da Anayasa'nın hükmüdür, Anayasa'nın hükmünü de biz yazmadık. Geçmişten bu yana bu var'' diye konuştu.
Arınç, bütün özgürlükler gibi basının kendi alanındaki faaliyetlerine yönelik de bir takım kısıtlamalar ve sınırlamalar bulunduğunu ifade etti.
ABD'nin Ankara Büyükelçisi Francis Joseph Ricciardone'nin basın özgürlüğü konusundaki değerlendirmelerine ilişkin Arınç, Ricciardone ile yaptıkları görüşmede, kendisinin, ''Türkiye'nin, son yıllardaki demokratikleşme konusunda attığı adımları fevkalade olumlu bulduklarını, Türkiye'de güzel şeyler oluyor'' anlamına gelecek değerlendirmelerde bulunduğunu söyledi. Arınç, şunları kaydetti:
''Anlamaya çalışıyoruz diyor. Ben de zaten anlamaya çalışmasını tavsiye ettim. Bunun için biraz zaman geçmesi gerekir dedim. Çünkü ABD mentalitesiyle veya Türkiye'de belli çevrelerin yazdığı, çizdiği bir takım şeylerle olaylara bakılırsa yanlış anlamalar olabilir. Türkiye şartlarında, Türkiye'yi biraz daha yakından tanıyarak burada basın özgürlüğü, medyanın durumu, hükümete karşı tavırlar, hükümetin yanında yer aldığı iddia edilen bir takım basın organları, bunların sözlerinin bence iyi bir analiz edilerek gerçek anlamını bulmaya çalışmasında fayda var.''
Ricciardone'nin değerlendirmelerini Türkiye'nin iç işlerine karışma olarak görmediğini, bir yanlış anlama olabileceğini belirten Arınç, ''Ben de bunları anlamaya çalışıyorum demiş. Bu bağışlanacak bir şeydir. Doğrudan Türkiye'deki bir takım özgürlüklerin yok edildiğini anlatmaya çalışan bir konuşma değil. Yani bu kadar büyük bir yanlışı yapabilecek bir insan değil. Özellikle Wikileaks belgelerinin hala konuşulduğu bir zamanda bu tür bir yanlış anlamaya yol açacak sözleri konuşmaması gerekirdi. Ben sadece Türkiye'yi biraz daha yakından tanıyın, ondan sonra bu konularda hüküm verin anlamına gelebilecek ince bir eleştiri yaptım'' diye konuştu.
Diplomatların, bir ülkedeki şu veya bu spesifik uygulamaları söz konusu ederek bunlar üzerinde konuşabilecek siyasi enstrümanlar olmadığını vurgulayan Arınç, diplomatların kendi ülkelerini temsil edip, bulundukları ülkeyle ilgili kendi diplomatik kanallarına bilgiler verebildiğini belirtti. Arınç, ''Yoksa siyasi aktörler olarak her gün, her olayı yorumlayan kişiler diplomatlardan olmaz'' dedi. 
Arınç, ''muhalefet özgürlüğünün engellendiği'' yönündeki değerlendirmelere ilişkin, bu eleştirilerin hukuki bir dayanağı olmadığını, bunların siyasal eleştiriler olduğunu belirtti. 
Özgürlükler konusunun sadece Türkiye'nin sınırlarıyla ilgili bur konu olmadığına dikkati çeken Arınç, bu konunun bütün dünyayı ve insanlığı ilgilendirdiğini söyledi. 
Özgürlüklerin bütün insanlığın ortak malı olduğunu ve savunulması gerektiğini vurgulayan Arınç, şöyle konuştu:
''Ben genelde medyayı ilgilendiren konularda sorumluluğu olan bir bakanım. TRT, Anadolu Ajansı, RTÜK, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü bende ve diğerleri. Bu konuya benim bigane kalmam mümkün değil. Ama bugün ODA TV'yi, dün Ergenekon'dan 2 seneyi geçkin bir zamandır içeride olduğu bilinen bazı isimler... Bu konular kapsamında ele aldığımız zaman meseleye hukuki açıdan şöyle bakabiliriz: Gazeteciler, basın mensupları da belli sahada görevli insanlardır. Bu insanlar kendi alanlarında bir faaliyet içerisinde bulunurlar. Bundan dolayı özgür olmalıdırlar. Ancak kanunun suç saydığı eylemleri işlediklerinde de mutlaka haklarında soruşturma açılır, gerekli delil bulunursa kovuşturma açılır, sonunda ya beraat ederler ya mahkum olurlar.''
Bu raporlarda karşılığında gazeteci yazan bazı kişilerin ''terör örgütü lehinde propaganda yapmak'', ''adam öldürme'', ''cinsel taciz'' gibi suçlamalara muhatap olduklarını gördüğünü belirten Arınç, şunları kaydetti:
''Bir basın mensubu, bir gazeteci kendi alanında sadece haberle, sadece haberi iletmekle herhangi bir şeklide cezaya muhatap olmamalı. İçeri girmemeli, yargılanmamalı. Amenna, başımızın üstünde yeri var. Ama biz şimdi mesela ODA TV hakkında nasıl bir suç işlediğini bilmiyoruz. Ben şahsen bilmiyorum. Soruşturma evresinde, yarın iddianameye dönüşürse veya sanıkların kendisine anlatılmıştır bu, onlar söylerse, şimdi isimleri şüpheli onların, ancak o zaman bileceğiz. Ama ben eminim ki Türk Ceza Kanunu'nun bazı maddeleri var, 'adli görevi etkilemeye teşebbüs', 'soruşturmanın gizliliğini ihlal', 'kişisel haklara zarar vermek', 'belli örgütler lehine çalışmak' gibi. Bu suçlamalardan birisiyle eğer yargılanma ihtimalleri varsa bu artık siz basın özgürlüğü yoktur şeklinde anlayamazsınız. Her meslek grubunun içerisinde, kendi mesleğinin dışında bir takım işler yapan veya suç işlemeye mütemayil kişiler bulabilirsiniz.''
AİHM'nin ifade özgürlüğü bağlamında kabul ettiği her şeyi yürekten kabul ettiğini vurgulayan Arınç, ''Cebir ve şiddet istemeyecek, suç işlemeye tahrik etmeyecek ve kişileri hedef gösterip hakaret etmeyecek. Bunun dışında ne yaparsa serbesttir'' dedi.

RTÜK YASASI

RTÜK ile ilgili yasaya dikkat çeken ve eleştirilen konulardan birinin Başbakan veya görevlendireceği bakanın geçici yayın yasağı getirmesine dair madde olduğunun belirtilmesi üzerine Arınç, RTÜK ile ilgili yasanın 1994'te çıktığını, bunu 17 sene sonra yeni baştan değiştirdiklerini dile getirdi. Arınç, aslında çok geç kalmış bir iş yaptıklarını ifade ederek, ''Bundan dolayı da kendimi çok mutlu hissediyorum'' diye konuştu.
Bu yetkinin milli güvenliğin gerektirdiği hallerde, acil konularda kullanılabileceğini ifade eden Arınç, ancak bu yetkiyi yargı denetimine bağladıklarını söyledi.
Arınç, RTÜK kanununun en azından 10 yıldır değiştirilmesi gerektiği görüşünü dile getirerek, geç kalmış bir işi büyük bir başarıyla yaptıklarını, TBMM'de de büyük bir konsensüsle ortaya çıktığını bildirdi.
Bu maddenin kaldırılmasının söz konusu olup olmayacağının sorulması üzerine Arınç, bunun talep edildiğini ancak uygun görülmediğini, çünkü varlığından bugüne kadar rahatsız olunmadığını ifade etti.

ŞİVAN PERVER KONUSU

Şivan Perver ile buluşmasının hatırlatılması ve sanatçının geri dönüş hayalleri kurarken, bazı çevrelerce hainlikle suçlanmasını nasıl karşıladığını, ayrıca görüşmesinin detayının sorulması üzerine Arınç, bazı toplantılara katılmak üzere Almanya'ya gittiğini hatırlattı.
Arınç, Perver'den ziyaret talebi geldiğini dile getirerek, kendisini tanımadığını ancak ismini bildiğini, bazı türkülerini de dinlediğini söyledi.
Perver'in geçmişteki siyasi hayatına yönelik bazı bilgi ve duyumları bulunduğunu, çok iyi bir ozan olduğunu anlatarak, ''Türkiye hasretiyle yandığını ifade eden bir insan. Bizim müşterek kültürümüzün yetiştirdiği çok önemli bir kişi. Ben böyle hatırlıyorum kendisini'' dedi.
Arınç, Perver'in demokratik açılımın başarıya ulaşması gerektiğini, bunun Türkiye'nin bir şansı olduğunu ifade ettiğİni, kendisine de bir görev düşüyorsa bir konser tertipleyebileceğini anlattığını bildirdi.
Kendisinin de memnuniyetini dile getirdiğini belirten Arınç, örgütün, bazı siyasetçilerin ve bir iki gazetenin hedefi haline geldiğini söyledi.
Arınç, ''Düne kadar adeta taptıkları bir insanı, söyledikleri olumlu cümleler sebebiyle TRT 6'da üç beş dakikalık konuşmasıyla düşman haline getirdiler. Buna hepimizin karşı çıkması lazım. Yani Şivan'ı müdafaa etmek, korumak, Şivan Perver'in Türkiye'ye dönüşünü temin etmek her yurtseverin görevi. Ben bir siyasetçiyim, hükümette bir bakanım, ama sıradan bir insan, bir vatandaş olarak bu etiketleri taşımasaydım dahi, herkesin, basın mensubu olarak da, sanatçı olarak da Türkiye'nin yetiştirdiği bu büyük değere sahip çıkmamız lazım. Şivan'a Kürtler de Türkler de, bu coğrafya da yaşayan milyonlarca insan da bir kardeşi olarak sahip çıkmalı'' diye konuştu.
Kayıplar ve faili meçhullerle ilgili bir komisyon kurulması yönündeki soruya karşılık da Arınç, ''Böyle bir komisyon kurmaya gerek yok. Şu bakımdan yok, 8 yıldır iktidardayız. AK Parti döneminde 55 tane mafya ve çete çökertildi'' dedi.

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
The Economist, Türkiye’nin Önem Kazandığını Vurguladı
 
Dünyanın En Sakin Adası Seçildi
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
The Economist, Türkiye’nin Önem Kazandığını Vurguladı
İngiliz Economist dergisi, Arap dünyasındaki halk isyanlarıyla birlikte, ...
Babaları Yerine Ninelerini Yaktılar!
Şanlıurfa'da 4 kişi babalarının annelerini boşadığı iddiasıyla babalarını ...
Elçilik Katibi İntihar Etti
Kinşasa Büyükelçiliği İkinci Katibi Osman Tuncel intihar etti. Dışişleri ...
Yol Kenarında Ceset Bulundu
Mardin'in Nusaybin ilçesinde yol kenarında bir erkek cesedi bulundu
 
 
Beyazıt Camii'nde Yangın!
Beyazıt Camii külliyesinde yangın çıktı, olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi
Asker Taşıyan Araç Uçuruma Yuvarlandı
Siirt'in Eruh ilçesinde askeri personelin içinde bulunduğu özel otomobilin ...
Faciadan Dönüldü!
Balıkesir'de bir fabrika bahçesinde gece vardiyasındaki işçilerin ısınmak ...
Otobüs Durağında Facia: 2 Ölü,2 Yaralı
Samsun'un Atakum ilçesinde duraktaki bankta oturup otobüs bekleyenlere ...
 
 
İstanbul’da Elektrik Kesintisi
İstanbul'un bazı ilçelerinde 20-23 Şubat tarihleri arasında elektrik kesintisi uygulanacak.
HAS Parti’den Genç Adaylara Destek
Has Parti'ye adaylık başvurusunda bulunan 30 yaş altı milletvekili aday ...
Ordu’da Eski Başhekim Bıçaklandı
Eski Ordu Devlet Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Atilla Öztürk, hastanenin ...
Ağrı’da Park Halindeki 2 Araç Kundaklandı
Ağrı'nın Cumhuriyet Mahallesi'nde park halinde bulunan 2 otomobil kimliği ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC 'de Patates Krizi,Gözler Hükümette

KKTC 'de Patates Krizi,Gözler Hükümette

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
KKTC'de Ziya Öztürkler'den Beklenen TARİHİ DAVRANIŞ.
 
Mehmet Kesim
 
 
Erdoğan Hristodulidis Görüşmesi
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya