Almanya Türkiye’nin seyahat uyarısını kaldırma isteğini AB’nin kararlarını gerekçe göstererek devam ettireceğini söyledi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Almanya'da Alman Dışişleri Bakanı Heiko Maas ile yaptığı görüşmenin ardından açıklamalarda bulundu. Çavuşoğlu, AB'nin Türkiye'ye yönelik seyahat uyarısını kaldırmamasını 'hayal kırıklığı' olarak nitelerken, “Seyahat uyarısı konusunda duyduğumuz hayal kırıklığına ilaveten nasıl çözebiliriz konusunu görüştük”dedi.
Çavuşoğlu seyahat uyarısının kaldırılmasıyla ilgili olarak şunları söyledi.
“Turizm önemli bir sektör. Bunu da bugün enine boyuna eline aldık. Biz güvenli bir ortamda, sağlıklı bir ortamda. Biz Almanyadan gelecek misafirlerimizi ağırlamaya hazırız. Almanya dan uzmanlardan oluşan bir heyeti de daha önce davet etmiştik.
Almanya için de önemli
Burada önemli olan Almanya 'nın seyahat uyarısını gözden geçirmesi gerekiyor. Alman dostlarımız da Türkiye'ye tatile gelmek istiyor. Burada sadece bizim sektörümüz değil Alman turizm sektörü de önemli.
Karar siyasi
Türkiye'nin güvenli ülke listesinde olması lazım. Sağlık konusunda en başarılı ülkelerden biri Almanya , biri Türkiye. AB listesinin de objektif kriterlerle belirlenmesi gerekiyor. Hiçbir verinin olmadığı bazı ülkeler bu listede var, Türkiye yok. Burada görüyoruz ki bu karar siyasi saiklerle alınmış.
Hayalkırıklığı
Verilerimiz şeffaf. Avrupa Birliği ile de bunları paylaşıyoruz. Turizm önemli, sektör önemli ama en önemlisi insanların sağlığıdır.
Seyahat uyarısı konusunda duyduğumuz hayal kırıklığına ilaveten nasıl çözebiliriz konusunu görüştük.
Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas da konuyla ilgili olarak şunları söyledi:
AB kararını sınır aldık
“Korona pandemisinin henüz geride bırakılmadığını bilmek gerekiyor. Genel olarak bir iyileşme olduğu için belli seyahatlere izin verme kararı verdik. Tatile çıkıp çıkmayacakları kendi kararları olacaktır. Yaz boyunca birçok seyahat olacaktır. Gittikleri yerde bizim açımızdan takip edilebilir olmalarını istedik. AB'yi bu açıdan sınır olarak koyduk. AB genelinde bunu daha iyi takip edebileceğimizi düşündük. Seyahat uyarılarının kaldırılmadığı bazı AB üyeleri de var. Mesela İsveç.
Kullanılan ilaç konusu
Almanya'da izin verilmeyen ilaçların kullanılmasıyla ilgili durumu yeniden ele aldık. Türkiye'de enfeksiyon olduğu zaman, hastanın isteği dışında hiçbir zorlama olmadığı konusunda kesin teyit aldık” dedi.
Almanya’ya giden heyette bulunanKültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un kendi mevkidaşıyla görüştüğü, Sağlık Bakanı’nın ise Robert Koch Enstitüsüne giderek Türkiye’nin güncel koronavirüs durumuna ve alınan önlemlere ilişkin bilgi verdiği belirtiliyor.