İçilşleri Bakanı Muammer Güler, Vali Dr. Ahmet Altıparmak ile birlikte Kemer’de düzenlenen İl Emniyet Müdürleri Bilgi Paylaşımı Toplantısı açılışına katıldı. Vali Altıparmak toplantı salonuna geçilirken Yaya Öncelikli Kent Antalya ve Polirobot gibi İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler hakkında Bakan Muammer Güler'e bilgi verdi.
Bakan Güler toplantıda yaptığı konuşmada, görevlerinin başında vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamanın geldiğine vurgu yaparak, güvenlik kavramının insanlık tarihi kadar eski bir kavram olduğunu söyledi. Huzur ve güvenliğin olmadığı yerde devletin saygınlığından bahsetmenin mümkün olmayacağına işaret eden Bakan Muammer Güler, halkın huzur ve güvenliğinin sağlanması konusunda Emniyet Teşkilatı'nın ağır ve önemli rolü olduğunu kaydetti.
Bakanlık olarak güvenlik açısından uygulanan en önemli unsurlardan bir tanesinin suçla mücadele olduğunu dile getiren Bakan Muammer Güler, bu mücadelenin başarılı olabilmesi için suçun işlenmeden önlenmesi, toplumun katılımının, desteğinin sağlanması ve polisin soruşturma kapasitesinin geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.
Bakan Muammer Güler, suçu önleme hizmetleri alanında nitelikli ve kalifiye personel istihdam edilmesine ağırlık verilmesi gerektiğine dikkati çekerek, bu doğrultuda tüm illerde faaliyete geçen Toplum Destekli Polis projesinden başarılı sonuçlar elde edildiğini kaydetti.
Suçla mücadelede işlenen suçların aydınlatılmasının etkin rol üstlendiğini dile getiren Bakan Güler, Emniyet Teşkilatı'nın suç soruşturma teknik ve idari kapasitesinin artırıldığını, her türlü teknolojik imkâna sahip hale getirildiğini belirtti.
Suçla mücadele konusunda MOBESE sisteminin de etkin rol üstlendiğini söyleyen Muammer Güler, "MOBESE sistemi ilk olarak 2003 yılında İstanbul'da uygulanmaya başladı ve tüm illere yayıldı. Suçun işlenmeden önlenmesi konusunda güvenli okul, güven timleri, eğitim projelerine bu yıl da ağırlık verilecek. Adli makamlarla polis arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, güçlendirilmesi, problem varsa diyalogla giderilmesi gerekir" diye konuştu.
“TERÖRLE MÜCADELE TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ SORUNLARINDAN BİRİDİR ”
İçişleri Bakanı Güler, toplantıda terör sorununa da değindi. Türkiye'nin en önemli sorunlarından birinin terörle mücadele olduğuna işaret eden Bakan Güler, terörün kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ve vatandaşların katılımıyla çok geniş bir yelpazede mücadele edilmesi gereken bir olgu olduğunu vurguladı.
Hükümet olarak bir taraftan terörle mücadelenin arka planını oluşturan ekonomik, sosyal, kültürel ve siyasi sorunlarla ilgili çözümler üretildiğini ve terör örgütlerine yönelik operasyonların aralıksız sürdürüldüğünü kaydeden Bakan Güler, terörle mücadele alanında geçmişte gösterilen çaba ve gayretlerin bu yıl da aynı kararlılıkla devam ettirileceğini bildirdi.
Bakan Güler, terörle mücadeleyi yurt içinde bütün boyutlarıyla sürdürürken dış ilişkiler alanında da çözüm odaklı, somut sonuçlar elde etmeye yönelik çalışmaları hızlandırdıklarını anlattı.
Emniyet teşkilatının terörle mücadelesini hukuk devleti ilkeleri ve insan haklarına saygı çerçevesinde özgürlük ve güvenlik dengesini gözeterek ciddiyetle devam ettirileceğini vurgulayan Bakan Muammer Güler, son günlerde Türkiye'nin terörün bitirilmesine yönelik çabaların yürütüldüğü bir süreçten geçtiğini vurguladı.
İçişleri Bakanı Muammer Güler kaçak sigara, alkol, uyuşturucu konularıyla da etkin mücadele edileceğini bildirdi.
“ANTALYA’DA GÜVENLİK ALGISI YÜZDE 80’İN ÜZERİNDE”
Vali Dr. Ahmet Altıparmak konuşmasına, toplantı başlarken tanıtım filmi gösterilen Antalya'da düzenlenecek 2016 EXPO hakkında bilgi vererek başladı. Vali Altıparmak, Başbakan Recep Tayip Erdoğan’ın 2016 EXPO Antalya’ya bizzat destek verdiğini dile getirdi.
Antalya’nın nüfusunun 2 milyonu geçtiğini, 11 milyonunun üzerinde yabancı ve 4-5 milyon yerli misafir geldiğini kaydeden Vali Altıparmak, Antalya’da güvenlik algısının yüzde 80’in üzerinde olduğunu söyledi.
İl Emniyet Müdürleri Bilgi paylaşım Toplantısı’nın çok önemli olduğunu belirten Vali Altıparmak, çağdaş donanımlara sahip olma ve çağdaş düşünceye ulaşma noktasında önemli bir dönem yaşandığını söyledi. Vali Ahmet Altıparmak suçun ortadan kaldırılması ve takibinde özellikle suçluların barındığı bölgelere sağlık, eğitim, belediyeler, özel idareler ile çok disiplinli, çok sektörlü yaklaşılması gerektiğine işaret etti.
Vali Altıparmak, taşra ile merkez arasında sistem teorisi açısından kanalların açık tutulması ve geri döngülerin çok iyi alınması gerektiğine değinerek, “Yukarıdan verilecek bir talimat, talimat olarak gelmeden önce aşağıda nasıl bir yankı yaratacağını almamız lazım. Bunun içinde karakolda görev yapan insanlara kadar düşüncelerin yukarıya yansıması lazım. Aksi takdirde çıkartacağımız yönetmelik, yasa istenilen sonucu verememektedir” şeklinde konuştu.
Emniyet personeline öfke kontrolü, turistle diyalog gibi konularda eğitim aldırdıklarını belirterek, fedakârlık edilerek öğrenileceklerin çok daha değerli olduğunu dile getiren Vali Altıparmak, eğitimlerin mesai saatleri dışında, akşam saatleri ve hafta sonlarında yapılmasının daha verimli olacağına vurgu yaptı.
Vali Altıparmak bıçaklar ve sokak kavgaları gibi basit görünen sorunların üzerine gitmenin önemine işaret ederek, “Biliyorsunuz ki şeytan ayrıntıda gizlidir. Bu basit şeyleri çözemediğiniz zaman, çok daha önemlilerini çözme imkânımız olmuyor. Üzerinde özellikle durduğumuz için Antalya’da sadece 2012 yılının son döneminde 500, 2013’ün ilk 2 ayında 100 şahsa cezai işlem yapılmış. Adliyeye sevk edilmiş. Bunun en azından idari para cezası olsa, ciddi manada azaltmış oluruz” diye konuştu.
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ise terörle mücadelenin hukuk devleti ilkelerine ve insan hak ile hürriyetlerine saygı içinde yürütülmesi gerektiğine işaret ederek, "Terörle mücadelenin özgürlük ve güvenlik dengesinde devam ettirilmesi, meydana gelen olayların aydınlatılması, provokasyonlara fırsat verilmemesi önemlidir" şeklinde konuştu.