Ziya Örmeci, dünyanın pek çok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan bu kimyasalı içeren biberon ve plastik ürünlerin bir çok hastalığa davetiye çıkardığını belirterek, "Dünyanın tartıştığı ve bir bir yasakladığı bu kimyasalı içeren ürünlerin üretiminin bir an önce durdurulmasını istiyor, gerekli yasal zeminin oluşturulması konusunda yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz" dedi.
Ziya Örmeci, Amerika, Kanada, Fransa, Danimarka başta olmak üzere dünyanın pekçok ülkesinde üretimi durdurulan ve kullanımı yasaklanan bu kimyasalı içeren biberon ve plastik ürünlerin sindirim sistemi ve bağışıklık sistemi bozuklukları, nörolojik sorunlar, obezite, hiperaktivite, kalp hastalığı, meme kanseri, kısırlık gibi sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi.
Örmeci, Amerikan Federal Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) ve Avrupa Gıda Güvenliği Ajansı'nın (EFSA) yabancı üreticilerle yaptıkları görüşmeler sonucunda hazırladıkları rapora göre, özellikle bebekler üzerinde ölümcül tehlike arz eden BPA maddesi içeren biberonların ve plastik ürünlerin üretiminin 2010 yılı sonuna kadar yapılabileceğini belirtti.
Stoklarda olan ürünlerin 2012 yılı sonuna kadar satılabileceğini açıklayan Örmeci, şöyle konuştu: "Bu kimyasalın kullanılmasının tüm ülkelerde yasaklanmasını isteyen EFSA ise, Avrupa Komisyonu'yla ortak hareket ederek ürünlerin acilen pazardan toplatılmasını sağlayacağını açıkladı.
Avrupa Komisyonu ise Avrupa Eczacılık Grubu'na (PGEU) gönderdiği yazıyla bu konunun eczacıların gündemlerine almasını ve tüm diğer paydaşların birlikte hareket etmesini önerdi.
Plastik maddeleri daha dayanıklı hale getirmek için biberonlarda sert plastiklerde ve ev gereçlerinde kullanılan BPA maddesinin, ülkemizde hala birçok maddenin üretiminde kullanılmaya devam ettiğini anlatan Örmeci, şunları söyledi:
"Ancak, insan sağlığında son derece büyük hasarlara neden olabilen bu kimyasalın özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan bebeklerde büyük sağlık problemlerine neden olduğu biliniyor. Yapılan araştırmalara göre, FDA'nın izin verdiği BPA oranının 10 kat daha azı bile çocuklara zararlı. ABD'de yetişkinlerin yüzde 93'ünün kanında BPA bulunuyor. Her 10 biberonun 9'unda bu madde bulunuyor. Bir kez daha altını çizmek isteriz ki, sağlık hafife alınabilecek bir alan değildir. Bu noktada vatandaşlarımızın da son derece hassas olması gerekiyor. Bu ürünleri alırken üzerinde yazması zorunlu olan 'BPA içermez' etiketli olanlarını tercih etmeleri, geçici bir tedbir olsa da, son derece hayatidir."
BPA NELERDE BULUNUYOR
Piyasadaki biberonların çoğunun Bisfenol A içeren polikarbonattan üretildiğine dikkat çeken Örmeci, sözlerine şöyle devam etti: "Bisfenol A, biberonun içindeki sıvıya geçebilen, hormon sistemine zarar verici bir kimyasaldır. Biberonun ambalajındaki PC7 yazısı ya da geri dönüşüm üçgeni içindeki 7 rakamı, ürünün içeriğinde polikarbonat kullanıldığını belirtiyor. Bebek biberonlarının yanında, su şişelerinde, tıbbi cihazlarda, spor ekipmanlarında, damacanalarda, saklama kaplarında, plastik bardaklarda ve pek çok üründe bulunuyor. Biz eczacılar, dünyanın tartıştığı ve bir bir yasakladığı bu kimyasalı içeren ürünlerin üretiminin bir an önce durdurulmasını istiyor gerekli yasal zeminin oluşturulması konusunda yetkilileri acilen göreve çağırıyoruz. Siz değerli basın mensupları aracılığıyla da vatandaşlarımızı cam malzemeden üretilmiş biberondan tercih etmeleri konusunda uyarıyoruz."