Bilim insanları, ilk kez insan beyinleri arasındaki direkt olarak mesaj transferi gerçekleştirmeyi başardı. Harvard Tıp Okulu'ndan Dr. Alvaro Pascual-Leone'nin başında yer aldığı araştırma ekibi, 2500 km mesafedeki insanların beyinleri arasında mesaj iletişimi kurmayı başardı.
Araştırmada yer alan Giulio Ruffini AFP'ye yaptığı açıklamada, 'beyinle elektromanyetik olarak etkileşime giren bir teknoloji kullandıklarını' belirtti. PLOS ONE dergisinde yayımlanan deneyde, Hindistan'da bir, Fransa'da ise üç kişi deneğin kafalarına elektrotlar yerleştirildi.
Ruffini, 'deneklerden birinin internete bağlı olan elektroenselogram (EEG) giydiğini ve merhaba gibi kısa bir mesaj düşündüğünü' söyledi. Mesaj, beyindeki elektriksel faaliyeti kaydeden EEG tarafından tespit edildi.
Düşünülen mesaj daha sonra bilgisayar aracılığıyla 0 ve 1'lerden oluşan ikili koda çevrildi. Ardından, Fransa'ya e-posta ile gönderildi ve yeniden elektriksel sinyallere dönüştürüldü. Elektriksel sinyaller, transkraniyal manyetik simülasyon (TMS) adı verilen yöntemle alıcıların beynine uygulandı. Böylece, Fransa'daki denekler kendilerine gönderilen mesajı sesle duymadı veya görmedi ancak çevresel görüş alanlarında parlayan ışıkları olarak algıladı. Denekler, gönderilen mesajı temsil eden parlamaları doğru olarak algılamayı başardı.
Pascual-Leone, yaptıkları deneyle 'beyin aktivitesini ortaya koyarak iki insan arasında doğrudan iletişim kurup kuramayacaklarını görmek istediklerini ve beyin faaliyetlerini alıcı olan ikinci kişide görebildiklerini' belirtti. Pascual-Leone, Fransa ve Hindistan gibi çok uzak mesafelerde yer alan kişiler arasında interneti bağlantı yolu olarak kullanarak iletişim sağlayabildiklerini söyledi.
Araştırmacılar, 10 yıldan bu yana üzerinde çalışılan telepati deneyinin henüz çok başlarında olduğunu belirtti. Ruffini, ileride yapılacak çalışmalarda insanlar arası iletişimde büyük bir atılım yaşanabileceğini öne sürdü.