DSÖ’den yapılan açıklamaya göre, kurtulma oranı yüzde 45 ila 50 arasında seyreden hastalığa yakalananlarda, daha önce kurtulanların kanı kullanılacak. Zira, uzmanlar Ebola’yı yenen hastaların kanındaki antikorun, virüse yakalanan bir hastaya nakledilmesiyle tedavi edici bir etki göstereceğini düşünüyor.
TEDAVİ ORANI 8’DE 7
Şimdiye kadar ABD, Kanada ve Japonya’nın geliştirdiği ancak henüz onaylanmayan ilaçların kullanımına da izin veren DSÖ, kan nakli yöntemini de deneysel olarak uygulayacak. 1995’te Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde yaşanan Ebola salgınında uygulanan kan nakli tedavisinin sekiz kişiden yedisinde sonuç vermiş ve hastalığı atlatmalarını sağlamıştı. DSÖ Başkan Yardımcısı Marie-Paule Kieny, kan nakli terapisi için, “Bu gerçek bir fırsat. Hastaların iyileşmesinde çok etkili olabilir” diye konuştu.
Ebola sokağa çıkarmıyor
Bu arada, Ebola salgınına karşı mücadele amacıyla gelecek hafta ülke çapında 4 gün sokağa çıkma yasağı ilan eden Sierra Leone’nin bu uygulamasına, Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF) örgütünden eleştiri geldi. MSF, 18 - 21 Eylül arasında virüsün yayılmasını durdurmak ve sağlık görevlilerinin rahat teşhis yapabilmesini sağlamak için sokağa çıkma yasağı ilan edilmesinin işe yaramayacağını savundu. Ebola, insan salgılarıyla doğrudan temasla bulaşıyor ve yüzde 50 ila 55 oranında ölüm riski taşıyor.