Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, üretim yöntemi ile hesaplanan gayrisafi yurtiçi hasıla tahmininde, 2012 yılı üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 7,7’lik artışla 377 milyar 584 milyon TL oldu. 2012 yılının üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 1,6’lık artışla 31 milyar 594 milyon TL oldu.
2012 yılının ilk dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre cari fiyatla gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 10,5’lik artışla 1 trilyon 057 milyar 348 milyon TL oldu. 2012 yılının ilk dokuz aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla gayrisafi yurtiçi hasıla yüzde 2,6’lık artışla 87 milyar 655 milyon TL oldu. Takvim etkisinden arındırılmış sabit fiyatlarla GSYH 2012 yılı üçüncü üç aylık döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,9’luk artış gösterirken, mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH değeri bir önceki döneme göre yüzde 0,2 arttı.
"BUGÜN İTİBARIYLA 45 ÜLKEYE İHRACAT REKORU KIRMIŞ DURUMDAYIZ"
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, 2009 yılının son çeyreğinde başlayan büyüme sürecinin 12 çeyrektir devam ettiğini bildirdi. Çağlayan şunları kaydetti:
"Euro Bölgesi geçen hafta 2009’dan sonra ikinci kez resesyona girdi. En büyük pazarımız bu durumdayken, biz ihracatımızı artırarak büyümeye devam ediyoruz. Ekonomimizin büyümesi kadar beni mutlu eden başka bir gelişme ise gayrısafi yurtiçi hasılamızın yine net ihracat sayesinde büyümüş olması. Ekonomimiz yüzde 1.6 büyüdü. Net ihracat buna 3.4 puan katkı sağladı. Yani dış ticaretimizdeki iyileşme olmasaydı, net ihracat büyümeye katkı vermemiş olsaydı, ekonomimiz 1.6 büyümek yerine yüzde 1.8 küçülmüş olacaktı. İşte bu nedenle her şeyden önce Türkiye’deki ihracatçılara, sanayicilere ve işadamlarına teşekkür ediyorum. 2012 yılı içinde bugüne kadar ihracat yapan 54 bini aşkın ihracatçımıza teşekkür ediyorum. 3. çeyrekte mal ihracatımız yüzde 15’e yakın artış gösterdi. Şunun özellikle bilinmesi gerekir; Türkiye ne özel bir ülke ne de spesifik bir mal ile ihracatını artırıyor. Bugün itibarıyla tam 45 ülkeye ihracat rekoru kırmış durumdayız. Yıl bittiğinde bu sayı 80’i bulacak. Net ihracat, büyümeye 5 çeyrektir peş peşe pozitif katkı veriyor. 4. çeyrekte de bunu göreceğiz diye düşünüyorum. Avrupa’daki krize, Orta Doğu’daki sorunlara rağmen ihracatını pazar çeşitlendirerek artıran bir Türkiye var. Bugün ihracat artışında dünyada 3. olan bir Türkiye var. Büyümemizin motoru işte bu nedenle ihracat oldu."
Büyüme beklentilerinin pek çok ülkede aşağı çekildiği bir dönemde Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğine işaret eden Çağlayan, Avrupa resesyona girmişken, Japonya resesyona girmişken Türkiye'nin büyüdüğünü vurguladı. Çağlayan, "Fakat söylemeden geçemeyeceğim. Bizim Türkiye olarak hem iç talebin hem dış talebin katkısına ihtiyacımız var. İç talebin küçüldüğü, büyümeye destek vermediği bir ortamda dengeli ve kalıcı bir büyüme olamaz. İhracat 2012 yılında büyümenin lokomotifi oldu ama 2013’te ve sonrasında büyümenin sürdürülmesi için iç talep ve net ihracat kalemleri büyümeye aynı yönde destek vermeli. Büyümenin istikrarlı ve sürdürülebilir olması için Merkez Bankası’nın büyümeyi destekleyici adımlar atması gerekiyor" ifadelerini kullandı.