Cassini-Huygens, ismini bilim insanlarından alan, Amerikan Havacılık ve Uzay Ajansı NASA, Avrupa Uzay Ajansı ESA ve İtalya Uzay Ajansı ASI iş birliği ile yürütülen ortak bir çalışma, iki ayrı uzay aracı.
NASA’nın Cassini uzay aracı Satürn’ün yörüngesinde gezegenin kendisi ve uyduları hakkında bilgi toplamaya devam ederken, ESA’nın Huygens’i ise dış Güneş Sistemi’ndeki bir gezegene, yani Satürn’ün uydusu Titan’a inen ilk uzay aracı oldu.
Cassini ve Huygens çalışmaya başladıkları ilk günden itibaren, bu büyük gezegeni, uydularını ve halkalarını anlamamız için bilim camiasına çok önemli katkılarda bulundurlar.
2016’nın sonlarında ise Cassini uzay aracı tamamıyla yeni bir göreve başladı; Cassini’nin Büyük Finali. Bu görevinde ESA aşırı hassas derin uzay izleme istasyonlarını radyo verilerini bir araya getirmeye yardım etmesi için kullanacak. ESA’nın Venüs Express ve Mars Express’ de dahil olmak üzere çeşitli görevlerde bu teknik daha önceden kullanılmıştı.
ESA’nın tüm derin uzay izleme istasyonları (Avustralya’da New Norcia, İspanya’da Cebreros ve Arjantin’de Malargüe) bu tür veriler ile çalışırken kolaylık sağlamaları için özel olarak tasarlandı. ESA’nın bu istasyonlarına izleme yeteneği eklenmesiyle, Cassini ile radyo dalgaları üzerinden bağlantı sürekli hale getirilecek. Elde edilen veriler NASA’ya daha sonraki bilimsel analizler için gönderilecek.
Kasım 2016’nın başlarında, Cassini defalarca Satürn’ün kuzey kutbunun yukarılarına çıkıp dar F halkasının hemen dışındaki bir noktaya (ana halkalarının kenarına) dalışa geçecek ve bu şekilde yirmi adet yörünge tamamlayacak.
22 Nisan 2017’de ise Cassini, gezegenin ve göz kamaştırıcı halkalarının en iç kısımlarına doğru seri dalışlara başlayacak. İşte bu Cassini’ nin Büyük Finali! Her birini tamamlaması altı gün süren bu yörüngeden yirmi iki tane gerçekleştirdikten sonra, Cassini devasa gaz gezegenin üst atmosferine dalışa geçecek. Uzayda yaklaşık yirmi sene geçirdikten sonra burada bir meteor gibi yanacak ve Satürn sistemindeki görevi 15 Eylül 2017’de sona ermiş olacak.
ESA’nın yer istasyonu NASA’nın Derin Uzay Ağı ile birlikte çalışarak 1.6 milyar km. uzaklıktaki Cassini tarafından gönderilen radyo sinyallerini kayıt etmeye başladı bile. Bu görev Temmuz 2017’ye kadar sürecek. Elde edilen veriler ile Satürn’ün detaylı yerçekimi haritası, gezegenin iç bileşenleri ve yapısı anlaşılabilecek ve iç rotasyonunun nasıl bu kadar hızlı olabildiğine dair cevaplar da bulunabilecek. Aynı zamanda bilim insanlarının halkalar hakkındaki çalışmalarına da katkısı olacaktır.