Bakanlık olarak eğitimde çağın gereklerini yerine getirmek ve KKTC eğitim sisteminin gelişimini sürekli kılmak için eğitim dünyasındaki yönelim ve değişimleri büyük bir dikkatle izlediklerini belirten Çavuşoğlu, “bu nedenle ülkemizin eğitim sistemindeki sorunları belirlemek; tartışmak; eksikliklerini ortaya çıkarmak; birlikte çözüm yolları aramak ve en geniş plâtformlarda akademisyen ve uzmanlarla işbirliğimizi güçlendirmek bizim için oldukça önemlidir” dedi.
KKTC Milli Eğitim, Gençlik ve Spor Bakanı Nazım Çavuşoğlu, bugün bakanlıkta düzenlediği basın toplantısında, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın ileriye dönük hedef ve projeleri yanında Bakanlığa bağlı dairelerin gerçekleştirdiği çalışmalar ve hedeflerini açıkladı.
Bir ülkenin kalkınmasında ve bir toplumun huzurlu ve mutlu yaşamasında temel unsur insan ve o insana verilen eğitim olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, bunun bilincinde olan bakanlığın, yeniden yapılanma sürecine giren eğitim sisteminde 21. yüzyılın insan özelliklerini taşıyan nesiller yaratmayı; kendini mutlu kılacak özgür ve bilimsel düşünme gücüne sahip araştırıcı, yapıcı, yaratıcı, üretici, bireyler yetiştirmeyi hedeflediğini vurguladı.
Bakan Çavuşoğlu’nun basın toplantısında, slayt gösterisiyle renkli grafikler eşliğinde yapılan sunum sırasında Bakanlık yetkilileri ile Bakanlığa bağlı birimlerin müdür veya yetkilileri de hazır bulundu.
“YENİ ÖĞRETİM YILI HAYIRLI OLSUN”
İlkokullarda geçen Perşembe başlayan yeni ders yılının orta dereceli okullarda ise yarın başlayacağını belirten Bakan Çavuşoğlu, “Tüm öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve velilere yeni öğretim yılının hayırlı olmasını dilerim” dedi.
Çavuşoğlu, yarın açılacak olan Genel Orta Öğretim Dairesi’ne bağlı ortaokul ve liselerde 15 bin 683 öğrenci ve 1623 öğretmen, Mesleki Teknik Öğretim Dairesi’ne bağlı okullarda ise 3 bin 315 öğrenci ile 415 öğretmenin ders başı yapacağını belirtti.
“İSTATİSTİKLERE GÖRE DEVLET OKULLARINDA BAŞARISIZLIK…”
Bakan Çavuşoğlu, istatistiklerin, devlet okullarında akademik anlamda önemli derecede başarısızlık olduğunu gösterdiğini ifade ettiği basın toplantısında, devlet okullarının kalitesini artırmaya yönelik icraatlarını anlattı. Bakan şunları kaydetti:
“İstatistikler göstermektedir ki devlet okullarında akademik anlamda önemli derecede başarısızlık vardır. Devletten ümidini kesen veliler ise maddî sıkıntılara katlanarak çocuklarını özel okullara ve dershanelere göndermek zorunda kalmışlardır. Devlet okullarının kalitelerini yükseltmek amacıyla tekrar kolejleri açtık ve bir diğer okul olan Fen Lisesi’nde, Fen lisesi içeriği ile eğitim verilecek.
Bakanlığımız KKTC’de eğitim sisteminde fırsat eşitliğini sağlamak için eğitim yatırımlarına öncelik vermiş; okul ve derslik sayılarını artırarak bu bağlamda okulların öğretim koşullarını iyileştirme çalışmalarını başlatmıştır. Bu şekliyle devlet okulları ile özel okullar arasında gözlenen farklılıkların giderilmesi amaçlanmıştır.”
REHBERLİK HİZMETLERİ... YENİ EĞİTİM PROGRAMLARI
Okul öncesi, ilköğretim, genel orta öğretim, mesleki teknik ve sürekli eğitim ile özel eğitimde sorunların bilimsel anlamda tespit edilmesi amacıyla oluşturulan komisyonların özveriyle çalıştığını kaydeden Bakan, rehberlik hizmetlerini içeren, yatay ve dikey geçişlere olanak veren yeni eğitim programlarının da bu çalışmaların sonuçlarına bağlı olarak oluşturulmakta olduğunu söyledi.
Bakanlığın, “ölçme ve değerlendirme, eğitim ve öğretim sürecinin sürekli izlenmesine, her aşamada ortaya çıkan sorunların tespit ve düzeltilmesine olanak tanımalıdır” anlayışından yola çıkarak 4., 5., 6. ve 9. sınıflarda merkezi sınav sistemini getirdiğini hatırlatan Çavuşoğlu, kolejlere giriş sınav sisteminin de değiştirildiğini; üç aşamalı gerçekleşecek değerlendirme süreci ile sistemin ezbercilikten uzaklaştırılması, sadece öğrenme ürünü değil, öğrencilerin öğrenme süreçlerinin de izlenerek değerlendirilmesinin amaçlandığını yineledi.
ÇIRAKLIK EĞİTİMİ
Çavuşoğlu, akademik anlamda yeterli olgunluğa erişmemiş öğrenciler için akademik öğrenmelere destek amaçlı “Çıraklık Eğitim Programları” oluşturulduğunu da belirterek, “ bu öğrencilerimizin kendilerini akademik anlamda yeterli hissettikleri süreçte yatay – dikey geçiş yapma hakları da saklı tutulmuştur” dedi.
Sahip oldukları engel durumu nedeniyle yaşıtlarının yararlandığı normal eğitimden yararlanamayan özel eğitime muhtaç çocuklara, kaynaştırma çalışmalarıyla normal sınıflarda öğrenim görme olanakları sağlandığını ifade eden Çavuşoğlu, bu durumdaki öğrencilerin velilerine rehberlik hizmetleri aracılığıyla çocuklarının ulaşabileceği hedefler yönünde bilinçlendirme çalışmaları başlatıldığını açıkladı.
Bakan Çavuşoğlu, ülkeye gelen yabancı uyruklu öğrencilerin dil ve uyum sorunlarının tespiti ve çözümü için çalışmalar başlatıldığını da belirterek, yurt dışında, özellikle İngiltere’de yaşayan Kıbrıslı Türk çocuklar için Türkçe öğretme amaçlı kaynak kitaplar hazırlandığını anlattı.
Bakanlığın, öğretmenler, yöneticiler, denetmenler ve uzmanlar için de, KKTC’de bulunan üniversiteler ve Öğretmen Akademisi ile işbirliği yaparak hizmet içi eğitim kurslarına bu yıl daha fazla ağırlık verilerek kurslar başlatıldığını belirten Çavuşoğlu, 1 yıl gerçekleşecek bu kursların takviminin oluşturulduğunu kaydetti.
ÖĞRETMENLER YASASI’NDA DEĞİŞİKLİK
25/85 Sayılı Öğretmenler Yasasının “İlkokul öğretmeni atanacaklarda aranan özel nitelikler” 16. maddesinin (1), (c) fıkrasında değişiklik yapıldığını açıklayan Bakan Çavuşoğlu, “4 yıl ilkokullarda öğretmenlik yapan kişilerin, Atatürk Öğretmen Akademisi’nden pedagoji aldıktan sonra öğretmen atanmalarına son noktayı koyacağız. Bu yasa geçtikten sonra göreve gelenler 4 yılın ardından öğretmenlik hakkı elde edemeyecek. Yasa geçene kadar görevde olanlar ise bu haklarını kullanacaklar” diye konuştu.
Çavuşoğlu, öğretmenlerin, Öğretmenler Yasası’na tabi olduklarını ve buna uymak zorunda olduklarını vurgulayarak, Teftiş Denetleme Kurulu’nun bu konuda gerekli denetlemeleri yapacağını belirtti.
Bakan Çavuşoğlu’nun basın toplantısının başında yaptığı konuşmadan ayrı olarak toplam 12 sayfada toplanan sunumda öne çıkan konular özetle şöyle:
YENİ AKADEMİK TAKVİM... DERS KİTABI LİSTELERİ OKULLARA GÖNDERİLDİ
“2010-2011 Öğretim Yılı Akademik Takvim hazırlanıp okullara gönderildi.
2010-2011 öğretim yılında okutulacak ilk, orta ve lise okulları ders kitabı listesi hazırlanıp okullara gönderildi; Yurt içinde 41 adet ders kitabı gözden geçirilerek toplam 162 bin adet ihale edilerek basımı gerçekleştirildi. Türkiye’den 172 çeşitten oluşan 202bin adet ders kitabı ücretsiz temin edildi.
Londra Türk Dil Okulları gezilerek ihtiyaç duyulan kaynak kitap hazırlanıp gönderildi. Kıbrıs Türk Tarihi Kitapları (6.-10.sınıflar) revize edilip yeniden basıldı. Bilgi İletişim ve Teknolojileri ders kitapları (6. ve 9.Sınıflar) ECDL programına uygun olarak hazırlanıp basıldı. Bu yıl ilk kez lise öğrencilerine ücretsiz ders kitapları dağıtılacak.
Sınavsız ustalık ve kalfalık belgesi verilmesine ilgili yasa çerçevesinde devam ediliyor. Yasaya uygun olarak 135 Ustalık Belgesi ve 37 Kalfalık Belgesi verildi.
Lefkoşa Meslek Liselerini kampüsleştirme projesinin gerçekleşmesi için gerekli fizibilite çalışması başladı.
YÜKSEK ÖĞRETİM
DPÖ ile işbirliğinde, 2010-2011 Öğretim Yılı için TC üniversitelerinde yükseköğrenim alacak 56’sı ön lisans ve 166’sı lisans düzeyinde 222 adet kontenjan onaylandı.2010 LYS sonuçlarına göre KKTC liselerinden mezun öğrencilerden %39,4’ü genel yerleştirme sonucu TC’deki bir yükseköğretim kurumuna yerleşti.
Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Şubesi tarafından 30 konuda seminer, konferans ve panel gibi etkinlikler düzenlendi.5 bin 339 öğrenci, 420 öğretmen,403 veli düzenlenen kurslardan yararlandı.
British Council işbirliğinde “Connecting Classroom” projesi kapsamına 5 okul alındı.
ALT YAPI ÇALIŞMALARI
Toplam 45 derslik ve 6 tuvalet için 2 milyon 042 bin 379 TL harcandı. Birkaç okulda tamirat çalışmaları eğitimi aksatmayacak şekilde sürüyor.
Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı ile Eğitim Portalının geliştirilmesi ve devreye konulması ile ilgili olarak protokol imzalanarak işlemler başlatıldı.
Bakanlık personel ve denetmenlerine, AB finansmanı ile Bakanlığa hibe edilen 39 desktop bilgisayar, 54 laptop, 26 yazıcı ve muhtelif aksamlarının kurulumları yapıldı.
Bakanlığın WEB sayfası dinamik hale getirilip, Bakanlıktan güncel haberlerin yayınlanması sağlandı.
Eğitim ve Kültür Tv yayınları geliştirildi. EK-TV ve BRTK işbirliğinde haftalık rutin çekimler yapılıp, her hafta BRTK 1 ve 2 kanalından yayınlarına devam ediyor.
Spor Dairesi’ne bağlı tüm tesislerin bakım ve idameleri yapıldı. Doping Kontrol Merkezi kuruldu.
Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu çevre düzenlemesi projesi ve Elektrik Akımı Projesi tamamlandı. Havuzun açılması için çalışmalar tamamlanma aşamasındadır.
İki anaokul yapımı için tamamı Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı tarafından karşılanacak ve 3,5 Milyon Türk Lirası’na mal olacak okulların proje çizimleri tamamlandı. Projenin inşaatına kısa süre içerisinde başlanacak.
Lefkoşa Barış Manço Parkı yanında tamamlanan Trafik Eğitim Parkı Projesi öğrencilere eğitim verme aşamasına geldi. Yeni eğitim ve öğretim yılı itibariyle öğrenciler yaparak ve yaşayarak öğrenme yaklaşımıyla uygulamalı trafik eğitimi alacaklar.
Tüm okulların bilgisayar altyapısını güçlendirmek, bilişim alanında okur yazarlığı artırma yönünde altyapı çalışmaları yapıldı.
TC Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarından karşılanan 600 bilgisayardan 100 adeti okullara dağıtılmak üzere TC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından hibe edildi.
Proje kapsamında Gazi Üniversitesi eğitim bilimleri fakültesi akademisyenleri ile toplantılar yapıldı. Kısa bir süre içerisinde Bakanlığın kısa, orta ve uzun vadede stratejik gelişim ve kalkınma planı hazırlanacak.”