Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Avea'nın Ümraniye'deki Ar-Ge Merkezi'nde düzenlenen "Mobil Tahlil" projesinin tanıtımında yaptığı konuşmada, Ar-Ge'nin öneminin Türkiye'de artık anlaşılmaya başlandığını belirtti.
Yıldırım, geçmişte ellerinde tansiyon aletleriyle gezerek, tansiyon ölçenlerin bulunduğunu hatırlatarak, bu projeyle ellerinde bir cep telefonu bulunan "tahlilcilerin" olacağını esprili bir dille anlattı.
Cep telefonu alanında artık konuşmanın işin küçük bir bölümü haline geldiğine işaret eden Yıldırım, yeni buluşlarla bu alanda önemli gelişmeler yaşandığını söyledi.
"Artık bilgi otoyollarını daha da genişletmemiz lazım" diyen Yıldırım, bu tür Ar-Ge ürünlerinin hizmete sunulmasıyla vatandaşın hayatının daha da kolaylaşacağını dile getirdi.
DÜNYADA ÖRNEĞİ OLMAYAN PROJE
Avea üst yöneticisi Erkan Akdemir de Avea'nın bir iletişim şirketi olmasının ötesinde bir teknoloji şirketi de olduğunu belirterek, Ar-Ge merkezinde, dünyadaki yeni teknolojilerin hayata geçirilmesi konusunda çalışmaların sürdüğünü anlattı.
Akdemir, "Mobil Tahlil" projesinin, sağlık uygulamalarını zamandan ve mekandan bağımsız kılarak insanların ayağına götürecek ve devrim yaratacak nitelikte olduğunu ifade ederek, "Sadece Türkiye'de değil, dünyada örneği olmayan bu proje ile bilim kurgu filmlerinde göreceğiniz uygulamaları hayata geçireceğiz" dedi.
Erkan Akdemir, bu projeyle sağlıkta yeni bir formatın yaratılması için öncülük ettiklerini belirterek, projenin 7 bine yakın sağlık ocağını merkezlerdeki gelişmiş sağlık kuruluşlarına bağlayacak bir köprü olacağının altını çizdi.
PROJENİN YARATICISI
Kaliforniya Üniversitesinde biyoteknoloji ve nanoteknoloji alanında araştırmalar yapan Dr. Aydoğan Özcan da projenin detayları hakkında bilgi vererek, üniversitede birtakım hastalıkların teşhisi ve zamanında müdahalesi konusunda çözüm bulmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını anlattı.
Yeni tele tıp teknolojileri geliştirme konularında çalışmalar yaptıklarını söyleyen Dr. Özcan, geliştirdikleri merceksiz mikroskopları cep telefonlarına entegre ettiklerini, böylece tahlillerin yapılabildiğini belirtti.
Avea'nın "Mobil Tahlil" projesinin hayata geçirilebilmesi için teknolojisi ile destek vermeyi teklif ettiğini kaydeden Dr. Özcan, proje çalışmalarının da Avea'nın deneyimi paralelinde sürdüğünü ifade etti.
Konuşmaların ardından mobil tahlilin nasıl yapıldığına ilişkin mini bir demonstrasyon da gerçekleştirildi.
MOBİL TAHLİL
Avea'nın Kaliforniya Üniversitesi ile yürüttüğü uzaktan teşhis sağlamaya olanak tanıyan, sağlık alanında önemli bir gelişme olarak nitelendirilen "Mobil Tahlil" projesi tamamlandığında, cep telefonu aracılığıyla bazı hastalıkların tetkiki için tahlil yapılabilecek.
Proje ile kan sayımı tahlilleri ile sıtma, AIDS, tüberküloz gibi hastalıkların uzaktan tanı ve teşhisi gerçekleştirilebilecek