KTTO’dan verilen bilgiye göre, Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte, beraberindeki Kıbrıs Türk Masası yetkilisi Georg Ziegler, AB Destek Ofisinden Ismo Ulvila ve Avrupa Komisyonu Güney Kıbrıs temsilcisi Georgios Markopouliotis, KTTO’yu ziyaret ederek, Oda Başkanı Günay Çerkez’le görüştü.
Kıbrıs’ta temaslarda bulunan Avrupa Komisyonu Genişleme Genel Müdür Yardımcısı Joost Korte’ye görüşlerini ileten Çerkez, AB’nin sözlerini tutmaması nedeniyle başta iş dünyası olmak üzere Kıbrıslı Türklerin AB’ye olan güveninin giderek azaldığı görüşünü dile getirdi.
EUROBAROMETER ANKETİ
KTTO Başkanı Günay Çerkez, AB’ye olan güvenin azalmasına kaynak olarak Eurobarometer anketini gösterdi.
Çerkez, 2004 sürecinde Kıbrıslı Türklerin AB’ye olan güveninin %90’ların üstüne çıktığını, ancak zaman içerisinde verilen sözlerin tutulmamasıyla Eurobarometer anketine göre bu güvenin %35’lere kadar gerilediğini savundu.
TİCARET HAREKETLENMEDİ
Avrupa Komisyonu’nun 2004 referandum sonrasında Yeşil Hat, Mali Yardım ve Direkt Ticaret Tüzüklerini önerdiğini anımsatan Çerkez, bunlardan Yeşil Hat Tüzüğü’nün Rumların AB’ye alınmadan önce geçirildiğini, bu tüzüğün Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün uygulanana kadar geçici olarak düşünüldüğünü hatırlattı.
Çerkez, Yeşil Hat Tüzüğü’nün sınırlı olması ve Kuzey’de üretilen ürünlerin Güney’de de üretilmesi nedeniyle, ticarette beklenen hareketin sağlanamadığını kaydetti.
Türkiye meşeli ve üzerinde ‘Türk malı’ yazan malların süpermarketlerde yer almasına karşın, Kıbrıs Türk ürünlerinin raflara “psikolojik engeller” iddiasıyla çıkamadığını, dünyanın her yerinden gelen ticari araçların AB içinde rahatça dolaşırken, Kıbrıslı Türklere ait ticari araçların güney Kıbrıs’a geçemediğini söyleyen Çerkez, Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün tanınmaya ilişkin hiçbir şey söylemediğini kaydetti.
ELEKTRİK
Çerkez, Güney Kıbrıs’ta elektrik santralindeki patlamadan sonra iki odanın girişimleriyle Kuzey Kıbrıs’tan Güney Kıbrıs’a elektrik enerjisi satıldığını, ancak kilisenin Türk ürünü elektrik enerjisi almak yerine Rum halkına mum kullanmaları önerisi yaptığını anlattı.
EKONOMİLER ARASINDAKİ FARK GİDERİLMELİ
Doğrudan Ticaret Tüzüğü ile doğrudan uçuşların iki ekonomi arasındaki farkı azaltacağını görüşünü dile getiren Çerkez, iyi niyetle düşünüldüğünde Kıbrıslı Rumların sürdürülebilir barış için iki ekonomi arasındaki farkın azaltılması için çalışmaları gerektiğini belirtti.
ÇÖZÜM SONRASINI DEĞİL ÇÖZÜM ÖNCESİNİ TARTIŞMAK GEREK
Çerkez, PRIO ve diğer kurumlar tarafından yapılan çoğu çalışmanın hep “Çözüm Sonrası”nın nasıl olacağına yönelik yapıldığına dikkat çekerek, “Çözüm Sonrası”nı tartışmanın manasız olduğunu, çünkü çözüm sonrasının, çözüm öncesi ve bugün ile belirlenebileceğini vurguladı.
Çerkez, Rumların sadece ekonomik değil kültürel ve spor konularında da Türklere izolasyonlar uyguladıklarını anımsattı.