Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   17/22 °C
 
 
    KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı  
 
    Trafik Kazası Geçiren KKTC Maliye Bakanı Berova'dan ''iyi ki varsiniz 'açıklaması  
 
    KANTDER'de Antalya Usulü Hibeş Etkinliği  
 
    İbrahim Tatlıses: Reddi miras yapacağım!  
Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı Kırmızı : Krizin Görünmeyen Mağdurları ;Çocuklar
Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı  Kırmızı : Krizin Görünmeyen Mağdurları ;Çocuklar
 
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Girne Koleji Franchise Koordinatörü, Çocuk Gelişimi ve Eğitim Uzmanı Binnur Kırmızı, çocuklar için “Sosyal Devlet” anlayışıyla bir takım politikalara yer verilmesi ve öncelikli hale getirilmesini vurguladığı bir yazı kaleme aldı.
 
27 Şubat 2021 Cumartesi - 13:01


Kırmızı kaleme aldığı yazısında, Ruh Sağlığı ve Çocuk Gelişiminin, Eğitim Uzmanlarının ve Sağlık çalışanlarının bulunduğu farklı disiplinlerden oluşan, Ülkemizde sayısı azımsanmayacak kadar olan Üniversitelerimizin de alanlarla ilgili komitelerine yer verilen “Aile Destek Merkezi”, “Psikososyal Destek Hizmetleri” vb oluşumların hayata geçirilip işlevsel hale getirilmesi ve sürekliliği için yasallaştırılması gerektiğini vurguladı.
Kırmızı: “Uzun Vadede Bu Krizin En Görünmeyen Mağdurları Çocuklarımız”
Kırmızı, 1 yıl önce hayatlarımıza birden bire girerek sadece filmlerden ve romanlardan ibaret olan ve tarihte benzeri görülmemiş bir kriz olan Covid-19 Pandemisi ile mücadelenin halen devam etmekte olduğunu belirterek şunları söyledi;
“Covid-19 Pandemisi, hem bireysel, hem toplumsal, hem de evransel boyutta bir mücadele. Kuşkusuz ki en riskli grup yaşlılar olarak nitelendirilse de; uzun vadede bu krizin en görünmeyen mağdurları çocuklarımız.
Psikososyal yönden büyük bir risk altında olanlar olarak, dolaylı yönden yaşadıkları ve açıklayamadıkları bu belirsizlik ve stres yaratıcı durumlar onların “ruhsal iyilik” hallerini olumsuz yönde etkilemekte.
Yetişkinlikteki fiziksel ve zihinsel sağlığın çocukluk döneminin en önemli evresi olan bu  kırılgan dönemde yaşananlara bağlı olarak, uzun süreli risklerin etkilerini ileride gösterecektir. Bu yüzden krizin görünmeyen mağdurları olarak çocuklarımızın psikososyal durumları ciddiyetle ele alnacak kadar önem taşımaktadır.
Kırmızı: “Evde İzole Haldeyken Nasıl Risk Altında Olduklarını Anlatabilmek için Bir Çok Faktör Sayabiliriz”
Bugün ailelerin izole olmaya dayalı yaşadıkları maddi sıkıntılar; buna bağlı olarak ebeveynlerdeki strese bağlı tahammülsüzlük, ruhsal bozukluklar ve çocukların şiddete ve istismara maruz kalma durumları..
Yine buna dayalı olarak sağlıklı gelişimleri için en önemli unsurlardan biri olan; sağlıklı beslenmenin kalitesinin düşmesi, aileden birinin enfekte olması, çocuğun enfekte/temaslı olması, aileden birinin bu sürecte Hastane deneyimi yaşaması, çocuktan uzak kalması, aile yakınlarından ya da yakın çevreden birinin kaybı, okuldan uzak kalmaları, arkadaş ortamlarından uzak kalmaları, sağlıkçı bir ebeveynin çocuğu olması..
Bunların yanında; Pandemi sürecinde çalışan ebeveyn sahibi olması ve evde tek başına, istenmeyen ihmale maruz kalması, çevirimiçi eğitim nedeni ile internet ve sosyal ağlar üzerinde bulunmayan yasal düzenleme ve denetleme olmaması nedeni ile dışsal istismara uğrayabilmesi, alan daralması ve kısıtlaması yaşaması, evde izole haldeyken nasıl risk altında olduklarını anlatabilmek için daha bir çok faktör sayabiliriz.
Tüm bunlar çocuklarımızda ciddi boyutlarda hasara yol açabilecek; özellikle de psikososyal  açıdan olumsuz etkiler yaratabilecek durumlardır ve çocuklarımızda; korku, kaygı, endişe, agresif tutumlar, uyku bozuklukları, iştah azalmaları, odaklanamama, sebepsiz stres halleri gibi durumlar yaratmaktadırlar.
Kırmızı: “Aile İçi Olumlu ve İyi Bir İletişimi Olmayan Çocuklar, Birtakım Kalıcı Psikososyal Bozukluklarla Karşı Karşıya Kalabilmektedirler” 
Özellikle aile içi olumlu ve iyi bir iletişimi olmayan çocuklar, duygularını paylaşamadıkları için; kaygı ve endişelerini paylaşamadıklarından bu belirsizlik durumlarından kendi başlarına başa çıkmaları gerektiğini düşünerek, daha çok karamsarlık ve birtakım kalıcı psikososyal bozukluklarla karşı karşıya kalabilmektedirler.
Tek sosyal dünyaları internet ve sosyal ağlar olan çocuklarımız, orada da güvende değildirler. Dolayısıyla sürecin en büyük mağdurları onlardır. Tüm bu yaşanan süreci onlar için en az riskli hale dönüştürebilmek için ebeveynlerin yapabileceği en önemli şey; Durum ne olursa olsun olumlu iletişim içerisinde olabilmektir. Çocuklarımızın duygu ve düşüncelerini paylaşmasını sağlayarak, korkularını hafifletmek sevgi ve güven hissini verebilmektir. Davranışlarını, tepkilerini, uyku ve beslenme düzenlerini gözlemleyerek, ihtiyaçlarını anlamaya çalışarak gerekiyorsa; bu konularda destek sağlayabilmek, destek alabilmektir.  Olumlu tutum ve davranışlarla onlara iyi birer model olabilmektir.
Tüm aile bireylerinin (çocukların yaşı kaç olursa olsun) birlikte oturduğu, aile büyüklerinin çocukluk deneyimlerini anlattığı ortamlar, Aile bireylerinin katıldığı ev içi aktivite ve etkinlikler, hem bağları güçlendirecek; hem de çocuktaki güven hissini artırarak, iletişimin de olumlu yönde gelişmesini sağlayacaktır.
Kırmızı: “Çocuklarımız İçin Sosyal Devlet Anlayışıyla Bir Takım Politikalara Yer Verilmeli”
Ancak, ailelerin tüm bunları sağlıklı bir şekilde yapabilmesi için; Çocuklarımız için Sosyal Devlet anlayışıyla bir takım politikalara yer verilmeli ve öncelikli hale getirilmelidir, önemsenmelidir,,
Ruh Sağlığı, Çocuk Gelişimi, Eğitim Uzmanlarının ve Sağlık çalışanlarının bulunduğu farklı disiplinlerden oluşan, Ülkemizde sayısı azımsanmayacak kadar olan Üniversitelerimizin de alanlarla ilgili komitelerine yer verilen “Aile Destek Merkezi” , “ Psikososyal Destek Hizmetleri” vb oluşumların hayata geçirilip işlevsel hale getirlmesi ve sürekliliği için yasallaştırılması gerekmektedir.
Küçük bir ada toplumu olarak bu alanlarda bir çok mezunumuzun olduğu da düşünülürse, her aileye ulaşabilmek ve her çocuğa dokunabilmek mümkündür. Ailelerin bilinçlendirilmesi, ruhsal iyilik hallerinin güçlendirilmesi, sağlıklı bireyler yetiştirebilmek için gereklidir. Alım gücünün normal üstü fiyatlar nedeni ile düştüğü bu süreçte; et, süt, yumurta gibi temel gıda besinlerinin denetlenerek makul seviyeye çekilmesi, yine çocuklarımıza  dolaylı bir destek olması mümkündür.
Kullanılan internet ve sosyal ağların, özellikle çocukların ahlaki yapılarında dezenformasyon yaratan platformların, bir an evvel belirlenip yasal çerçeve zemini oluşturularak sınırlandırılması, kontrol ve denetimin yapılması gibi bir çok yöntem mümkündür.
Eğitimin en geri plana atıldığını gördüğümüz bu süreçte, biz ebeveynler ve eğitmciler; çocuklarımızın psikkososyal sağlıklarının, ahlaki gelişimlerinin kısaca bütünsel gelişimlerinin en üst düzeyde önemsenmesi, desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Yoksa üzülerek söylemek gerekir ki bir nesli kaybedeceğiz.. 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Antalya'nın Salgınla Mücadelesinde Yeni Dönem 2 Mart'da Başlıyor
 
RES-BİR :KKTC'de marketlerin yemek ve pasta satışlarını durdurun
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Testi negatif çıkan Başhekim Dr.Birinci :Kısmetse 14 gün sonra görevimin başındayım
Girne Dr. Akçiçek Hastanesi Başhekimi Dr. Ceyhun Birinci, son yapılan ...
Arizona Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü Ara Dönem Öğrenci Kayıt Fırsatı
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde bulunan, “Arizona Üniversitesi ...
Dekan Prof.Dr.Ünyayar'dan Aşı ve Korunma Önerileri
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali ÜNYAYAR, ...
KKTC'de Dr. Şükrü Onbaşı'dan Sitem Dolu Paylaşım : “Göğüs yoğun bakımı devre dışı”
KKTC'de Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görevli Dr. Şükrü ...
 
 
Dr. Cenkler Verem Dünyada İlk 10 Ölüm Sebebi Arasında
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) bünyesinde dispanser hizmeti veren “Smart ...
KKTF Cumhurbaşkanlığı Kupası’nın sahibi GAÜ oldu
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, müsabakalar sonunda dereceye giren takım ...
GAÜ'lü Pilotoj Öğrencileri Eğitim Uçuşlarına Bursa'da Başladı
Girne Amerikan Üniversitesine (GAÜ) bünyesinde hizmet veren Uluslararası ...
GAÜ Öğretim Üyesi Dilara Altan :Çocuğun Mizacına Saygı Duyulmalıdır
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji ...
 
 
Arizona Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü Kayıtları Devam Ediyor
Global eğitim kurumu olan “Arizona Üniversitesi Kıbrıs Kampüsü”ne de öğrenci alımları devam ediyor.
Dr.Güllüelli :Covit-19 ve mevsimsel grip belirtileri çok benziyor
Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Hemşirelik ve Ebelik Yüksek Okulu Öğretim ...
Aile ve Ergen Arası Davranışsal Problemlere karşı Nasıl İş Birliği Yapılmalı
Girne Amerikan Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Dilara ...
KKTC Tabipler Birliği Uyardı
Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, kış aylarında üst solunum yolu viral enfeksiyonların ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı

KKTC'de Meteoroloji Fırtına İçin Uyardı

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
ABD ve İsrail’in Çöküş Süreci mi Başlıyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya