Genel Sekreterliğin sorumluluğunda kurulacak 12 başkanlık, kendi alanlarında bilimsel çalışmalarla politika ve strateji geliştirecek. İddiaya göre, bu başkanlıklar, devlet kurumları ile koordinasyonu sağlayacak ve tavsiyeleri ile hükümete katkı sunacak. Ancak Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesinden itibaren Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Erdoğan’ın güdümünde bir yönetim sergilediği eleştirileri yapılıyor, Erdoğan da ‘alışılagelmiş bir Cumhurbaşkanı olmayacağı’ mesajını sıklıkla veriyordu.
Yeni başkanlıklar ve görevleri şöyle olacak:
GÜVENLİK POLİTİKALARI BAŞKANLIĞI: Yeni Ulusal Güvenlik Konseyi olacak. Güvenlik politikaları, çözüm süreci, Gülen cemmati ile mücadele başta olmak üzere ulusal güvenliği ilgilendiren tüm alanlarda çalışmalar yapacak, politika ve stratejiler üretecek.
ULUSLARARASI İLİŞKİLER BAŞKANLIĞI: Türk dış politikasına farklı bir bakış sunacak, dünya gündemini takip edecek, trendleri izleyecek, yakın gelecek ile ilgili analiz ve öngörülerde bulunacak, sorunlara alternatif çözüm önerileri geliştirecek.
STRATEJİ BAŞKANLIĞI: Cumhurbaşkanlığı’nın daha etkili çalışması, halka açılması, kaynakların efektif kullanılması ve Beştepe ile Çankaya arasında güçlü iletişimin kurulması için stratejiler oluşturacak. Cumhurbaşkanlığı’nın kendi iç işleyişinin de güçlendirilmesinden sorumlu olacak.
SOSYAL VE KÜLTÜREL İŞLER BAŞKANLIĞI: Cumhurbaşkanlığı’nın bünyesindeki sosyal ve kültürel programların yanında, tüm vakıf, STK ve sanat dünyası ile yakından çalışacak. Türkiye’nin özellikle sanatın her alanında dünyada ses getirecek işlere imza atması için özel çalışma yürütecek.
EKONOMİ İZLEME VE KOORDİNASYON BAŞKANLIĞI: Ekonomi politikalarına ve dış yatırıma yönelik hükümet çalışmalarına destek olmak için strateji ve öneriler geliştirecek. Uzmanlar yaptıkları çalışmalarla hükümet politikalarının güçlendirilmesine, istişare mekanizmasının genişletilmesine katkı sağlayacak.
BİLGİ TEKNOLOJİLERİ BAŞKANLIĞI: Teknolojik sıçrama için gerekli altyapının kurulması, kurumların geliştirilmesi, üniversitelerin durumu ile ilgili çalışmalar yapacak. TÜBİTAK, bakanlıklar, üniversiteler arasında koordinasyon görevi görecek.
KURUMSAL İLETİŞİM BAŞKANLIĞI: Cumhurbaşkanlığı’nın sosyal platformlar, toplumsal etkinlikler ve internet ortamındaki tüm faaliyetlerinden sorumlu olacak. Ayrıca, Çankaya Sofrası gibi faaliyetlerin sayısını geliştirerek Cumhurbaşkanlığı’nın iletişimini güçlendirecek.
HALKLA İLİŞKİLER BAŞKANLIĞI: Vatandaş ile Cumhurbaşkanı’nı yakınlaştıracak, vatandaşın sorunlarını daha hızlı çözülmesini sağlayacak, Cumhurbaşkanının toplumsal meselelerdeki eli olacak. Halihazırda Cumhurbaşkanlığı’nın yürüttüğü sorumluluk projelerini takip edecek, bunların sayı ve niteliğini artıracak.
İÇ İŞLEYİŞ İÇİN 4 BAŞKANLIK: Cumhurbaşkanlığı iç işleyişini düzenlemek için dört başkanlık birimi kuruldu: İdari ve Mali İşler, İnsan Kaynakları, Hukuk Hizmetleri, Kanun ve Kararlar Başkanlığı.
BAKANLAR KURULU’NA ANLATACAK
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni Cumhurbaşkanlığı yapısını ve yapacakları çalışmaları, 19 Ocak’taki Bakanlar Kurulu’nda anlatacak. Daha güçlü koordinasyon ve birlikte çalışma ile Türkiye’nin hedeflerine daha çabuk ve kararlı ilerleyeceğini dile getirecek. Tüm bakanlıklara “Her türlü çalışmanızda biz de size destek için burada olacağız” mesajı verecek.