Dün Lefkoşa Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki eylemin ardından bu sabah da Gazimağusa Devlet Hastanesi önünde eylem gerçekleştirildi.
Eylemde “Bağış Dediniz, Maliye Makbuzu Kestiniz”, “Eşel Mobili Dondurdunuz, Elektriğe Zam Yaptınız, Yetmedi Mi?”, “Elinizi Cebimizden çekiniz” “Sosyal Devlet, Soyan Devlet Oldu” yazılı pankartlar ve Atatürk’ün emekliler ve yaşlılara ilişkin veciz sözlerini içeren pankart dikkat çekti.
Eylemde, bağış adı altında ücret tahsil edilmesini protesto amacıyla üzerinde “Gönüllü Bağış Kutusu. Hükümet: Allah Rızası İçin” yazan temsili bağış kutusuna bozuk para atıldı.
Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi Başkanı Mustafa Tolga’nın konuşma yaptığı sırada bir sigorta emeklisi hastanede muayene için kendisinden 5 TL alındığını bildirerek tahsilat makbuzunu gösterdi.
Tolga da, Başbakan ve Sağlık Bakanı’nın gönüllük esasına dayandığını açıklamasına rağmen, bu tür tahsilatların yapılmasını gördükçe üzüldüklerini ifade etti.
TOLGA
Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi Başkanı Mustafa Tolga eylemde yaptığı konuşmada, sağlıkta yıllardır var olan belli miktardaki sağlık ücreti tahsilinin Memur-Sen’in mahkemede açtığı dava sonucunda geçtiğimiz yılın ekim ayında durdurulduğunu belirterek, olması gerekenin de bu olduğunu, çünkü yasalara aykırı olduğunu söyledi.
Tolga, başlangıçta yüzde 5 olan tahsilatın mayıs ayında yüzde 20’ye çıkarıldığını, şimdi Sağlık Bakanı’nın açıklamalarından anladıkları kadarıyla geçmişteki tahsilatların bağış kapsamı altında yapıldığını, Sağlık Fonu adı altında yeni bir tüzük yapılarak muayene ve ameliyatlarla ilgili rakamlar belirlenerek devlet hastanelerine gönderildiğini ve bu kapsamda ücretlerin tahsil edilmeye başlandığını kaydetti.
Tolga, çalışan ve emekli kesimin 2005 yılından beridir artış almadığını, 2011 yılında hayat pahalılığının dondurulduğunu, bu nedenle maaş ve ücretlerde yüzde 14.72 oranında kayıp olduğunu, buna dövizdeki artışın da eklenmesiyle son bir yılda çalışan ve emeklilerin maaşlarının yüzde 35 civarında eridiğini söyledi.
Tolga, katkı adı altında olsa bile emekli ve çalışandan, yoksul ve işsizden yeniden para talep edilmesinin insaf sınırlarını açtığını söyledi.
Uygulamayla ilgili kamuoyunda oluşan tepkilere Başbakan İrsen Küçük ile Sağlık Bakanı Ahmet Kaşif’in “gönüllülük esasına dayanır, katkıdır, isteyen verir isteyen vermez” yönünde açıklamalar yaptıklarını hatırlatan Tolga, “Uygulamaya baktığımızda üyelerimizden, vatandaşlardan gelen telefonlara kulak verdiğimizde, her hastaneden farklı uygulamalar olmakla birlikte herkesten bu paranın talep edildiğini ve bir çok yerde para alınmadan işlem yapılmadığını gözlemlemekteyiz” diye konuştu.
Tolga, vatandaşların yasalara uymakla mükellef olduğu gibi hükümet edenlerin de ülkenin hukuk devleti olduğunu bilmesi ve yasalara uyması gerektiğini, eylemlerini bu amaçla gerçekleştirdiklerini, hükümetin yasa dışı uygulamaların dışına çıkmasını engellemek için ellerlinden geleni yapacaklarını söyledi.
Tolga, eylemin diğer bir amacının da hukuk devletinde yaşandığını kamuoyuna da ısrarla vurgulamak olduğunu, vatandaşın hakkını korumasını öğrenmesi gerektiğini söyledi.
Hayat pahalılığın dondurulması, dövizdeki yüzde 20’lik artış ve elektriğe yapılan artışla birlikte vatandaşın zaten yüzde 40’lık bir kayıpla bütçeye katkı yaptığını söyleyen Tolga, zar zor geçinen vatandaşa her fırsatta yeni yükler yüklemenin insaf ve vicdan sınırlarını aştığını belirterek, “Kimse bizden artı katkı isteyemez, istese bile bunu bizim verecek gücümüz yoktur. Başlattıkları bu uygulamayı geri alacaklar” dedi.
Ülkede, Kanser Hastalarına Yardım Derneği, Kızılay ve Ortopedik Özürlüler Derneği gibi bir çok dernek, kurum ve kuruluşun bağış toplarken kutular kullandığını söyleyen Tolga, gönüllülük esasına dayanıyorsa bu tip kutular hastanelere konmak suretiyle gücü olan vatandaşların katkıda bulunabileceğini ifade etti ve eylemde yer alan bağış kutusunun da bunu sembolize etmek amacıyla kullanıldığını kaydetti.
Tolga, hükümeti ve Sağlık Bakanlığı’nı sağduyuya davet ederek, uygulamanın bir an önce sonlandırılmasını talep etti ve aksi takdirde konunun yargıya intikal edeceğini söyledi.
Hükümet etmenin ciddi bir iş olduğunu, yapılanın doğru olmadığını savunan Tolga, “Yasal hakları varsa yasa yapsınlar, yasa yasalsa uygulasınlar. Eğer yasal hakları yoksa, bu gönüllük ve bağışsa uygulamayı durdursunlar, benim halkımı, yaşlımı ve emeklimi huzursuz etmesinler. Bizi de hastane önlerinde eyleme yapmak zorunda bırakmasınlar” dedi.
Tolga, by pas ameliyatı için 6 bin TL gibi rakamlar telaffuz edildiğini, neye göre ve ne kadar para alınacağının dahi bilinmediğin, telaffuz edilen rakamların özel hastanelerde alınan rakamlarla hemen hemen aynı olduğunu savundu.
Uygulamayla ilgili tepkilerde emeklilerin ön plana çıkmasına da değinen Tolga, emeklilikte sağlığın çok önemli olduğunu, emeklilerin en büyük sorunlarının sağlık olduğunu ekledi.