Halkın Adalet Konseyi (HAK) Genel Sekreteri Mustafa Ulaş, hükümetten, özel hastaneleri ve eczaneleri de kamuya açmasını beklerken, devlet hastanelerinde verilen hizmetlerin ücretli hale gelmesinin anlaşılacak bir durum olmadığını ifade ederek, “Hükümete çağrımız bu uygulamadan vazgeçmesidir” dedi.
Ulaş, sosyal devlet anlayışının; maddi ve manevi anlamda güçsüzleri korumak, yoksul ve muhtaç insanlara yasalara bağlı olarak her türlü yardımı yapmayı, bu çerçevede kişilerin eğitim, sağlık ve diğer tüm alanlarda insan onuruna yaraşır bir şekilde yaşamasını sağlamayı öngördüğünü, KKTC Anayasası’nın da bu yükümlülüğü devleti yönetenlere bir görev olarak verdiğini kaydetti.
HAK Genel Sekreteri Mustafa Ulaş bugün yazılı bir açıklama yaparak, hastanelerde yapılan ücret değişikliklerini eleştirdi.
Ulaş, Anayasa’nın devlete verdiği görevleri anımsatarak, vatandaşlara sağlık hizmeti sunmanın görev olduğunu ve sosyal devlet anlayışını garanti altına aldığını ifade ederek, şu görüşleri ortaya koydu:
“Devlet hastanelerinde verilen birçok hizmet için ücret alınmaya başlanması, bütün bu maddeleri yok saymaktadır. Oysa bu maddelerin zaten birçoğu hayat bulmazken, sosyal devlet kırıntıları da ortadan kalkmaktadır bu uygulamayla.
Biliyoruz ki, Türkiye’de özel hastaneler, eczaneler ve tıp fakülteleri de sigortalılara ve emekli sandığına bağlı olanlara ve emeklilere açılmış; kişiler özele giderse devlet bunun yüzde 60’ını ödemektedir. İlaçta ise bu daha fazladır. Bizde ise devlet hastanelerinden doğru dürüst hizmet alınamaz iken, ilaç da zaten hastanelerde yoktur.
Bizim talebimiz, özel hastanelerin ve eczanelerin de kamuya açılmasını öngörürken, şimdi bir de devlet hastanelerinde verilen hizmetlerin ücretli hale gelmesi, anlaşılacak bir şey değildir.
Hükümete çağrımız bu uygulamadan vazgeçmesidir. Gerekli olan finansmanın nereden bulunacağı ise, vergi verenlere ve vermeyenlere bakıldığı zaman açıkça görülmektedir.”