Antalya Tarım Müdürü Bedrullah Erçin, son yıllarda Türkiye'de görülmeye başlayan ve özellikte domates başta olmak üzere, biber ve patlıcanda verim ve kalite kaybına yol açan ''Tuta Absoluta'' zararlısına karşı mücadelenin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.
Örtüaltı üretimde yeni bir sezona girildiğini, çiftçilerin ekim planları yapmaya başladığını belirten Erçin, Tuta Absoluta zararlısı nedeniyle Antalya ve ilçelerinde bazı çiftçilerin domates ekimi yapmayacağı yönünde söylentilerin arttığına dikkati çekti.
Bazı çiftçilerin yeni sezonda domates ekimi yapıp yapmama konusunda endişeli olduğunu ifade eden Erçin, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı olarak bu zararlı ile mücadelede gerekli çalışmaları yaptıklarını kaydetti. Erçin, şöyle devam etti:
''Örtüaltı üretimde yeni bir ekim sezonuna girmiş bulunuyoruz. Türkiye'nin yaş sebze ihracatında domatesin çok önemli bir payı var. Antalya'dan yapılan yaş sebze ihracatında ise domatesin payı yüzde 60 civarında bulunuyor. Üreticiler çekinmeden domates ekebilir. Aksi takdirde gelecek sezon fiyatlar artar. Çiftçilerimiz ''Tuta Absoluta'' zararlısı nedeniyle üretim planlamalarını sakın bozmasın. Domatesi çekinmeden ekebilirler. Üretici kendisine güvensin, bu zararlıya karşı başarılı olacağına inansın. Bu sorunu da aşarız. Antalya üreticisi ve çiftçisi son yıllarda ne zorlukları başardı. Zirai ilaç kalıntısı sorunu vardı, artık bu sorun yok. Geçmişte başka sorunlarımız da vardı. Hepsini teker teker aştık. Bu sorunu da aşacağız. Gerekli entegre tedbirler alınırsa Tuta Absoluta diye bir zararlı kalmaz.''
Üretici ve çiftçinin domates ekiminden vazgeçmesi durumunda iç piyasada fiyatların artacağını, ihracatın tehlikeye düşebileceğini vurgulayan Erçin, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Üretici ve çiftçilerin ekim yapmaması durumunda yeni sezonda fiyatlar artar, domates üretimi çok azalır. Bu kez biber ve patlıcan üretimi artar. Üretim fazlası olacağı için de üretici para kazanamadığı için ürününü döker, emeği boşa gider. Domates ekimi yapılmaz ve az üretim olursa ihracat da zarar görür. Dış talebi karşılayamayız. Tuta Absoluta zararlısına karşı eylem planı yapıldı. Eylem planı adım adım uygulanıyor.''
Erçin, Tuta Absoluta zararlısı ile mücadele kapsamındaki çalışmaların geçen yıl Aralık ayından itibaren başlandığını, bu yıl Şubat ayında geçici ilave önlemlerin alındığını belirterek, bu süre içinde 274 çiftçi toplantısı yapıldığını ve 23 bin 280 çiftçinin eğitimden geçirildiğini bildirdi.