Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   26/32 °C
 
 
    Akdeniz Üniversitesi’ne Academic Minister Ödülü  
 
    AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi  
 
    KKTC Milletvekili Hasan Küçük :Tehlikenin Farkına Varmalıyız  
 
    Muratpaşa Doğa Kampı başlıyor  
Eroğlu: Önemli Olanın, Her İki Halkın da Benimseyeceği Bir Anlaşma
Eroğlu: Önemli Olanın, Her İki Halkın da Benimseyeceği Bir Anlaşma
 
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugün ara bölgede gerçekleştirilen görüşme dönüşünde Cumhurbaşkanlığı’nda yaptığı açıklamada, görüşmede, Yönetim ve Güç Paylaşımı ile Mülkiyet konusunu ele aldıklarını, Rum tarafının her zaman olduğu gibi Toprak’taki harita ve rakamları gündeme getirdiğini söyledi.
 
4 Ocak 2012 Çarşamba - 16:30

Kendilerinin daha ziyade Mülkiyet ile Yönetim ve Güç Paylaşımı ile ilgili durumu gündeme getirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı, kendi görüş ve düşüncelerini ortaya koyduklarını ifade etti.
Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın bazı veriler istediğini belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bu verileri de hazırlamaya çalıştıklarını ve karşı tarafa sunacaklarını kaydetti.
“Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varılabilir düşüncesiyle bazı esneklikler de ortaya koyarak sorunu çözme gayretinde olacaklarını” belirten Eroğlu, bunun mümkün olup olmayacağını Grentree zirvesinde daha net göreceklerini kaydetti.
Hassasiyetle üzerinde durdukları konunun Kıbrıs Türk halkının da kabul edebileceği bir anlaşmaya varmak olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı, “Bugün de kendilerine ifade ettiğim gibi, onun kendini halkını düşünmesi ne kadar doğalsa, benim de kendi halkımı düşünmem o kadar doğaldır...” dedi.
Önemli olanın, her iki halkın da benimseyeceği bir anlaşma arayışında olduklarını masada da ortaya koyduklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı, bugünkü görüşmenin samimi bir ortamda geçtiğini belirtti.
Greentree’ye giderken yapılması gerekenlerin detaylı konuşulmaya çalışıldığını, tarafların BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer’ın arzusu üzerine kendisine verdikleri “outline (ana hatları içeren taslak)” belgelerinin önümüzdeki günlerde karşılıklı teati edileceğini ifade eden Eroğlu, “Ümit ederim ki o belgeleri de esas alarak Kıbrıs’ta bir anlaşmaya varabiliriz” dedi.
SORULAR
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Cumhurbaşkanı, CTP’nin bazı eleştirilerinin anımsatılması üzerine, bazı şahıs ve gazetelerin, kendisinin Kıbrıs TV’de yayımlanan bir konuşmasını bilinçli olarak yanlış almaya çalıştıklarını kaydetti.
Kıbrıs gazetesinin ertesi gün, “Eroğlu devletin adını değişmek ister” şeklinde manşet attığını söyleyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Ancak manşetin aşağısındaki yazı okunmamıştır” dedi.
Söz konusu açıklamaları Reşat Akar’ın programında yaptığını ifade eden Cumhurbaşkanı, şöyle dedi:
“Ne konuştuysam o gün saat 5’te, tv ekranlarını izleyenler gayet net şekilde görmüşlerdir. Cumhurbaşkanlığı internet sitesinde de, ne konuştuysam hepsi yazmaktadır. Konuyu istismar etmeye çalıştılar. Bugün hem sayın Çakıcı hem de sayın Yorgancıoğlu’na konuşma tutanaklarını gönderdim. Gazeteciler, bazen manşet atarlar ama o yazı okunduğu zaman, manşette yazılan, yazıda yoktur”
Kendisinin açıklamalarının yazı şeklinde değil, TV’den yapılan açıklamalar olduğunu ifade eden Eroğlu, Kıbrıs’ta bir anlaşma olsa da olmasa da ülkedeki tüm partilerin “anayasal değişiklik gerekir” şeklindeki açıklamalarının ortada olduğunu, Meclis’in daha iyi çalışması için Meclis İç Tüzüğü’nün değişmesi gereğinin ortaya konulduğunu, anlaşma olsa da olmasa da bazı hayati yasal değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.
“DEVLETİN ADININ DEĞİŞECEĞİNDEN BAHSETMEDİM”
Program sunucusunun, İslam Konferansı Teşkilatı’nda (İKT), gözlemci üye olarak KKTC yerine “Kıbrıs Türk Devleti” ibaresinin yer aldığını belirterek, değerlendirmesini sorduğunu anlatan Cumhurbaşkanı şunları kaydetti:
“Annan Planı’nda geçen isim olduğu için İKT gözlemci üyeliğimiz bu isimle yazılmıştır. ‘Kıbrıs Türk Devleti’, Annan Planı’nda olan bir isimdi. O günlerde UBP haricinde tüm siyasi partiler, ‘Kıbrıs Türk Devleti’ ismini benimsemiş, anayasa değişikliğini bile Meclis’ten geçirmişlerdi. Dolayısıyla o cümlelerin, ‘Eroğlu anlaşma istemez, devletin adını değiştiriyor’ diye yorumlanması yanlıştır, çünkü ben devletin adının değişeceğinden bahsetmedim.
Tavsiye ederim, tv ekranlarında verdiğim mülakat bizim siteden izlensin. Sayın Yorgancıoğlu ve Çakıcı da, gönderdiğim konuşmanın metnini herhalde daha gerçekçi bir gözle okur ve basına yansıtırlar. Çünkü, ‘Eroğlu uzlaşma istemez’ şeklindeki yorumlar son günlerde artmıştır. Hristofyas’ın TV ekranlarında boy göstermesi ve bazı gazetecilerle mülakat yapmasıyla ‘Hristofyas anlaşma ister Eroğlu istemez’ şeklinde yorumlar yapılmaya başlanmıştır. Bugün de Hristofyas ve Downer’ın önünde açıkça söyledim, ‘Ben sizden daha çok anlaşma istiyorum. Kıbrıs Türk halkı anlaşma konusunda Rum halkından daha samimidir çünkü Kıbrıs Türk halkının anlaşmaya daha fazla ihtiyacı vardır.”
Bu sözleri kayıtlara geçecek şekilde tekrar ettiğini belirten Cumhurbaşkanı, ülke içindeki bazı çevrelerin siyasi nedenlerle “Eroğlu anlaşma istemez” şeklinde konuşmasını yadırgadığını vurguladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hristofyas’ın TC Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmek istediği belirtilerek, kendisinin Yunanistan Başbakanı ile görüşmek isteyip istemediğinin sorulması üzerine ise şöyle dedi:
“Hristofyas’ın, harita ve rakamlar en son görüşülecek şeklinde prensip anlaşması olmasına, BM Genel Sekreteri’nin Mart belgesine de yansıdığı gibi bu prensibe rağmen, bu konudaki söylemlerini tekrarlaması Kıbrıs Türk tarafında tepkilerin doğmasına, Rum tarafında ise, Kıbrıs Rum halkının istediklerini ortaya koymak ve özellikle Şubat ayında adaylığını pekiştirmek için söylediği sözlerdir.
Sayın Hristofyas, zaman zaman sayın Erdoğan ile de görüşmek istemektedir ama siz de farkındaysanız ‘Türkiye anlaşma istemez’ diye yorumlar yapmaktadır. Geçmişte, TC Dışişleri Bakanı, Papandreu başbakan iken şöyle bir öneri yapmıştı: ‘Madem ki TC Başbakanı ile görüşmek istiyor, o zaman Yunanistan Başbakanı da KKTC Cumhurbaşkanı ile görüşeceğini ilan etsin bir araya getirelim’ dedi.
Bunu da kabul etmediklerini biliyorsunuz. O zaman devlet olarak tanıyacakları düşüncesinde, bu gibi görüşmelerin kendileri için doğru olmayacağını düşünerek reddetmişlerdir.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, Hristofyas’ın, “Kıbrıs’ta ne küçük bir Türkiye ne de küçük bir Yunanistan olmamalı” dediği belirtilerek değerlendirmesinin istenmesi üzerine de, buranın KKTC olduğunu ve bir anlaşma olursa da Kıbrıs Türk halkının yaşayacağı bir kurucu devletin var olacağını, dolayısıyla Türkiye veya Yunanistan yaratmaya çalışmadıklarını söyledi.
Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının huzur ve güven içinde Türkiye’nin garantisinde, özgür topraklarında, özgürce ve onuruyla yaşayacağı bir anlaşma yapmaya ve bu anlaşmayla da AB’ye girmeye uğraştıklarını vurguladı.
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Trabzonspor, Belediyespor Maçı Hazırlıklarına Başladı
 
Başkan Evcilmen'den Emeklilere Özel Kahve
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Bakanlar Kurulu Toplandı
Bakanlar Kurulu, Başbakan İrsen Küçük başkanlığında yılın ilk toplantısını yapmak üzere toplandı.
Liderlerin Yeni Yıldaki İlk Görüşmesi Başladı
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Dimitris Hristofyas, ...
Gazimağusa’da Su Borularının Değiştirilmesinde Sona Yaklaşıldı
Gazimağusa’da asbestli su borularının değiştirilmesi projesinde sona yaklaşıldı.Gazimağusa ...
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Bozer ve Heyeti Ankara'ya Gidiyor
Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer başkanlığında Cumhuriyet Meclisi ...
 
 
Bulutoğluları’ndan BES Yetkililerine Çağrı
LTB Başkanı Cemal Bulutoğluları, Belediye’de grev başlatan BES yetkililerine, ...
Cumhurbaşkanı Eroğlu'ndan Newyork Zirvesi Öncesi Bilgilendirme
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 22-24 Ocak’ta New York’ta yapılacak zirve ...
BES’ten Lefkoşa’da Grev Kararı
Belediye Emekçileri Sendikası (BES), Lefkoşa Türk Belediyesi’nde (LTB) ...
KTGB, Cumhurbaşkanı Eroğlu’nu Ziyaret Etti
KTGB Başkanı Cenk Mutluyakalı ve beraberindeki yönetim kurulu üyeleri, ...
 
 
KKTC’de Güvenli Doğum Belgesi Uygulanması Başladı
Güvenli doğum kayıt belgesi uygulamasına bugünden itibaren başlandı.İçişleri ...
KKTC’nin yeni ismi KKTD olabilir
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2012’de çözüm olmaması durumunda yeni ...
Devlet Piyangosu Çekildi
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde heyecanla beklenen yılbaşı Devlet Piyangosu çekildi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’ndan, Avustralya’daki Kıbrıslı Türklere Yeni Yıl Mesajı
KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Avustralya Devlet Radyosu Türkçe Servisi ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram  Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi

AK Parti İstanbul Milletvekili Serkan Bayram Dünyaya Birleşmiş Milletlerden Seslendi

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Avrupa Birliği Değişime Gebe
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya