8 -14 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek festivalde, Türk ve dünya sinemasının arşivine gömülmüş, kaldıkları tozlu raflardan çıkarılıp yıllar sonra restore edilen Lütfi Akad’ın yönettiği “Hudutların Kanunu” ve yönetmenliğini Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yaptığı 1930 yapımı “Kalabaka”, Pelikülün İzinde başlığı altında gösterilecek.
Altın Portakal kapsamında ilk kez geçen yıl başlatılan “Pelikülün İzinde” gösterimleri, festivalde sinemaseverlerin büyük ilgisini görmüştü. Geçen yıl “Pelikülün İzinde” başlığı altında, Türk sinema tarihi kaynaklarında adı geçmeyen, İstanbul’da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyan “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği” , Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi ‘Kara Lale Bayramı - 1918’, “Kadın Charlie Chaplin” olarak anılan Mabel Normand’ın rol aldığı “The Floor Below - 1918’ ve hiçbir kopyasının var olmadığına inanılan ‘Beyond The Rocks - 1922’gösterimleri yapılmıştı.
Yılmaz Güney’e Altın Portakal kazandıran “Hudutların Kanunu” Antalya’da
“Pelikülün İzinde” gösterimlerine bu yıl da devam edecek olan Altın Portakal,
Lütfi Akad’ın filmi
“Hudutlarını Kanunu”nu sinemaseverler ile buluşturacak. 1966 yapımı filmde, geçen yıl Altın Portakal’da özel bir bölümle anılan ve restore edilmiş filmleri gösterilen usta oyuncu-yönetmen
Yılmaz Güney, bu yıl Altın Portakal’da yaşam boyu onur ödülünü alacak olan usta oyuncu
Tuncel Kurtiz,
Erol Taş, Pervin Par, Tuncer Necmioğlu rol alıyor.
Kaçakçı olmamak için direnen ama koşullara yenik düşerek kaçakçılığa başlayan Hıdır’ın öyküsünü anlatan “Hudutların Kanunu”, 1967 yılında düzenlenen Altın Portakal’da en iyi ikinci dram filmi seçilirken, Yılmaz Güney’e de en iyi erkek oyuncu dalında Altın Portakal kazandırmıştı.
64. Cannes Film Festivali’nde gösterilen ve büyük ilgi gören filmin restorasyonu ünlü yönetmen Fatih Akın’ın öncülüğünde yapıldı. WCF’nun (Dünya Sinema Vakfı) talebi üzerine, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan filmin kopyasını alan filmin yapımcısı Dadaş Film, kopyayı WCF’a iletti. Özenli bir çalışmanın ardından Hudutların Kanunu dünya sinema kültürüne tekrar kazandırıldı.
Çingeneleri anlatan Balkan filmine Çingene müzik grubu eşlik edecek
Geçen yıl Hollanda Eye Film Enstitüsü’nün desteğiyle gerçekleştirilen “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği “ Baba Zula’nın canlı performansı ile renkli bir gösterim yapmıştı. Altın Portakal, bu yıl da benzer bir gösteriye programında ev sahipliği yapacak.
Yönetmenliğini
Fred Von Bohlen-Hegewald’ın yaptığı 1930 yapımı
Kalabaka, Balkanlar’da yaşayan çingenelerin o dönemki hayatlarına tanıklık etmemizi sağlıyor. Filmin restore kopyası Türkiye’de ilk defa, 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gerçekleştirilecek. Film,
Kingalita and the Very Good Band grubunun canlı performansı eşliğinde Antalya’da izleyici ile buluşacak.
Çingene, Balkan, Macar ve oryantal müzik geleneğini genlerinde taşıyan Macar şarkıcı Kingalita, 2009 yılında The Very Good Bandmüzik grubunu kurulmasına ön ayak olur. Grup, Türkiye’den Azerbaycan’a, Balkanlar’dan Mısır, Rusya, Ukrayna ve Yunanistan’a kadar sürekli değişen konuk sanatçıları ve kadrosuyla, kısa sürede saygınlık ve popülerliğe kavuşur. Bu haklı övgüde Kingalita’nın karizmatik, enerjik performansı ve insanın içine işleyen sesinin de payı büyük.