Geçtiğimiz ay yapılan Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçiminde kampanyalarda yayılan bu tür haberleri engelleyemediği yönündeki eleştiriler şrketin bu kararında etkili oldu.
Facebook’un yeni uygulaması, Associated Press (AP) ve ABC News gibi haber kaynaklarından yararlanarak doğru olmayan haberlerin işaretlenmesi,kullanıcılara sahte haber uyarısıyla bildirilmesi ve raporlanarak paylaşımlar arasında daha az ortaya çıkmasını öngörüyor.
Kolay raporlama, haberin tartışmalı haber olarak işaretlenmesi, bilgilendirilmiş paylaşım ve sahte haber gönderenler için mali teşviklerden vazgeçmek olmak üzere 4 adımdan oluşan sistem sayesinde sahte haberler ile savaşılacak.
Kolay raporlama kısmı ise bu sürecin en önemli adımı, haberin sağ üst kısmından ulaşabileceğiniz seçenekler ile şüpheli olduğunu düşündüğünüz haberi sahte haber olarak işaretleyebileceksiniz.
Raporlanan ve tartışmalı haber olarak işaretlenen paylaşımlar üçüncü parti doğrulama organizasyonu olan Poynter Network tarafından incelenecek. Bu sistem sayesinde tespit edilen ve sonrasında sahte olduğu kesinlik kazanan haberlerin üzerinde sahte haber şeklinde bir uyarı olacak ve haber akışında daha az görünecekler. Aynı zamanda paylaşımların üzerinde haberlerin neden sahte olduğuyla ilgili birer açıklama da yer alacak.
Bu haberleri paylaşmak yine de mümkün olacak fakat Facebook, bu haberleri paylaşmak istediğinizde sahte olduğuna dair bir uyarıda bulunacak.