Ortadoğu’da onyıllardır devlet özlemi çeken Filistin dün BM’ye resmen bağımsız devlet olmak için başvuruda bulunarak dünya siyasetinin gündemine oturdu. ABD, AB, Rusya ve BM’den oluşan Ortadoğu Dörtlüsü, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın başvurusunu engellemek için son ana kadar çalıştı. Dörtlü, BM’de gözlemcilik statüsü 1 ay içinde görüşmelere başlanması için bir yol haritası hazırladı. Filistin’in yerleşkelerin durdurulması ve 1967 sınırları koşulu İsrail reddedince Abbas BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’a Filistin’in tanınması için resmen başvurdu.
Artık yeter
BM Genel Kurulu’na alkışlarla gelen Abbas, “1967’den beri devlet olmayı bekliyoruz. Artık yeter. İsrail’in tutumu yüzünden tüm barış çabaları duvara tosladı. Filistin Baharı’nın zamanı geldi” dedi. İsrail başvurudan üzüntü duyarken, ABD ise “Direkt görüşmelere dönün” çağrısında bulundu.
Erdoğan’ı dinleyemedi, üzgün
Önceki gün Başbakan Erdoğan BM Genel Kurulu’nda Filistin’in haklarını savunan ve İsrail’i sert dille eleştiren bir konuşma yaptı ancak Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas Erdoğan’ın konuşması esnasında kurul salonunda değildi. VATAN’ın ulaştığı Filistin Birleşmiş Milletler Daimi Gözlemci Misyonu Elçisi Nadya Rifaat Rasheed, Erdoğan’ın konuşması esnasında Abbas’ın devlet olarak tanınma başvurusu öncesinde çok elzem ikili görüşmelerde olduğunu ve Erdoğan’ın konuşmasını dinleyemediği için üzgün olduğunu ifade etti. Rasheed, Abbas’ın kimlerle ikili müzakere halinde olduğuna ilişkin bilgi vermedi.
Şimdi ne olacak?
Filistin’in devlet olarak tanınması için 15 üyeli BM Güvenlik Konseyi’nde 9’a 6 çoğunlukla gündeme alınması gerekiyor. Konseyin bu kararı alması için 35 gün sürei var. ABD Başkanı Barack Obama Abbas’a Filistin’in başvurusunun gündeme alınsa dahi veto edeceğini net bir şekilde dile getirmişti. Ancak ABD veto sonasında “Filistin’in bağımsızlığını istemiyormuş” görüntüsü vererek ABD’nin Ortadoğu politikasına zarar gelmesinde endişe ediyor. Ayrıca bölgede yeni şiddet dalgası başlayabilir. Tanınma konseyden dönerse, Filistin BM Genel Kurulu’nda devlet olarak tanınma başvurusu yapabilir. Kurul üyesi 193 ülkenin 130’u başvuruyu kabul etmeye hazır. Ancak Güvenlik Konseyi onayı olmadan bunun bağlayıcılığı yok.