Lefkoşa’da bulunan Ticaret Odası Merkezi’nde gerçekleştirilen görüşmede Füle, Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez ve yönetim kurulu üyeleri ile görüştü.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez, AB Genişlemeden ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komiseri Stefan Fule ile görüşürken, “Kıbrıs’ta soğuk savaşı bitirmenin zamanı geldi” dedi.
Ziyarette konuşan Oda Başkanı Günay Çerkez, Fule’ye Güney Kıbrıs’ın dönem başkanlığının Kıbrıs’ta çözümün olması için bir fırsata dönüştürülmesi yönündeki açıklamasına teşekkür etti ve benzeri açıklamaların ve ziyaretlerin sıklaşarak ve bilhassa önümüzdeki 6 aylık dönem içerisinde de devam etmesini istedi.
Avrupa Birliği’nin Kıbrıs’ın tamamını AB toprağı olarak kabul ettiğini anımsatan Çerkez, AB yetkililerinin AB toprağı sayılan Kuzey Kıbrıs’taki vatandaşları da ziyaret etmeleri gerektiğini ve bunu beklediklerini söyledi.
Çerkez, Avrupa Parlamentosu Başkanı Schulz’un Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmemesinin hayal kırıklığı yarattığını belirtirken, Kuzeyin ziyaret edilmemesinin çözümsüzlüğe ve rumları cesaretlendirmeye yaradığını kaydetti.
Bölünmüş ve çözülmemiş Kıbrısı bilerek AB’ye alındığını ve Kuzeyin AB toprağı olmasına rağmen muhtesebatın askıya alınmasıyle AB içinde benzeri olmayan istisnai bir durum yaratıldığını belirten Çerkez sıkıntıların normal AB kural ve prosedürleri içinde çözülemeyeceğini, istisnai durumun istisnai çözümlere ihtiyaç olduğunu ve bunları yaratmanın da AB’nin görevi ve mesuliyeti olduğunu bildirdi.
Çerkez, turistlerin Kuzey Kıbrıs’a geçişlerin engellenmesi halinde AB’nin finanse ettiği yatırımlarla ve bugün açılışı yapılan Bandabuliya’yı göremeyeceklerini sonuç olarak AB yatırımlarının bir anlam ifade etmeyeceğini belirtti. KTTO Başkanı, artık tarih olmuş bu “engelleyici, dışlayıcı, düşmanca” soğuk savaş diplomsisi taktiklerinin son bulması gerektiğini vurguladı.
Çerkez, Kuzey Kıbrıs ekonomisinin lider sektörleri turizm ve yüksek eğitim için direk uçuşların çok büyük önem taşıdığını ve üniversitelerin Bolanya sürecine gecikmeden dahil olması gerektiğini söyledi.
Olası bir çözümde iki ekonominin eşitlenmesinin yolunun Kıbrıslı Türklerin AB ülkeleri ile ticaret yapmalarından geçtiğini bunun yapılması halinde Çözüm maliyetinin de minimuma ineceğini söyleyen Çerkez, Yeşil Hat Tüzüğü çerçevesinde yapılan ticaretin, Güney Kıbrıs’tan yapılan baskılar nedeniyle gelişmediğini kaydetti. Rum Yönetimi ve kilisenin, “Kuzeyden gelen elektriği kullanmayın mum yakın, Kuzeyden gelip döşenen kaldırım taşları üzerinde yürümeyin” gibi telkinler yaptığını anımsatan Oda Başkanı Çerkez, yıllarca verilen uğraşlara rağmen Rum gazetelerinde tek bir ilan yayınlatamadıklarını, Rum marketlerindeki raflar Türkiye ürünleri ile dolarken Kıbrıslı Türklere ait tek bir ürünü koymadıklarını söyledi.
FULE: Yeni dönemi fırsata çevirmeli, AB yetkilileri mutlaka Kuzey’i de ziyaret etmeli
AB Genişlemeden ve Avrupa Komşuluk Politikası’ndan Sorumlu Komiseri Stefan Fule de yaptığı konuşmada, Oda Başkanının önümüzdeki döneme ilişkin izlenimine tamamen katıldığını, yeni dönemin fırsata dönüştürülmesi gerektiğini, Yeşil Hat üzerinden daha çok insan, daha çok turistin özgürce seyahat etmesi ve yapay engellerle durdurulmaması gerektiğini söyledi.
Fule, Kıbrıs’ı ziyaret eden bütün AB yetkililerinin Kuzey Kıbrıs’ı ziyaret etmelerini teşvik edeceklerini belirtti. Fule, esas amacın Kıbrıs’ta çözümü zorlamak olduğunu, hiçbir önlemin çözümün yerini tutamayacağını kaydetti.