Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp, bugün basın mensuplarına tesisi gezdirerek bilgi verdi. Basın mensupları, şebekeden gelen atık suyun arıtıldıktan sonra temiz suya dönüşme sürecini yerinde gözlemledi.
Belediyeden verilen bilgiye göre, günlük 4 bin 100 metre küp arıtma kapasiteli tesiste, 2 bin metre küp arıtma yapılarak, biyolojik arıtma sistemiyle 31 bin nüfusa hizmet veriliyor.
İhtiyaç halinde tesisin tam kapasiteye ulaşmasıyla birlikte günlük 8 bin ton arıtma ile 62 bin nüfusa hizmet verilebilecek.
Ekim ayı itibarıyla toplam 5 bin 820 adet konut ve işyerinin kanalizasyon sistemine bağlandığı Gazimağusa’da, belediye sınırları içerisindeki sokakların yüzde 45’ine şebeke hattı döşendi, hanelerin ise yüzde 33’ü kanalizasyon sistemine bağlandı.
2014 yılında, kanalizasyon sisteminin toplam uzunluğunun ise yaklaşık 65 kilometreye ulaşacağı bildirildi.
Gazimağusa Belediye Başkanı Oktay Kayalp tanıtım etkinliğinde yaptığı konuşmada, Gazimağusa’daki kanalizasyon sisteminin atık su arıtma tesisinin yüklenici firmalardan Belediye’ye devredildiğini, Belediye’nin de çıkılan ihaleyle tesisi Remondis Firması’nın işletmesine verdiğini söyledi.
Kayalp, mevcut tesisin Gazimağusa’nın nüfusunun yarısına cevap verebilecek kapasitede olduğunu, kentin 60 bin nüfusun üzerine çıkması durumda dahi tesise eklenecek modullerle ihtiyaçlara cevap verebileceklerini ifade etti.
Herhangi bir koku veya yan etkinin olmadığını tesiste, çıkan gazın tekrardan kullanılarak enerjiye dönüştürüldüğünü belirten Kayalp, arıtılan suyun ise Çanakkale göletine verildiğini, çıkan suyun içme suyuna yakın bir kalitede olduğunu söyledi
Kayalp, finansmanı Avrupa Komisyonu tarafından karşılanan tesisi Belediye’ye hibe ettikleri için AB yetkililerine teşekkür etti.
Bütün sistemin bilgisayarlarla kontrol edildiğini, giren ve çıkan suyun miktarının görülebildiğini, tüm arızaların anında görüldüğünü ifade eden Kayalp, tesiste 24 saat görevli bulunduğunu, önümüzdeki günlerde şebekedeki pompa istasyonlarının da bilgisayar sistemine bağlanacağını ve şebekenin de kontrol edileceğini söyledi.
Atık suyu, çevresel limit değerlerinin altında (atık su arıtma standartlarının üzerinde), sulama suyu kalitesine dönüştüren tesisin arıttığı suyu tarım sektöründe kullanılmasını hedeflediklerini belirten Kayalp, tesisin elektrik enerjisi ihtiyacının yüzde 30’unu da bio-gazdan ürettiğini sözlerine ekledi.