Sağlık çalışanlarının sorunlarına çözüm getirilmediği gerekçesiyle Gazimağusa Devlet Hastanesi’nde; personel eksikliği gerekçesiyle de Hastane laboratuarında 08.00-12.00 saatleri arasında uyarı grevi gerçekleştirildi.
Sağlık Bakanlığı’nın, laboratuarla ilgili konuları görüşmek üzere Salı gününe, KTAMS ve Kamu-Sen’e randevu vermesi nedeniyle iyi niyet göstergesi olarak laboratuardaki uyarı grevinin saat 15.00 yerine saat 12.00’de sonlandırılacağı bildirildi.
ÖZKARDAŞ
Kamu-Sen Başkanı Mehmet Özkardaş, grev yerinde yaptığı açıklamada, sağlık çalışanlarının; özellikle ebe ve hemşirelerin sorunları bulunduğuna dikkat çekerek, kontrolsüz nüfus ve kaçak iş gücünün sağlık hizmetlerine büyük yük getirdiğini, personel yetersizliği nedeniyle servislerin hizmet yetiştiremediğini belirtti.
Özkardaş, sağlık servislerinde hemşirelerin “joker” gibi kullanıldığını ve başka servislerde çalıştırıldığını iddia ederek, “Biz istiyoruz ki hemşirelerimiz branşlaşsın. Hemşire yetersizliği nedeniyle çocuk bölümündeki hemşire başka servislere gönderiliyor. Bu nedenle servislerde sağlıklı hizmet verilemiyor. Hemşireler görev yetki ve sorumlulukları dışında çalıştırılıyor”” dedi.
Özkardaş, geçici statüdeki 175 hemşirenin sosyal güvenceden yoksun çalıştığını, hemşire kadrosunda 300 boş münhal bulunduğunu ifade ederek, “para yok” gerekçesiyle boş kadroların doldurulmadığını, sağlığın parayla ölçülemeyeceğini söyledi.
Gazimağusa Devlet Hastanesi laboratuarında 5 bölüm bulunduğunu, bu bölümlerdeki 25 kadrodan sadece 3’ünün dolu olduğunu kaydeden Özkardaş, sağlıkta sorunların giderek büyüdüğünü dile getirdi.
Hükümetin sağlıktaki sorunlara duyarsız kaldığını öne süren Özkardaş, 4 sendika olarak mücadele kararı aldıklarını ve yeni eylem planını Pazartesi günü açıklayacaklarını ifade etti.
Özkardaş, ebe ve hemşirelerin “ek mesai nedeniyle eylem yaptıkları” anlayışının yanlış olduğunu kaydederek, “Asıl sorun; geçicilerin kadrolanması, hemşirelerin branşlaşması, münhallerin doldurulması ve teknisyen kadrolarının yasada olmayışıdır” dedi.
Hemşirelere sağlık ocaklarında eczacılık görevi yaptırıldığını iddia eden Özkardaş, sağlıktaki en büyük sorunun personel yetersizliği olduğunu ifade etti.
Özkardaş, “kontrolsüz nüfusun ve kaçak iş gücünün sağlık sektörünü içinden çıkılmaz bir duruma sokmasının, Kıbrıs Türk halkı fedakarlık yapsın diyenlere de bir mesaj olduğunu“ söyledi.
KÖSE
Kıbrıs Türk Ebe ve Hemşireler Sendikası Başkanı Oğuz Köse de, sağlık hizmetlerindeki personel yetersizliği nedeniyle 20 gündür eylemde olduklarını ifade ederek, hükümetin yaptıkları eylemlerden farklı anlamlar çıkardığını öne sürdü.
Köse, Sağlık Bakanı’nın personel sayısının yeterli olduğunu açıkladığını belirterek, şu anda 400 personel açığı bulunduğunu, bu açığın mevcut personelin fedakar çalışmaları nedeniyle karşılandığını söyledi.
“Ek mesai için eylem yapılıyor” iddiasının kendilerini üzdüğünü söyleyen Köse, 310 kadar boş hemşire kadrosu bulunduğunu, 175 geçici hemşirenin “üvey evlat” muamelesi gördüğünü, ebelerin yasal bozuklular içerisinde hizmet verdiğini öne sürdü.
Hükümetin sağ duyulu, uzlaşıcı tavrını ortaya koymasını beklediklerini söyleyen Köse, aksi takdirde eylemlerinin devam edeceğini belirtti.