Yarasa, maymun gibi hayvanlardan bulaşan hastalığın yayılmasını engellemek için uluslararası yardım örgütleri harekete geçerek, çalışmalarını hızlandırdı.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), mart başında ilk defa Gine'de görülen Ebola virüsünün bu zamana kadarki en tehlikeli salgın olduğunu açıkladı. Yakın temasla bulaşan Ebola virüsü vakalarının yüzde 25'inin ölümle sonuçlandığına dikkat çeken WHO, erken tedbir alınmaması durumunda ölüm oranının yüzde 90'lara kadar çıkabileceği uyarısında bulundu. Bugüne kadar 122 kişinin hayatını kaybettiği Gine'de Sağlık Bakanlığı, bölge halkını hijyen kurallarına dikkat edilmesi konusunda uyardı.
VAHŞİ HAYVAN TÜKETİMİ YASAKLANDI
Ebola salgınına yakalanan her 10 kişiden 9'unun, virüsü tükettikleri yarasa gibi kemirgen hayvanlardan aldığı tahmin edildiği için bölgede vahşi hayvan etlerinin tüketimi de yasaklandı. Gine'de bugüne kadar Konakri'de 47 vakadan 16'sı, Guekedou'da 117 vakadan 80'i, Macenta'da 22 vakadan 16'sı, Kissidougou'da 6 vakadan 5'i, Dabola 'da 4 vakadan 4'ü ölümle sonuçlandı. Ülkede 3 haftada 122 kişi hayatını kaybetti.
KİMSE YOK MU DERNEĞİ, GİNE'DE EBOLA VİRÜSÜYLE MÜCADELE EDİYOR
Bu arada Kimse Yok Mu Derneği ölümcül Ebola virüsünün daha fazla yayılmasını önlemek amacıyla 10 ton dezenfektan malzeme, 9 bin paket deterjan, 10 bin şişe klor, bir ton sabun, 200 şişe antiseptik sıvı, bin maske ve 50 koli eldivenden oluşan yaklaşık 50 bin liralık sağlık malzemesini bölgeye ulaştırdı.
Kimse Yok Mu, Gine Aile ve Sosyal İşler Bakanı Camara Sanaba Kaba ve İletişim Bakanı Alousseni Makanera Kake eşliğinde salgının yoğun olarak görüldüğü bölge başta olmak üzere ihtiyaç duyulan tüm şehirlerde sağlık malzemelerinin dağıtımını yaptı. Kimse Yok Mu, Gine'ye yaklaşık 50 bin liralık sağlık yardımı ulaştırdı.
Kimse Yok Mu Sağlık Yardımları Koordinatörü Veysel Kayabaşı, "Gine'ye ulaşılabilecek karayolu sınır kapıları salgın dolayısıyla kapatılmış durumda. Ülkede salgının engellenmesi ve daha fazla bölgeye yayılmaması için acilen tedbir alınması gerekiyor."dedi.
Gine'deki Ebola salgınının yayılmasını önlemek için bölgede çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden Kayabaşı, "Modern tıpta hastalığın bilinen bir tedavisi yok, uzmanlar bölge halkını özellikle yarasa gibi vahşi hayvanları yememe ve hijyene dikkat etmesi hususunda uyarıyor. Biz de sağlık yardımlarımız ve bilinçlendirme çalışmalarımızla yapılanlara destek oluyoruz." şeklinde konuştu.
EBOLA NEDİR?
Adını Afrika’daki bir nehirden alan Ebola, ishal, kanama, boğaz ağrısı, yüksek ateş ve deri döküntüsü gibi belirtiler gösteriyor. 1976 yılında Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde görüldü. O günden beri 15 salgının yaşandığı Ebola’dan bin 300 kişi hayatını kaybetti. Kan ve diğer vücut sıvılarıyla bulaşan Ebola, baş ve kas ağrısı ile ortaya çıkıyor. Yüksek ateş, ishal ve kusmanın ardından mide bağırsağındaki kanal ya da akciğerde meydana gelen ağır iç kanamalar ölümle sonuçlanabiliyor. Goril ve şempanze gibi hayvanlara da bulaşan hastalığa bir tür yarasının yol açtığı tahmin ediliyor.