Kerry, Ukrayna konusunda ise ABD’nin devam eden kaygılarını iletti.
ABD Dışişleri Bakanlığı üst düzey yetkilisinin yaptığı açıklamaya göre Kerry, Suriye’deki kimyasal silahların çıkarılması süreci ile ilgili olarak Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u aradı. Şu ana kadar kimyasal silahların yüzde 92’sinin çıkarılmış olmasını yeterli bulmayan Kerry, 11 Nisan’da gerçekleşen saldırıda zehirli klor gazı kullanıldığı haberlerine yönelik ciddi kaygılarını iletti. Kerry, kimyasal silah kullanıldığı haberlerine ilişkin gerçeğin ortaya çıkması için ABD’nin Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) ve Birleşmiş Milletler ile iletişim halinde bulunacağını vurguladı.
Telefon görüşmesinde iki mevkidaş Ukrayna’da yaşanan son gelişmeleri de değerlendirdi. Kerry, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk bölgesinin Slavyansk şehrinde, Rusya yanlısı ayrılıkçı milisler tarafından rehin tutulan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) gözlemcileri ve onların Ukraynalı rehberlerinin serbest bırakılması için Rusya’nın destek vermesi gerektiğini söyledi. ABD Dışişleri Bakanı, Rusya’ya Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı ve Ukrayna yönetiminin bu yöndeki girişimlerini herhangi bir ön koşul olmadan destekleme çağrısında bulundu.
Kerry, görüşmede Ukraynalıların ülke genelinde daha geniş ve derin anayasal reformları teşvik etmek amacıyla parlamentodan geçirmeye çalıştığı af yasasını hatırlattı. Rusya’ya ikinci bir çağrı yapan Kerry, Ukrayna hükümetinin karalanması yerine çabalarının kamuoyu önünde desteklenmesini istedi.
Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin açıklamasına göre Kerry ayrıca, “Ukrayna sınırındaki provokatif askeri hareketlilik, ayrılıkçılara yönelik destek ve Ukrayna’da istikrarı, güvenliği ve birliği tahrik edici ifadelerden” dolayı devam eden kaygılarını dile getirdi.