Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’nden yapılan yazılı açıklamada, Sağlıkta Dönüşüm Projesi kapsamında diğer tüm sağlık hizmetlerinde olduğu gibi engelli vatandaşlara yönelik etkili, kaliteli ve ulaşılabilir hizmetler vermeye devam ettiği bildirildi.
01/05/2005 tarihli 5378 sayılı Kanun’un geçici 2. Maddesi ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapının özürlülerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesinin hükme bağlandığı bildirilen açıklamada, söz konusu kanunun ilgili maddesi gereğince de engelli vatandaşların, Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı tüm kamu hastanelerinde, ağız ve diş sağlığı merkezlerinde, hakkaniyete uygun, kaliteli etkili ve ulaşılabilir sağlık hizmetlerini alabilmeleri doğrultusunda çalışmalar başlatıldığı belirtildi.
MUAYENE ÖNCELİĞİ
Açıklamada bu çerçevede Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı kurumlarda görme engelli vatandaşların faydalanabilecekleri noktalara “Braille Alfabeleri” yerleştirilmesi, “görme engelli yol takip çizgisi” dizayn edilmesi, otoparklar ve poliklinik bekleme alanlarında engelli vatandaşlara tahsis edilmiş özel yerlerin planlanması için gerekli çalışmaların devam ettiği ifade edildi. Ayrıca kurumların herhangi bir birimine gelen engelli vatandaşlara muayene önceliği de tanındığı belirtildi.
İŞİTME ENGELLİ İLETİŞİM BİRİMİ
Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde işitme engelli vatandaşlara yönelik olarak Antalya ilinde tek olan “İşitme Engelli İletişim Birimi” bulunduğu ifade edilen açıklamada şunlar kaydedildi:
”Birime işaret dili bilen iki personel görevlendirilmiştir. İşitme Engelli İletişim Birimi çalışanları işitme engelli vatandaşlarımızın sadece poliklinik muayenelerinde değil, rapor alma, hastane giriş çıkışları, asansöre binme gibi tüm işlemlerinde yardımcı olmaktadır. Ancak bu birimin personellerinin tüm hastalara hastane içindeki her birimde yeterli hizmeti verebilmeleri dolayısıyla mümkün olamamaktadır. “
İŞARET DİLİ EĞİTİMİ
Engelli vatandaşlara daha iyi hizmet verebilmek amacıyla Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı tüm kamu hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çalışanlarının katılacağı 3 günlük İşaret Dili Eğitimleri başlatıldığı belirtilen açıklama şu sözlere yer verildi:
“İlk eğitim, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İbni Sina Salonu’nda Antalya Kamu Hastaneleri Birliği’ne bağlı tüm kamu hastaneleri, ağız ve diş sağlığı merkezlerinden danışma hizmetleri çalışanlarının, sosyal çalışmacılarının ve hemşirelerinin katıldığı 22 kişilik katılımcı grubu ile gerçekleştirilmiştir. İşaret Dili Eğitimi, Türkiye İşitme Engelliler Federasyonu’nun düzenlediği Sertifika Programına katılarak sertifika almayı hak kazanan, kendisi de bir işitme engelli olan ve aynı zamanda Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi İşitme Engelliler İletişimi Birimi çalışanı tarafından verilmiştir. Katılımcılara hasta ile karşı karşıya geldiklerinde gelişebilecek iletişim temaları çerçevesinde, hastayı yönlendirme, hastanın sıkıntılarını anlayıp, geribildirim yapabilme, hastanın kuruma kabul, yatış ve taburcu işlemlerini gerçekleştirebilecek, (temel) düzeyde işaret dili eğitimi verilmiştir. Ayrıca üç gün boyunca İşaret Dili Eğitimleri ’ne katılan personellerimize eğitim sonunda katılımcı belgesi verilmiş olup, ilki düzenlenen İşaret Dili Eğitimlerinin yapılmasına birliğimiz bünyesinde devam edilecektir.”