Haravgi “Eroğlu Müzakereleri Zora Sokuyor... Başkan Hristofyas Kıbrıslı Türk Liderin Rolünün Yapıcı Olmadığını Vurguluyor... Yunan Başbakan’la Müzakere Etmek Üzere Bugün Atina’da” başlığıyla manşete çektiği haberinde Hristofyas’ın, bugün gerçekleştireceği Atina ziyareti vesilesiyle Atina Haber Ajansı’na (ANA) verdiği mülakatı yayınladı.
Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun Cenevre görüşmesinde mülkiyet başlığının toprak düzenlemeleri ve TC kökenliler konularıyla birleştirilmesini net ve bağlayıcı şekilde kabul etmediğini, KKTC’de nüfus sayımı yapılması önerisini de kabul etmediğini açıklayan Rum Yönetimi Başkanı Hristofyas, Eroğlu’nun bu tavrının, “diyaloğun hızlandırılmasında sorun yarattığı” iddiasında bulundu.
Hristofyas, Eroğlu ve Ankara’nın; “çözüm zeminine saygı göstermesi” şartıyla Kıbrıs sorununa 2011 yılı sonuna kadar çözüm bulunabileceği” görüşünü ortaya koydu ve bu zemini “tek egemenliği, tek vatandaşlığı ve tek uluslar arası temsiliyeti olan bir devlet için BM kararlarında tarif edildiği şekliyle siyasi eşitliği olan iki bölgeli iki toplumlu federasyon” olarak açıkladı.
“Yıl sonundan da önce çözüme ulaşmak istiyoruz. Ancak kısa zamanda çözüme ulaşabilmemiz için Türk tarafının; şu anda yapıcı olmayan davranışını değiştirmesi gerekir” diyen Hristofyas, Eroğlu’nun Cenevre’de sunduğu önerinin “Kıbrıs sorununun iç yönlerinin görüşüleceği dörtlü veya beşli konferans çağrılması hedefini taşıdığını ve prosedürü çıkmaza sürükleyecek boğucu takvimler öngördüğünü” savundu.
Kıbrıs Türk tarafının önerisinin BM Güvenlik Konseyi kararı çerçevesinin tamamen dışında olduğu iddiasında da bulunan Hristofyas, KKTC’de BM tarafından nüfus sayımı yapılması önerisinin Rum tarafına ait olduğunu, bunun bir “ihtiyaç” olduğunu ileri sürerek, Kıbrıs Türk tarafının bu öneriye de olumlu yanıt vermediğini belirtti.
“Cenevre’de; müzakerelerin hızlandırılması ve ilerleme kaydedilmesi amacıyla; Kıbrıs sorununun bütün başlıklarının birbiriyle birleştirilerek müzakeresine karar verildi” diyen Rum Yönetimi Başkanı şöyle devam etti:
“Bilindiği gibi, müzakerelerde başlıkların birleştirilmesi Kıbrıs Rum tarafının tezidir. Başlıklar keyfi birleştirilemez. Bu, mantıksal ve nesnel açıdan alakalı başlıklar arasında olmalıdır. Sunduğumuz üç eksenli önerilerin unsurlarından biri olan Mülkiyet başlığının toprak düzenlemeleri ve yerleşikler konusuyla birleştirilmesi mantıksal ve nesnel açıdan alakalıdır. Genel Sekreter bu bağlantıyı görüyor. Maalesef Kıbrıs Türk tarafı bugüne kadar bu bağlantıyı net şekilde kabul etmiş değildir. Bu tavrı ile müzakerelerin hızlandırılmasında sorun yaratıyor.”
BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu ile Mart veya Nisan ayında yeni görüşmeye şartlar koşmadığını söyleyen Hristofyas “Genel Sekreter bizi görüşmeye çağırırsa, görüşmeye hazır olacağız. Ne Mart ne Nisan için şart koşmuyoruz” dedi.
Hristofyas “Kıbrıs sorununa BM karları ve 1977-79 Doruk Anlaşmaları’na dayanan bir çözüm bulunması vizyonumu Türk siyasi liderliğiyle paylaşmayı arzu ediyorum” dedi, şöyle devam etti:
“Türkiye’nin Kıbrıs sorununun çözümündeki rolü kritiktir. Türk liderliği benimle yapacağı bir görüşmenin, Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına büyük bir ivme katacağına inanıyorum. Türkiye, Kıbrıs sorununun çözümünün; işgale son verecek, ülkeyi ve halkı yeniden birleştirecek bir çözümün kendisinin de malum çıkarlarına hizmet edeceğini anlaması gerekir. Sayın Erdoğan veya Sayın Gül ile görüşme konusunda hiçbir gelişme yoktur. Türk tarafı, Kıbrıs Cumhuriyeti’ni tanımadığı tezini tekrarlayarak benimle görüşmeyi ısrarla reddediyor.”
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül veya Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’la görüşme önerisi konusunda herhangi bir gelişme olmadığını da açıkladı.
Rum Yönetimi Başkanı, Yunan hükümetinin Kıbrıs sorununda sadece seyirci kaldığı iddialarını kesin bir dille yalanladı. Yunanistan’ın sürekli aktif ve Rum yönetimi ile tam bir koordinasyon içerisinde olduğunu da belirterek “Bu vesileyle; Kıbrıs sorununun çözüm çabalarında bize verdikleri çok kıymetli yardımları ve tam destekleri nedeniyle Başbakan’a ve Yunanistan hükümetine bir kez daha teşekkürlerimi belirtmek isterim” dedi.
Yunanistan Başbakanı Papandreu ile bugün yapacağı görüşmede enerji ve özellikle Güney Kıbrıs ile Yunanistan arasında münhasır ekonomik bölge sınırlarının belirlenmesine ilişkin muhtemel anlaşma konusunun ele alınıp alınmayacağı sorusuna muhatap olan Hristofyas “Her zaman olduğu gibi, Yunan Başbakan’la görüşme gündemi Yunanistan’ı ve Kıbrıs’ı ilgilendiren konuları içerir” yanıtını verdi.