Türkmenoğlu, TEPAV tarafından hazırlanan 'AB Pazarındaki İhracat Kayıpları' başlıklı rapor sonrasında gündeme gelen bu tartışmaların kimseye bir fayda sağlamayacağını vurguladı.
Dünya genelinde 2008 yılının son çeyreğinde ortaya çıkan ve halen etkileri devam eden küresel ekonomik krizin en yoğun olarak Avrupa Birliği üyesi ülkelerde hissedildiğine işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, bu gelişmenin doğal sonucu olarak Türkiye'nin ihracatında AB'nin payının yüzde 48'den, yüzde 46'ya gerilediğini söyledi. Buna karşılık Dış Ticaret Müsteşarlığı tarafından uzun yıllardan beri başarıyla sürdürülen Dış Ticaret İhracat Stratejisi'nde hedef pazar olarak belirlenen coğrafyalara ise Türkiye'nin ihracatının sürekli artış gösterdiğini dile getiren Türkmenoğlu, "Türk ihracatçısı muhtemel krizlere karşı strateji geliştirmiş ve pazarlarını çeşitlendirmiştir. Tabir yerinde ise yumurtaları farklı sepetlere koymuştur." değerlendirmesini yaptı.
Son günlerde TEPAV tarafından hazırlanan, 'AB Pazarındaki İhracat Kayıpları' başlıklı rapor sonrasında gündeme gelen 'İhracatta eksen kayması' tartışmalarını yersiz ve gereksiz bulduklarını anlatan Türkmenoğlu, "Ticarette, siyasetteki gibi, dış politikadaki gibi bir eksenden söz etmek ve eksen kayması tartışmaları yapmak Türkiye'ye emek ve zaman israfı yaptırır, kimseye bir fayda sağlamaz. Türkiye, uzun yıllardan beri Dış Ticaret İhracat Stratejisi kapsamında Uzakdoğu ülkelerine, çevre ve komşu ülkelere, Afrika ülkelerine gerek Cumhurbaşkanı'mız, gerek Başbakan'ımız, gerekse Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı'mız başkanlığında gerçekleştirdiğimiz ziyaretler, ikili iş görüşmeleri, ilave fuar destekleri ve ticaret heyeti organizasyonları ile 2008 yılında 132 milyar dolar ihracat rakamına ulaştık. Bu süreçte ihracatımızdaki dinamizm sayesinde Türk ekonomisi 26 çeyrek sürekli büyüme kaydetti. 2010 yılının ilk çeyreğindeki yüzde 11.7'lik rekor büyümede de en büyük katkı ihracat dünyasından gelmiştir. İhracatımız, 2002 yılından itibaren 2008 yılı sonuna kadar 6 yılda 4 kat artarak 36 milyar dolardan 2008 yılında 132 milyar dolara ulaşmıştır. Aynı dönemde Türkiye'nin GSMH'sı ortalama yüzde 6 seviyesinde büyümüştür. Bugün Türk Hava Yolları Gana'ya sefer koydu. THY, Gana'ya Türk turistleri taşımak için sefer koymadı. Türk ihracatçısının Afrika'daki iş hacmindeki artış bu seferleri gündeme getirdi." dedi.