Mega kent son yıllardaki ekonomik krize rağmen büyümesini sürdürürken, Türk ekonomisinin lokomotif şehri olmaya devam etti.
25 bin 55 adet uluslararası sermayeli firmanın 13 bin 613 adedi İstanbul'da bulunurken, son 5 yılda Türkiye'ye gelen yabancı sermayenin yüzde 76'sı da İstanbul'u tercih etti.
İstanbul'un Türkiye ihracatı içindeki payı yıllar itibariyle azalsa da hala ülke ihracatının yarısından fazlasını tek başına gerçekleştiriyor.
Türkiye ortalaması 6 bin 440 lira olan kişi başı mevduat İstanbul'da 16 bin 500 liraya çıkarken, İstanbul kişi başına kredi de Türkiye ortalamasının epey üstünde bir görünüm sergiliyor.
ANKARA
Türkiye'nin toplam gayrisafi katma değerinin yüzde 8,5'ini başkent Ankara yaratıyor.
Geçen yıl Ankara'nın ihracatı 4,9 milyar dolar, ithalatı da 16,5 milyar dolar oldu.
Bu yılın ilk 6 ayında Ankara'daki 4 bin 412 ithalatçı firma tarafından toplam 8,4 milyar dolar tutarında ithalat, 2 bin 639 firma tarafından 2,6 milyar dolar tutarında da ihracat gerçekleştirildi.
Söz konusu dönemde özel sektör, Ankara'da 1,2 milyar dolar tutarında yatırım teşvik belgesi aldı.
İl ve ilçeleriyle beraber Ankara'da toplam 185 bine yakın işyeri bulunuyor.
İZMİR
Türkiye'nin üçüncü büyük kenti İzmir'de ekonomik krizin getirdiği olumsuz etkilerin silinmeye başladığı belirtiliyor.
Yılın 5 ayında açılan firma sayısında yüzde 24 artış görülen İzmir'de, kapasite kullanımının da artmasına rağmen işsizlik oranı ülke ortalamasının üzerinde seyrediyor.
Kriz sonrası petrokimya ve tarım sektörü yatırımları dikkat çekiyor. Otomotiv ve havacılık sektörlerinde yeni yabancı sermaye yatırımları bekleniyor.
Kriz sonrası İzmir ekonomisinin durumuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, "Rakamlara yansıyan iyileşme, reel sektörde henüz hissedilemiyor. Fabrikalarımızın nakit sıkıntısı, sektör değişikliği, üretime son verme gibi nedenlerle satılığa çıkarıldığı görülüyor" dedi.
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ise, "Yapılacak yatırımlar dikkate alındığında kentte toplam 7 milyar dolara yakın yatırım ve 20 bine yakın kişiye iş imkanı söz konusudur" diye konuştu.
GÜNEYDOĞU
Güneydoğu Anadolu Bölgesi, sanayide istenilen düzeye ulaşamıyor
Diyarbakır'ın en önemli ihracatını mermer oluştururken, Mardin ise turizmle kalkınma çabasında.
Teşvik uygulaması Batman'daki fabrika sayısını artırırken, tekstil sektörünün gelişmesini sağladı.
Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Galip Ensarioğlu, kentte birkaç yatırımın dışında kayda değer ciddi bir yatırımın olmadığını söyledi.