Gazete Medvedev’in; “Kıbrıs sorununun dıştan baskılar olmadan, hazır reçeteler veya suni takvimler dayatılmaya çalışılmadan; toplumlar arası görüşmelerle çözülmesinden yana olduklarını” kaydettiği makalesini bugünkü sayısında manşet yaptı.
Gazete “Çözüm Dayatılmasına Hayır… Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Fileleftheros’a Özel Makale-Mesajı… Ne Takvimler Ne De Dıştan Baskılar” başlık ve spotlarıyla aktardığı haberinde Medvedev’in bütün istikametlere yönelik mesaj nitelikli makalesinde hem Kıbrıs sorununu hem de Rum-Rus işbirliği ve dostluğunu konu aldığını yazdı.
Habere göre makalesinde Güney Kıbrıs’ın önemine de değinen Medvedev “AB’nin tam üyesi olarak Kıbrıs, Rusya ile AB arasındaki stratejik işbirliğinin geliştirilmesinde çok şeyler yapıyor” ifadesine yer veren Medvedev Güney Kıbrıs ile Rusya’nın uluslar arası politikanın ana meselelerine ilişkin görüşlerinin bir biri ile örtüştüğünü kaydetti. Medvedev “Avrupa güvenliği için yeni sözleşme yapılmasına ilişkin Rus inisiyatifine Kıbrıs liderliğinin verdiği desteğe müteşekkiriz” ifadesini kullandı.
Güney Kıbrıs’ın yatırımlar alanında Rusya’nın en önemli ortaklarından biri haline geldiğine de işaret eden Dimitri Medvedev “En büyük 5 yatırımcı arasındadır ve Rusya ekonomisine doğrudan yatırımlar alanındaki hacmiyle birinci sırada bulunuyor” dedi.
Medvedev’in Güney Kıbrıs’ın, küresel ekonomik krize rağmen bu yılın ilk 6 ayında Rusya’ya yaptığı toplam yatırımların 1 milyar dolar gibi etkileyici bir seviyede gerçekleştiğine de dikkat çektiği makalesinin ilgi çekici bölümleri şöyle:
“HAZIR REÇETELER, TAKVİMLER, DIŞTAN HAKEMLİĞE” RET
“Kıbrıs’ın 1974’te cereyan eden ve etkileri bugün bile giderilemeyen trajedisini izlerken kalbimiz sızladı. Rusya, BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir bir çözüm bulunması çabalarına sürekli destek veriyor. Bu çözümün kapsamlı ve bütün Kıbrıslıların çıkarına olmasını istiyoruz. Kıbrıs sorununa dıştan baskılar olmadan, hazır ‘reçeteler’ ve suni takvimler dayatılmadan, toplumlar arası görüşmeler yoluyla çözüm bulunmasını sarsılmaz bir şekilde destekliyoruz. Dahası, müzakerelerin tamamlanmasına ilişkin takvim belirlenmesi ve dıştan hakemlik; sonuca aykırıdır.
“TESCİLLİ DOSTUMUZ”
Kıbrıs Cumhuriyeti tescilli dostumuz ve ortağımız oldu, öyle olmaya devam ediyor. Avrupa Birliği’ne tam üye olarak Kıbrıs, Rusya ile AB arsındaki stratejik kalkınma için, eşitlik ve karşılıklı fayda ilkeleri temelinde çok şeyler yapıyor.
“ULUSLARARASI POLİTİKAMIZ ÖRTÜŞÜYOR”
Rusya’nın ve Kıbrıs’ın uluslar arası politikanın ana yönlerindeki tezleri büyük ölçüde benzerdir ve örtüşüyor. Her iki devlet de çok yönlü demokratik dünyadan, uluslar arası hukuk ilkelerine, bütün ülkelerin egemenliklerine saygı gösterilmesinden, meşru çıkarlarının hesaba katılmasından yanadır. Yine; barış ve stratejik istikrarın korunmasındaki katalizör mekanizma olarak BM’nin rolünün güçlendirilmesinden yanadır. Kıbrıs liderliğinin; Avrupa’nın güvenliği için yeni Sözleşme oluşturulmasına dair Rus inisiyatifine yönelik olumlu siyasi tavrından dolayı müteşekkiriz.
GÜNEY KIBRIS’TAN RUSYA’YA 1 MİLYON DOLARLIK YATIRIM
İki ülke arasındaki ilişiler dostluk, dayanışma ve işbirliği ruhu içerisinde başarıyla gelişiyor. Son yıllarda bu ilişkiler yeni içerik de kazandı. Elbette ticaret, ekonomi ve yatırım alanı perde önüne çıkıyor, yatırımcılar arasındaki temaslar gelişiyor. Küresel ekonomik krize rağmen toplam ticari alışverişler bu yılın ilk yarısında 1 milyar dolara ulaştı. Kıbrıs bizim için yatırımlar alanında önemli ortaklarımızda biri haline geldi, en büyük 5 yatırımcı arasındadır ve Rus ekonomisine doğrudan yatırım hacmi açısından da birinci sıradadır. Yalnız Moskova’da, Kıbrıs sermayesinin de katıldığı bin beş yüzün üzerinde şirket vardır.
Bugün Lefkoşa’da gerçekleştirilecek Kıbrıs-Rus Yatırım Forumu ticaret ve yatırım alanındaki işbirliği önceliklerini belirleyecek. Görüşlerimiz bu noktada da örtüşüyor. Çağdaşlaşma ve ileri teknoloji ürünü üretiminin gelişmesi hedefini taşıyan bir ortaklıktır. Bu tür görüşmelerin gelecekte de rutin hale gelmesini diliyorum”
Gazeteye göre Medvedev makalesinde, Rusya’daki üniversitelerde eğitim gören “Kıbrıslı” sayısının 3 bin civarında olduğunu belirterek Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas’ın ve eşinin da bunlar arasında olduğuna, Rusya’da da Rumca öğrenmeye ilgi gösterenlerin sayısının arttığına işaret etti.