REŞİT KESİM - Kıbrıs Türk Ticaret Odası, KKTC Bakanlar Kurulunun Toprak Ürünleri Kurumu’na zararına gireceği Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri Komutanlığı’nın et ihalesini sübvansiye etmek için özel sektör et ve et ürünleri ithalatında “kilo başına 1 TL” fon koymasına sert tepki gösterdi.
Serbest rekabetin önündeki en büyük engelin KİT’lerin kara deliklerini kapatmayı amaçlayan girişimler olduğuna dikkat çeken Ticaret Odası bunun bedelini lokomotif sektörlerle tüketicilerin ödediğini kaydetti “Hükümet, serbest piyasa ekonomisi prensipleriyle çelişen tutarsız icraatlarıyla hem ekonomiyi çökertmekte hem de kendisine duyulan güveni kökünden sarsmaktadır” diyen Kıbrıs Türk Ticaret Odası, fonların, ekonomik akıldan uzak, rekabet edebilirliğe zarar veren, kaçaklçılığı körükleyen ve tüketiciyi cezalandıran bir uygulama olduğunu vurgulanan açıklamada, Bakanlar Kurulunun et ve et ürünleri ile ilgili kararını acilen iptal etmesini talep edildi.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası konu ile ilgili yaptığı açıklamada: şu görüşlere yer verdi:“Hükümet, serbest piyasa ekonomisi prensipleriyle çelişen tutarsız icraatlarıyla hem ekonomiyi çökertmekte hem de kendisine duyulan güveni kökünden sarsmaktadır.
KKTC Bakanlar Kurulu’nun Toprak Ürünleri Kurumu’nun zararına yapacağı satışı sübvansiye etmek için et ve et ürünleri ithalatına “kilo başına 1 TL” fon koyması trajikomik bir uygulamadır.
Toprak Ürünleri Kurumu’nun zararına et satışı yapması için karar alan, bu yetmezmiş gibi dönüp bu zararı özel sektörden çıkarmaya çalışan Hükümet bu tutumuyla hem haksız rekabete çanak tutmakta hem de büyük bir tutarsızlık sergilemektedir.
Her şey bir yana bu fonlar ekonomik akıldan uzak, rekabet edebilirliğe zarar veren, kaçakçılığı körükleyen ve tüketiciyi cezalandıran bir uygulamadır.
KKTC’nin lokomotif sektörleri turizm, eğitim gibi hizmet odaklı sektörlerdir. Bu sektörlerin başta Güney Kıbrıs olmak üzere diğer ekonomilerle rekabet edebilmesi için girdileri üzerindeki devlet ağırlıklı bütün yüklerin kalkması gerekmektedir. Oysa alınan kararlar bu yükleri kaldırmak bir yana, girdiler üzerine ek yük getirmekte hem tüketimi hem de verilen hizmetleri daha pahalılaştırmaktadır.
Komşu ekonomilerle eşit olmayan koşullarda rekabet etmeye çalışan KKTC ekonomisi bu durumdan önemli ölçüde zarar görecek, tüketicileri Güney Kıbrıs’tan alışveriş yapmaya teşvik edecektir.
Fonlar, kaçak et ithalini teşvik etmekte, menşei belli olmayan et ve et ürünlerinin ülkemize girişini artırmaktadır. Böylesi uygulamalardan en büyük zararı tüketiciler görmektedir. Bir yandan artan fiyatlarla bütçeleri sarsılmakta, diğer yandan sağlıksız kaçak ete maruz kalma ihtimali artmaktadır.
Ülkemizdeki yapısal sorunların çözülmesi ve kendi ayakları üzerinde duran sürdürülebilir bir ekonomi yaratılması için serbest piyasa ekonomisinin sağlıklı işlemesinin önündeki engeller kaldırılmalıdır. Korumacı uygulamalar ve çoktan işletme modellerinin değişmesi gereken KİT’lerin kara deliklerini kapatmak amaçlı girişimler serbest rekabetin önündeki en büyük engellerdir. Bunun bedelini lokomotif sektörlerimiz ve tüketicilerimiz ödemekte ve ekonominin büyüyüp güçlenmesine de engel olmaktadır.
Hükümetin takip ettiğini iddia ettiği genel ekonomik vizyonuyla hiç bir şekilde uyuşmayan bu tür uygulamaları kabul edilemez buluyoruz. Kıbrıs Türk Ticaret Odası olarak pahalılığı artıran, sektörel rekabet edebilirliği düşüren, kaçakçılığı teşvik eden ve serbest piyasa ekonomisine zarar veren bu kararın acilen iptal edilmesini talep ediyoruz.”