G20 toplantıları kapsamında Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan EnerjiBakanı Taner Yıldız, “Güney Kore ile nükleer santral ihalesi müzakereleri vardı. 11 Kasım’ı işaret etmiştik. En son yarın Güney Kore Cumhurbaşkanı ile yapacağımız kahvaltıda nihai görüşmeyi tamamlayacağız. Henüz mutabık kalamadığımız noktalar olduğunu söylemek isterim” dedi.
Taner Yıldız, “Bir kısım görüşmelerde hem sayın Başbakanımızın hem de diğer bakanlarla beraber bir kısım görüşmeler yaptık. Ülkemizin bu bölgede girecekleri işbirliği üzerinde son derece faydalı geçti. Enerjiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.Türkiye’nin gelişen siyasi istikrarı ve büyüyen ekonomisiyle beraber plase edilen bir kısım sermayelerin Türkiye ile neler yapılabileceğini konuştu. Güney Kore ile nükleer santral ihalesi müzakereler vardı. 11 Kasım’ı işaret etmiştik. En son yarın Güney Kore Cumhurbaşkanı ile yapacağımız kahvaltıda nihai görüşmeyi tamamlayacağız. Henüz mutabık kalamadığımız noktalar olduğunu söylemek isterim. Güney Kore ile çok yakın samimi, sıcak ilişkiler oldu. Her iki ülke de bunun sonucunu almak istiyor. Şartları, bu sabah yaptığımız toplantıda uzun uzadıya müzakere ettik” dedi.
Alınacak sonuç hakkında net cümleler söyleyemeyeceğini ifade eden Yıldız, “Japonya Başbakanı ile görüşme oldu. Dün akşam Japonya Başbakanı ile toplantıda ben de bulundum. Bir kısım konular müzakere edildi. Japonya ile sadece nükleer santral değil, bütün işbirliklerinin Türkiye’deki projelere nasıl yansıyacağı, bunu yalnızca nükleer güç santrallerine endekslemek doğruolmaz. Japonya Başbakanı Türkiye’nin başarısını tebrik etti. Bu büyümerakamları nasıl elde edildi, bu performansın krize rağmen nasıl yakalandı. Türkiye’nin uzun bir müzakere sürecinde yürüttüğümüz nükleer santral görüşmesinin bu sıcak ortamda, son derece iyi niyetle çalışan, güney Kore’nin de bunu sonuçlandırmak istediğini biliyoruz. Her konuda mutabık kalmış değiliz. Şu veya bu şekilde anlaşamıyor olursak tabi ki hem Avrupa’dan, hem Japonya’dan gelen teklifler değerlendirilecektir. Türkiye’nin nükleer güç santraliyle ilgili kararlığında herhangi bir çözülme yoktur. Bizim mutlaka en az iki tane nükleer güç santrali inşa etmemiz gerekiyor. Yarın Sabah sayın Cumhurbaşkanı ile yapacağımız kahvaltıyı önemsiyorum. Türkiye’nin B ve C planlarının olduğunu da bilmemiz lazım. Türkiye’nin lehine olan bütün kararlar değerlendirilecektir. Önemli bir karar, 70 80 yıllık süreçten söz ediyoruz. Dikkatlice değerlendiriyoruz ve bu çalışmaya devam ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Yıldız, “Bunların başında çok fazla detaya girmeden şunu söyleyebilirim. Hazine garantisi ile ilgili tereddütler olduğunu, biz de sektörün kendisini rahatlıkla çevirebileceğini, döndürebileceğini, Hazine garantisinin tekrar olacağını, dublikasyon olacağını söyledik. Liberalleşen, serbestleşen enerji sektörünün kendi içerisindeki alım garantisini yapabileceğini söyledik. Bu konuda mutabık değiliz, işletmeye dönük bir kısım konular var. Onlar üzerinde mutabık kalmış değiliz” dedi.
Kahvaltıda, anlaşılamaması durumunda Japonya’dan gelen tekliflerin değerlendirileceğini söyleyen Yıldız, “Yarınki görüşme, nihai bir sonucun alınacağı görüşme olacak. Bizler uluslararası, siyasete ve nezakete de dikkatederek, şunu yaptık. Güney Kore ile görüşmelerimiz bitmeden bir başka ülkeyle görüşme yaptık. Güney Kore bunu bizden istemişti. Haklı bir istek olarakgördük. Herhangi bir firmayla resmi görüşmemiz olmadı, gelen heyetleri kabul ettik. Anlaşma olamadığı takdirde, planlarımızın tıkanmadığını rahatlıkla söyleyebilirim” diye konuştu.