Divan Başkanlığı’nı Mehmet Kral’ın yaptığı birliğin 27’nci olağan genel kurulunun; ülkeye üçüncü ülkelerden gelen turist sayısında yüzde 39 artışla 150 bine ulaştığı; 1974’den sonra ilk kez bu yıl yakalanan 2 milyon 100 gecelemeyle bir ilkin yaşandığı; 1974’den beri devam eden 38 yıllık mücadelenin başarıyla noktalanarak KITSAB’ın Dünya Seyahat Acenteleri Birliği Federasyonu (UFTAA)’ya tam üye olduğu başarılarla dolu 2011 yılında yapıldığı vurgulandı.
KITSAB Genel Kurulu’na Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Maliye Bakanı Ersin Tatar ile Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel de katılarak konuşma yaptı.
Genel Kurulda, KITSAB’ın kurcusu ve isim babası Ahmet Necati Özkan’a birliğin 1974’de başladığı UFTAA’ya tam üye olma mücadelesini başarıyla sonuçlandırarak üye yapması nedeniyle teşekkür plaketiyle onurlandırıldı.
Özkan’a teşekkür plaketi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu tarafından verildi.
EROĞLU
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KITSAB’ın 27’nci Olağan Genel Kurulu’nda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyleyerek başladığı konuşmasında, KITSAB’ı uzun yıllar süren kararlı bir mücadele sonrası UFTAA’ya tam üye yapan birliğin kurucusu ve isim babası Ahmet Necati Özkan’ı kutladı.
Eroğlu, bugün herkesin başarıyla söz ettiği turizm yılı geçirilmesinde önemli bir yeri olan Turizm, Çevre ve Kültür Bakanlığı adının kalıcı olması dileğinde bulunarak, çevre ve kültür olmadan turizmin mümkün olamayacağına işaret etti.
Eroğlu, KITSAB’ın çalışmalarının önemli olduğunu, birlik ve beraberlik içine hareket edilmesi halinde ülkeye daha çok turist gelmesinin yolunun açılacağına dikkat çekerek, önemli olanın ambargoların, özellikle de ulaşım ambargolarının kaldırılması olduğunu söyledi.
Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Bize karşı uygulanan insanlık ayıbı ambargolar artık, bunu uygulayanlar için de insanlık ayıbı olur” diyerek, bir bütün olarak bunun sona erdirilmesi gerektiğini her koşulda ortaya koyduklarını anlattı.
Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Türk tarafının adada kalıcı, yaşayabilir bir anlaşmayı hep arzu ettiğini, kendisinin de halk adına çözüm için iyi niyetle sürekli öneri sunduğunu ancak Rum tarafından bu önerilere olumlu yaklaşım gelmediğini söyledi.
Anlaşma için iki tarafın var olması gerektiğine, iki tarafın da isteminin önemli olduğuna işaret eden Eroğlu, Rum tarafının hedefinin; görüşme sürecini Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı olacakları Temmuz 2012; ardından da Başkanlık seçimlerinin yapılacağı 2013’e kadar uzatmak olduğunu ifade etti.
“Sağa sola verdikleri mesajlarla bizi uzlaşmaz göstermek istiyorlar” diyen Eroğlu, Türk tarafının ise çözüm isteyen taraf olarak hep ileriye doğu adımlar atmaya devam ettiğini, ancak atılacak adımların da bir sınırı olduğunu vurguladı.
Eroğlu, iyi niyetle bir anlaşma olsun diye çalışıldığını ancak, Rum tarafından böyle bir iyi niyet göremediğini belirtti.
Eroğlu, ilk kez başbakan olduğu 1985 yılında ülke ekonomisinde hangi sektörün lokomotif sektör olması gerektiği konusunu tartıştıklarını ve o zaman turizm ve eğitim (hizmet sektörü) diye bir tespit yaparak Turizm Teşvik Yasası ile Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Yasası’nı çıkardıklarını hatırlattı.
Derviş Eroğlu, ülke koşulları nedeniyle turizm ve eğitimin doğal olarak önce çıktığına işaret ederek, bunu yaptıkları için bazen “Eroğlu sanayi ve tarımı ihmal ediyor” diye eleştirildiğini ancak, iyi çalışan turizmde tüketilen her şeyin yurt dışından getirilmediğini, burada üretilen tarım ürünleriyle sanayi ürünlerinin kullanıldığını söyledi.
Ülke gerçekler nedeniyle motor gücün, turizm yani hizmet sektörü olmasının doğal bir olay olduğunu belirten Eroğlu, turizmde bu yıl yakalanan başarının birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi halinde süreceğine inandığını kaydetti.
Eroğlu; Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel’den bu konuda yaşanan güzel sözleri duymanın mutluluk verici olduğuna işaret ederek, Bakanlar Kurulu’ndan da buna uygun kararlar çıkması umudunu taşıdığını söyledi.
TATAR
Maliye Bakanı Ersin Tatar ise konuşmasında, KITSAB’ın 27’nci Olağan Genel Kurulu’nda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. Tatar, Genel Kurul ve Genel Kurul’da seçilecek yeni yönetime başarı dileğinde bulundu.
Tatar, 2011 yılında ekonominin yüzde 4 büyüdüğüne, bunda turizm sektörünün payı olduğuna işaret ederek, ekonominin büyümesinin doğal olarak imkanları artıracağını, artan imkanların ise turizme döneceğini belirtti.
Maliye Bakanı Tatar, ülkede turizm konusunda önemli bir deneyim olduğunu, kendi insanlarının ve kendi sermayesinin daha da güçlendirilmesiyle turizm sektörünün daha da iyiye gideceğini anlatarak, gelen turist sayısındaki artışın sevindirici olduğunu ifade etti.
Tatar, turizm sektöründe başarının bu sektörün tüm paydaşlarının birlikte çalışmasıyla mümkün olduğunu vurgulayarak, giderek artan sefer sayısıyla ülkeye daha da fazla turist geleceğini söyledi.
Maliye Bakanı Ersin Tatar, gelişen KKTC’de bütçe imkanlarının artacağını, imkanları artan bütçeden ise daha çok katkının turizme yapılmasının söz konusu olabileceğini ancak, yapılması gerekenin gelen turistin ülkedeki geceleme sayısını artırmak olduğunu belirtti.
Ülkeye gelen turistin ülkede kalacağı gece sayısının artmasının girdileri azaltacağı, birim maliyeti düşürerek karı artıracağı, bunun de ekonomiye yansımasının olumlu olacağını söyleyen Tatar, ülkede 40 bin yatağa ulaşıldığı ve bu yataklarda doluluk istikrarı sağlandığı an sektörün kendi kendisine yeterli olmak yanında ekonomiye katkısının büyük olacağına kaydetti.
Tatar, ülkede zor günlerin aşıldığını, geleceğin daha güzel olacağını, bunun için yapılması gerekenin birlik ve beraberlik içinde hareket etmek olduğunu ifade etti.
ÜSTEL
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel ise konuşmasında, turizm sektörünün 2011 yılında, 1974’den bu yana 2 milyon 100 gecelemeyle yakaladığı başarıyla bir ilki gerçekleştirdiğine işaret ederek, böyle bir ortamda KITSAB’ın Genel Kurulu’nda bulunmaktan mutluluk duyduğunu söyledi.
Üstel, KITSAB’ın ülke turizmindeki yerinin önemli olduğunu, bu yıl sağlanan başarının KITSAB gibi turizm sektöründe yer alan diğer paydaşlar, bakanlık ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin birlikte özveriyle çalışılmasıyla sağlandığını söyledi.
Bu nedenle elini taşın altına koyan herkese teşekkür eden Üstel, hazırlanan projeksiyonun 3 yıllık bir program olduğunu, bunun ilk yılının başladığını, projeksiyonun 2013 yılına kadar devam edeceğini, 2012 yılında, bu yıl elde edilen başarının aşılmasının hedeflendiğini kaydetti.
Üstel, ülkeye charter sefer yapılmasıyla ilgili olarak yurtdışında özellikle Rum Yönetimi’nin lobisi nedeniyle zorluklar yaşadıklarını anacak, operatörlerin risk alması sonucunda tarifeli seferler dışında 300 charter sefer gerçekleştirildiğini, üçüncü ülkeden gelen turist sayısının yüzde 39 artarak 150 bini bulduğunu söyledi.
Üstel, bu yıl turizmde yaşanan olumluluğu “güzel ve mutluluk verici bir olay” diye tanımlayarak, ülkede 19 bin 500 yatak bulunduğunu, bunların bir kısmının teşvik ve hibelerle rehabilite edilerek turizme kazındırılacağını, ama esas olanın yatak sayısın 40 bine çıkarmak olduğunu anlattı.
Ünal Üstel, amacın; 1974’den sonra yakalanan geceleme sayısındaki başarının sürdürülmesi olduğunu belirterek, 2011’in Türkiye’de KKTC yılı ilan edilmesi nedeniyle Türkiye’den gelen turist sayısında da bu yıl için yüzde 15 artış olduğunu ifade etti.
Üstel, 2012 yılına yönelik olarak özellikle 3 - 4 yıldızlı otellerde atıl durumda olan yatakların sisteme kazındırılması amacıyla Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’yle proje geliştirildiğini ifade etti.
“2012, 2011’den daha iyi geçecektir. Bu yıl Nisan ayının 15’nden sonra başlayan charter seferler gelecek yıl Şubat ayı ortasından itibaren yeniden başlıyor” diyen Üstel, hedefin; turizmi 12 aya yayarak dolu dolu geçmesini sağlamak olduğunu söyledi.
Turizmin ülke ekonomisinin lokomotifi olduğuna işaret eden Üstel, KITSAB’tan istediği tek şeyin birlik ve beraberlik içinde hareket edilmesi olduğunu kaydetti.
Üstel, yurtdışında karşılaştıkları her türden engeli birlikte hareket ederek, özveriyle ve özellikle tur operatörlerinin risk alarak ellerini taşın altına kaymasıyla aştıklarını, bundan sonra da aşacaklarını söyledi.
Turizm, Çevre ve Kültür Bakanı Üstel, kullanılabilir hizmete hazır yatak sayısının 40 bine çıkarılmasının hedefleri arasında olduğunu, bunun başarıldığı anda bu sektörün ekonomiye önemli bir katkı yapacağını ifade etti.
Dayanışma içinde daha da iyisini yapacaklarını anlatan Üstel, “2012, 2011’den daha iyi olacak” dedi.
KELEŞOĞLU
KITSAB Başkanı Ersan Keleşoğlu da, 27’nci Olağan Genel Kurul’da yaptığı açılış konuşmasında, birliğin 1974’de yasayla kurulan en büyük ve en eski örgütlerden biri olduğunu anlatarak, KITSAB’ın 38 yıllık mücadelesinin ardından 2011 yılı itibarıyla UFTAA’ya tüm üye olduğunu söyledi.
Keleşoğlu, birliğin amacının, ülkeye turist getirmek, üyelerinin haklarını korumak, sorunlarını çözmek olduğuna işaret ederek, ambargolar nedeniyle turizmde sorunlar yaşamalarına karşın uzun yıllardan sonra bu yılın turizm sektörü için olumlu ve başarılı bir yıl olduğunu kaydetti.
Keleşoğlu, turizm sektöründe özellikle pazarlamada, yurtdışında Güney Kıbrıs’tan kaynaklı sorunlar yaşadıklarını bunlarla bir şekilde mücadele ettiklerini anlatarak, içte yaşanan sorunlara hükümetten ivedilikle çözüm belediklerini belirtti.
Keleşoğlu, “T” sorununun bunlardan biri olduğunu, bunun ivedilikle, süratle çözülmesinin önemli olduğuna işaret ederek, ilgili tüm paydaşların içinde yer alacağı Turizm Örgütü’nün derhal kurularak süratle kurumsallaşması gerekliliği üzerinde durdu.
Turizm Örgütü’nün kurulması konusunda Bakanlar Kurulu’nun öncülük yapmasını isteyen Keleşoğlu, “Bize tüzük yapma yetkisi verilmelidir” dedi.
Yönetim kurulu için 14, denetim kurulu için 6 ve disiplin kurulu için 6 olmak üzere Genel Kurul’daki seçimlerde toplam 26 kişinin yarışacağına işaret eden Keleşoğlu, seçimlerde kaybeden ve kazanan olmayacağını, kim kazanırsa kazansın kısır menfaat çekişmesinden uzak durulmasını istedi.
Ersan Keleşoğlu, konuşmasının bir veda konuşması olarak değerlendirilmemesini isteyerek, bunun bir nöbet devri olduğunu kaydetti. Keleşoğlu, uzun yıllardan sonra turizm sektöründeki tüm paydaşlar, ilgili bakanlık ve Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçiliği’nin birlikte hareketiyle 2011 yılında ortaya konulan başarının sürekli kılınması gerekliliği üzerinde durdu.
APAKÜN
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği adına konuşan Tijen Apakün ise, turizmin öncü sektör olduğunu belirterek, uzun yıllardan sonar bu yıl otellerdeki doluluk oranının tatmin edeci bir orana çıktığını söyledi.
Apakün, 2011’i otelciler olarak kısmen de olsa yoğun dolulukla yaşadıklarını, bunun devam etmesi gerektiğini anlatarak, başarının; sektörün tüm paydaşlarının birlikte hareket etmesinden kaynaklandığın kaydetti.
KITSAB’ın sektörün önemli bir paydaşı olduğunu ifade eden Apakün,, birliğe genel kurulda başarı dileğinde bulunarak, “2011’deki başarı yüzümüzü güldürdü. 2012’nin daha da iyi olmasını istiyoruz” dedi.
İLHAN
Kıbrıs Türk Rehberler Birliği adına konuşan Kerem İlhan ise, Genel Kurul’a başarı dileğinde bulunarak, turizm emekçileri olarak KITSAB’ın önemini çok iyi bildiklerini söyledi.
İlhan, birlikte hareket edilerek yakalanan başarının güzel olduğunu, bunu kaçak rehberlerle mücadelede de talep ettiklerini ifade ederek, bu konuda KITSAB ve Otelciler Birliği’nden katkı beklediklerini ifade etti.
KRAL
Genel Kurul Divan Başkanı Mehmet Kral ise, konukların konuşmaları arasında iki kez söz alarak, turizmde başarı için belirli bir yatak sayısı ve dolulukta istikrarın sağlanması gerektiğine işaret etti.
Kral, “son elektrik zammının zaten turizm girdilerinde yüksek olan elektrik enerjisi bedelini daha da yükselttiğini, zam öncesi Antalya’ya göre elektrik fiyatının adada iki katı olduğunu, bunun anlamının rekabet gücünün azalması anlamına geldiğini” anlatarak, turizmin son elektrik zammı dışında bırakılmasına yönelik bir çare düşünülmesini istedi.
SAVAŞAN
Demokrat Parti (DP) Genel Sekreter Yardımcısı Ahmet Savaşan ise konuşmasında, 2011 yılında turizm sektöründe bir başarı sağlandığını teslim etmek gerektiğine işaret ederek, önemli olanın yakalanan başarının sürekliliği olduğunu bildirdi.
Savaşan, 2011 yılında yakalanan ivmenin 2012’de de devam ettirilmesi halinde bunun olumlu bir durum yaratacağına işaret ederek, bugünkü Genel Kurul’da oluşacak yeni yönetimin bundan sonra seçilecek iktidarlara bu anlamada yön verebilecek kadar güçlü olması gerektiğini söyledi.
Savaşan, DP Genel Başkanı Serdar Denktaş’ın selam ve sevgisini ilettiği konuşmasını Genel Kurul’a başarı dileyerek tamamladı.
ÖZKAN
KITSAB’ın kurucusu ve isim babası Ahmet Necati Özkan, birliği UFTAA’ya üye yapması nedeniyle kendisine verilen teşekkür plaketini aldıktan sonra yaptığı konuşmada, “turizm barış demektir” diyen bir insan olarak yıllarca KITSAB’ın Rum ve Yunanlılar tarafından UFTAA’ya üyeliğinin engellenmesine karşı mücadele ettiğini söyledi.
Özkan, UFTAA’ya ilk başvurunun 1974’de UFTAA’nın 8’inci Genel Kurulu’nun yapıldığı İstanbul’da gerçekleştiğini anlatarak, ilk ret cevabının orada alındığını, ancak yılmadığını, 38 yıl sonra bugün artık kurcusu ve isim babası olduğu KITSAB’ın tam üyeliğinin gerçekleştiğini belirtti.
Özkan, KITSAB’ın 1989 yılında gözlemci üye kabul edildiğini, ardından da bu yıl itibarıyla tam üye olduğunu ifade ederek, bu gelişme üzerine Rum Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği’nin UFTAA’dan istifa ettiğini kaydetti.
Ahmet Necati Özkan, yaşamı devam ettiği sürece uluslararası alanda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne hizmet etmeye devam edeceğini belirterek, KITSAB’ın UFTAA üyeliğinin KKTC’ye kazandırdığı en önemli kişisel başarısı olduğunu söyledi.