Türkçe En İyi İnternet Gazetesi
Günün Haberleri Giriş Sayfam Yap Favorilere Ekle Künye İletişim Son Dakika Ekle RSS
 
 
ANA SAYFA ANTALYA KKTC TÜRKİYE DÜNYA SPOR FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
ANTALYA   19/25 °C
 
 
    Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada  
 
    KKTC Yüksek Mahkeme Başkanlığına atanan Özerdağ, Cumhurbaşkanı Tatar huzurunda yemin etti  
 
    Özel çocuklar kırmızı halıda alkışlandı  
 
    CTP Genel Başkan Erhürman “Yaşananlar kader değildir, umut vardır”  
KKTC Bitkisel Üretim Çalıştayı Başladı
KKTC Bitkisel Üretim Çalıştayı Başladı
 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Bitkisel Üretim Master Planı’nı hazırlama hedefiyle Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın düzenlediği “KKTC Bitkisel Üretim Çalıştayı” başladı.
 
18 Aralık 2012 Salı - 14:21

Lefkoşa Golden Tulip Otel’de gerçekleştirilen Çalıştay üç gün sürecek.
Çalıştaya, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Türkiye Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı, Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi destek veriyor.
Çalıştay’ın açılışına Başbakan İrsen Küçük, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Maliye Bakanı Ersin Tatar, Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, Türkiye Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Dr. Ahmet Yücel, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu, Lefke Avrupa Üniversitesi Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Abak, Çukurova Üniversitesi TAGEP Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ayzin Küden, Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) Müdürü Ercan Akerzurumlu, üretici birlikleri ve bazı oda temsilcileri ile üreticiler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) Müdürü Ercan Akerzurumlu’nun konuşmasıyla başlayan Çalıştay’da, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tanıtım filminin ardından konuşmalar yapıldı.
Konuşmaların ardından TAE Müdürü Akerzurumlu, Başbakan Küçük ile Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Amcaoğlu’na birer plaket verdi. 
Çalıştay verilen aranın ardından çalışmalarına başladı.
KÜÇÜK
Başbakan İrsen Küçük Çalıştay’da yaptığı konuşmada, 1998 yılında kurulan Tarımsal Araştırma’nın çalışmalarını sürdürdüğünü ve bugünkü Bitkisel Üretim Çalıştayı’na kadar gelindiğini belirtti.
Çukurova Üniversitesi’ne da katkıları için teşekkür eden Başbakan Küçük, Çalıştay sonucunun tarımın olumlu gelişimine katkı koyacağını belirtti.
Üniversitelerin çokluğu ve TC üniversiteleri ile temas Kurma imkanının ülke tarımı için önemli olduğunu kaydeden Küçük, dünyada tarımın nüfus artışları, tarımsal kaynakların azalması ve hükümetlerin halkının geçim standartlarını yükseltme çalışmaları nedeniyle gelişmekte olduğunu ifade etti.
“Tarım her geçen yıl dünyada önem kazanıyor” diyen Küçük, “Biz de dünyaya ayak uydurmak için TC ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
TC’den 2014 yılında gelecek su sayesinde artık planlı tarımın kaçınılmaz hale geldiğini ifade eden Başbakan Küçük, suyun bir maliyeti olacağına da işaret etti.
Projenin asrın projesi olacağını denizin altından su götürülmesinin TC tarafından başarılan dünyanın bir ilki olduğunu belirten Başbakan Küçük, projeyle ilgili ihalelerin süratle yapılmakta olduğunu, suyla gelecek imkanların iyi kullanılması gerektiğini ifade etti.
Gelecek suyun bütün su sorununu çözmeyeceğini ancak büyük bir imkan sağlayacağını kaydeden Küçük, “Gelecek istikrarlı ve devamlı su planlı üretimi gerektirir” dedi.
KKTC’de bir ara seracılığın büyük bir gelişme gösterip ihracata başlandığını ancak istikrar olmadığından gerilediğini anlatan Küçük, bugün seracılığın iç piyasanın ötesine geçemediğini söyledi.
Küçük, TC’den gelecek su ile artık uzun vadeli planlar yapıp dünya piyasalarıyla yüzleşme imkanı doğacağını kaydederek, suyun dağılım ve planlanmasının şimdiden yapılması gerektiğini; buna büyük önem verdiklerini vurguladı.
AMCAOĞLU
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ise bir süredir üzerinde çalışılan ve ülkenin geleceği açısından önemli olan Bitkisel Üretim Çalıştayı’nın yapılanların paylaşılması ve geliştirilmesi açısından düzenlendiğini ifade etti.
“Ülkenin geleceği açısından olumlu adımlar atılması için bu toplantıyı düzenliyoruz” diyen Amcaoğlu, Başbakan Küçük’ün Tarım Bakanlığı yaptığı dönemde başlayan çalışmaların bugünkü Çalıştay’a kadar geldiğini söyledi.
Çalıştay’dan çıkacak sonuçların Tarım Master Planı’na katkı yapacağını kaydeden Amcaoğlu, “Ülkenin gelecekteki ekonomik yapısı da bundan etkilenecek” dedi.
TC’den su getirme projesinin 2014 yılında tamamlanacak olması sonucunda tarım ve hayvancılığın önem kazanacağını ifade eden Amcaoğlu, “Önceden çalışma yaparak buna hazırlıklı olmak su gelince her kademede üretime geçmek istiyoruz” ifadesini kullandı.
Amcaoğlu, Çukurova Üniversitesi ve TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e de teşekkür etti.
YÜCEL
TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı temsilcisi Dr. Ahmet Yücel de konuşmasında, dünyanın gündemindeki en önemli konunun gıda güvenliği olduğuna dikkat çekerek, gıdaya erişim ve daha fazla üretimin önemli konular olduğunu söyledi.
“Biz TC olarak bu konuda önemli mesafe kat ettik” diyen Yücel, 2006’da Tarım Kanunu çıkardıklarını kaydetti.
Tarım sektörünün diğer sektörler gibi sürekli büyümediğini, büyümenin yavaş seyrettiğine işaret eden Yücel, 23 milyon dolarlık tarım gelirini iki katından fazlasına çıkardıklarını belirtti.
Tarım ürünlerinde ihracatın arttığını Avrupa’ya en fazla su ürünü ve un ihraç eden ülkelerden biri olduklarını kaydeden Yücel, bunların gıda güvenliği açısından içte yakalanan gelişmeyi gösterdiğini vurguladı.
KKTC tarımı ve sorunların giderilmesi için birlikte çalışmalar yapıldığını ifade eden Yücel, 2009’da imzalanan protokol çerçevesinde yürütülen projeler bulunduğunu ve her yıl değerlendirmeler yaptıklarını belirtti.
ABAK
LAÜ Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kazım Abak da, tarımın sosyoekonomik bir olgu olduğunu belirtti.
Abak, “Tarım küçük büyük tüm ülkelerin önem verdiği stratejik olarak değerli bir olgu” dedi.
Tüm ülkelerin tarım alanını planlamaya çalıştığını ifade eden Abak, “Çalıştay önümüzdeki yıllara ışık tutacak” ifadesini kullandı.
Tarımın ana olgusunun bitkisel üretim olduğuna dikkat çeken Abak, bitki deseni oluşturulmasında suyun önemli bir faktör olduğunun unutulmaması gerektiğini söyledi.
Dünya ülkelerinde bakanlık, fakülteler ve üretici birliklerinin birlikte çalıştıkları merkezler bulunduğunu vurgulayan Abak, böyle bir oluşumun KKTC için de yararlı olacağını bunun Güzelyurt’ta kurulabileceğini ifade etti.
ELEKÇİOĞLU
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil Elekçioğlu ise konuşmasında, KKTC’de 13 proje sürdürülmekte olduğunu belirterek, işbirliği ile birçok araştırma projesi sonuçlandırdıklarını ve bilgi aktarımı yapıldığını söyledi.
Elekçioğlu, fakültesi ile TAE’nin işbirliğinin süreceğini vurguladı.
KÜDEN
Çukurova Üniversitesi TAGEP Komisyon Başkanı Prof. Dr. Ayzin Küden, Çukurova Üniversitesi’nin 1998’den beri KKTC ile Tarımsal Araştırma projesi yürütmekte olduğunu belirtti.
2014’de KKTC’ye gelecek suya dikkat çeken Küden, KKTC’deki arazi varlığı, ve ürün deseninin belirlenmesi için çalışmaların önemine işaret etti.
Küden, toplantının suyun olduğu ve olmadığı bölgelerde ürün deseni belirlenmesi ve Tarım Master Planı’na yönelik olarak yapılmakta olduğunu söyledi.
KKTC toprak haritasının güncelleneceğini, damlama veya yağmur sulama yapılacak alanların belirleneceğini, tarıma uygun ve uygun olmayan arazilerin belirleneceğini vurgulayan Küden, Çalıştay’ın KKTC’de yapılan ön çalışmaların sivil toplum örgütleri ve üretici birliklerine sunulup nihai planların yapılması için düzenlendiğini kaydetti.
Küden, çalıştayın 3 salonda 7 oturum olarak gerçekleşeceğini vurguladı.
AKERZURUMLU
Tarımsal Araştırma Enstitüsü (TAE) Müdürü Ercan Akerzurumlu ise konuşmasında, Çalıştay’ın başlatılan Bitkisel Üretim Master Plan çalışmaları nedeniyle düzenlendiğini belirterek, Çalıştay’dan çıkacak veriler ışığında 2013’de hazırlıkların yapılarak 2014 yılında Tarım Master Planı’nın uygulamaya konacağını ifade etti.
2009 yılında TC Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde araştırmalar yaptıklarını anlattı.
TAE’nin faaliyetleri hakkında bilgi veren Akerzurumlu, kurulacak olan Biyoteknik Laboratuarı’nın ihalesinin yarın son günü olduğunu da ifade etti.
Akerzurumlu, hedefin Tarım Master Planı olduğunu vurguladı.
 
 

Arkadaşına Gönder   Yazdır   Önceki sayfa   Sayfa başına git  
 
 
Kongo Milis Lideri Savaş Suçlarından Aklandı
 
Huzurevi Sakinleri Akvaryum Gezisinde
 
 
FACEBOOK YORUM Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
YORUMLAR     Onay bekleyen yorum yok.
 

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
 
 
 
   
 
Bu haber henüz yorumlanmamış...

 
DİĞER HABERLER
 
Hemşireler ve Sağlık-Sen'den EL-SEN'e Destek
Kıbrıs Türk Hemşireler ve Ebeler Sendikası ile Sağlık Çalışanları Sendikası ...
Polis Genel Müdürlüğü'nden Sürücülere Uyarı
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde etkili olan sağanak yağışlardan dolayı ...
Karaoğlanoğlu'nda Sahte Dolar Operasyonu
Polis, dün öğleden sonra Karaoğlanoğlu'nda bir işyerinin park yerindeki ...
Arka Koltukta Emniyet Kemeri Takma Mecburiyeti Yürürlükte
Trafik kazalarında can kayıpları ve yaralanmaların azalmasında önemli ...
 
 
KTEZO: Suç İşleniyor
Kıbrıs Türk Esnaf ve Zanaatkarlar Odası, Maliye’nin KIB-TEK’e olan elektrik ...
Lagendijk'ten Türkiye'nin AB'ye Katılım Süreci Konulu Sunum
Avrupa Parlamentosu (AP)’da Avrupa Birliği-Türkiye Ortak Parlamenterler ...
Başbakan Küçük'ü Rahatlatan Oylama
2013 Mali Yılı Bütçe Yasası, 3 milyar 443 milyon 330 bin 348 TL olarak oyçokluğuyla kabul edildi.
KKTC Nüfus Sayımı Sonuçları Açıklandı
Nüfus sayımının “ilk aşama kesin sonuçları” belli oldu. Devlet Planlama ...
 
 
DAÜ-SEN: KIB-TEK’e Sahip Çıkma Adına Her Türlü Eyleme Destek Vereceğiz
DAÜ-SEN, Kıb-Tek’e sahip çıkmak adına yapılacak genel grev dahil her türlü ...
KTOEÖS'ten Eleştiriler
Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası KTOEÖS Başkanı Tahir Gökçebel, “eylem” ...
DİN-GÖR-SEN'den KTÖS ve KTOEÖS'e Kınama
Din Görevlileri Sendikası (Din Gör-Sen), geçtiğimiz Cuma günü Türkiye’nin ...
İskele Belediyesi ile İskele Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği'nden Temizlik Etkinliği
İskele Belediyesi ile İskele Esnaf ve Zanaatkarlar Birliği işbirliğinde, ...
 
 
  GÜNÜN MANŞETLERİ
	 Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada

Akdeniz Üniversitesi Türkiye’deki genç devlet üniversiteleri arasında ilk sırada

  ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
  Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
  ÇOK OKUNANLAR
www.buyukantalya.com
  YAZARLAR
 
 
Siz Antalya'yı HAK Ediyor Musunuz ?
 
Mehmet Kesim
 
 
Bölgesel Dengeler Hızla Değişiyor
 
Prof.Dr.Ata Atun
 
 
İnsanlık Hali
 
Hüseyin Kaya
 
 
KKTC'DE YEREL SEÇİM HEYECANI
 
Reşit KESİM
 
 
ANTALYA,Mehmet Kesim'in SİZ ANTALYAYI HAK EDİYOR MUSUNUZ ? Köşe yazısını Konuşuyor
 
Byturco diyor ki...
   
  Alkışlar Turgül Tomgüsehan İçin  
   
  Yılmaz Erdoğan  
  FOTO GALERİ
Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

Güzeller Güzeli Rus Spor Spikeri, Sosyal Medyaya Damga Vuruyor

magazinekibi
   
  BONNE VIE Dergisi  
   
  ​Mehmet Akif Alakurt  
  ÇOK YORUMLANANLAR
 
  Bak Sen Sıla'ya!
  FACEBOOK'TA BYTURCO
  TWITTER'DA BYTURCO
  ANKET
     
 
Düzenli Olarak Spor Yapabiliyor Musunuz?

Evet
Hayır

Sonuçlar Anket arşivi
 
     
 
 
 
  •Künye
  •İletişim
  •Reklam
  •Sitene EKle
 
 
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya
  •Spor
  •Özel Röportaj
 
 
  •Siyasiler
  •Yaşam
  •Çeşitli
 
 
  •Spor
  •Magazin
  •Antalya
  •KKTC
  •Türkiye
  •Dünya