Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Çerkez “‘Kayıtdışı ekonomi ile mücadele, tüm kesimlerin katılımı ile sürdürülecek uzun soluklu bir mücadeledir” dedi.
Kıbrıs Tük Ticaret Odası, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde en fazla tartışılan konulardan biri olan ‘kayıtdışı ekonomi’ ile ilgili kapsamlı bir çalışma başlattı.
Oda tarafından, konusunda uzman dört kişiye hazırlatılan ön rapor, 20 Şubat Pazartesi günü düzenlenecek basın toplantısı ile kamuoyuna açıklanacak.
Basın toplantısı, 20 Şubat Pazartesi günü saat 15.30’da KTTO Konferans salonunda düzenlenecek.
İÇERİK
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın, Vergi Dairesi eski müdürlerinden Göksel Saydam, Maliye Bakanlığı eski müsteşarlarından Zeren Mungan, Çalışma Bakanlığı eski müsteşarlarından Aziz Gürpınar ve Doğu Akdeniz Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Mustafa Besimler’e hazırlattırdığı ‘KKTC’de Kayıtdışı Ekonomi – Tanımı, Nedenleri, Yarattığı Sorunlar ve Çözüm Yolları’ isimli rapor, kayıtdışı ekonomiyi, ‘beyan edilmeyen gelir’; ‘kayıtdışı istihdam’; ‘yasa dışı ekonomi’ ve ‘kayıtdışı milli gelir’ diye sınıflandırıyor.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası’nın kayıdışı ekonomi ile ilgili çalışmaları bu dört başlık altında ayrı ayrı da sürdüreceği ve bu alanlarda alınabilecek somut önlemleri de içeren yani çalışmalar yaptırılacağı belirtiliyor.
Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Dr. Günay Çerkez, ‘KKTC’de Kayıdışı Ekonomi – Tanımı, Nedenleri, Yarattığı Sorunlar ve Çözüm Yolları’ raporu için yazdığı önsözde, kayıtdışı ekonomi ile mücadelenin önemine vurgu yaparak şunları belirtti:
UZUN SOLUKLU MÜCADELE
‘Kayıtdışı ekonomi ile mücadele, tüm kesimlerin katılımı ile sürdürülecek uzun soluklu bir mücadeledir. Bu süreçte yapılacaklara yönelik ana başlıklar, bu çalışmada bulunmaktadır. Çalışma grubundaki arkadaşların da ifade etmiş oldukları gibi, bu çalışmada kullanılan değerlendirmeler, tespitler ve varsayımlar çeşitli kesimler tarafından da değerlendirilecek ve önerilen ikinci aşama çalışmalar ile daha da netleşebilecektir.
MÜCADELENİN YOL HARİTASI
Kayıtdışılıkla mücadelenin yol haritasını bulacağınız bu çalışmanın üzerinden toplumun tüm kesimlerinin, mutlaka yürüyecek yolu ve söyleyecek sözü olacaktır. Odamız, tam bu noktada KKTC’de kayıtdışı ekonomi olgusunda farklı görüşlerin de olabileceğini dikkate alarak; çeşitli kesimlere konuya yönelik önerme, tartışma ve çalışma ortamı yaratabilmek için bu çalışmanın gerçekleştirilmesini sağlamıştır. Bu aşamadan sonra, kayıtdışılıkla toplumsal mücadelenin detaylandırılmış düzenlemelerinin yapılmasında da Kıbrıs Türk Ticaret Odası üzerine düşeni yerine getirecektir.’
Kayıdışılıkla mücadele raporu, Pazartesi günü saat 15:30’da KTTO’da düzenlenecek basın toplantısı ile kamuoyu ile paylaşılacak. Bir broşür halinde basılmış bulunan rapor, yetkili makamlara, akademisyenlere ve ilgilenen kişi ve kuruluşlara da dağıtılacak.